Udgravningen ved Nyborg Slot er ved at være slut. Som rosinen i pølseenden blev resterne af to tønder forleden gravet op. De stammer formentlig fra begyndelsen af 1200-tallet og har fungeret som brønd.

Nyborg: - Hørte du den lyd. Det betyder, at træet er ved at slippe.

Marc Hauge, ansat ved Østfyns Museer, står med fødderne plantet i mudder, mens han nænsomt rokker frem og tilbage med et stykke gammelt træ. Der er tale om en lille del af i alt to tønder, som museets folk er stødt på i forbindelse med udgravningerne ved Nyborg Slot. Tønder har stået oven på hinanden, og har formentlig fungeret som brønd i det nordlige stenhus, der lå op til ringmuren, fortæller arkæolog Allan Knudsen.

I alt har konstruktionen været op til tre-fire meter høj, vurderer han, men det er altså kun den nederste tønde og dele af tønden oven over, som er bevaret den dag i dag. Til gengæld er de i temmelig god stand, ikke mindst takket være den fugtige jord, der har omgivet dem.

Eksperterne skal bruge det næste stykke tid på at analysere fundet, dels selve tønden og dels indholdet. Det kan være med til at gøres os alle sammen klogere på, hvad tønderne har været brugt til, og hvor gamle de er.

Forskernes umiddelbare vurdering er, at tønderne stammer fra begyndelsen af 1200 tallet. De, at de har været gravet dybt ned, peger på en funktion som brønd. Men brugen af dem kan have ændret sig over tid, og det er ikke utænkeligt, at de senere har fungeret som toilet, forklarer Allan Knudsen.

I takt med at tøndestavene tages op, en for en, bliver de renset og lagt i en kasse. Til stede er også konservator Ida Hovmand fra Bevaringscenter Fyn. Ud over at registrere hver enkelt stykke træ, og hvordan det er placeret i forhold til de andre, sørger hun også for at holde stavene fugtige. Håbet er, at de kan blive restaureret og måske en dag indgå i udstillingen på Nyborg Slot.

Og hvem ved - måske placerer man en vandpost i den nye formidlingsfløj, lige der hvor brønden lå. Eller et toilet.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er lokalredaktør på Fyens Stiftstidende i Nyborg samt redaktør på Lokalavisen Nyborg. Privat bor jeg sammen med min familie i Nyborg by, ikke langt fra redaktionen. Og så har jeg lige rundet de 40 år. Jeg blev uddannet journalist i 2004. Forinden havde jeg taget en bachelor-grad i statskundskab ved Aarhus Universitet.