73-årig åbner et nyt kapitel: Springer ud som forfatter

Karsten Laursens roman, "Også dine Stjerner", udkommer 15. oktober. Privatfoto.

73-årig åbner et nyt kapitel: Springer ud som forfatter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Karsten Laursen, Nyborg, debuterer på forfatterhimlen med romanen "Også dine Stjerner". - Jeg har altid haft lyst til at prøve at skrive en bog, siger den 73-årige fra bofællesskabet "Færgelejet".

Nyborg: Panoramaet over fjordens vand får glimtende modspil fra Coppers rustfri tanke på den anden side af havnen. Det er her - i Nyborgs helt nye og fremskudte bofællesskab, Færgelejet, - at Karsten Laursen og hans kone har fundet deres nye hjem.

Det er bare en god måneds tid siden, at de lukkede et langt kapitel i Gelsted på Vestfyn. 40 år blev det til. Det var også i parcelhuset op ad skoven, at Karsten Laursen satte det sidste punktum i hans 272 sider lange fortælling, "Også dine Stjerner". En ny roman, og samtidig hans forfatterdebut. Nu har parret åbnet en ny bog med vandet som nabo.

Det lå dog ikke umiddelbart i kortene, at håndværkeren og den mangeårige salgskonsulent med Baltikum og Skandinavien som ansvarsområde, skulle sætte sig til tastaturet og skrive af karsken bælg om nogle skæbner i mellem- og krigsårene.

-

Også dine Stjerner
15. oktober udkommer Karsten Laursens debutroman, "Også dine Stjerner". Den er udgivet på forlaget Mellemgaard.Lørdag 3. november fra klokken 11-12 kan Karsten Laursen findes hos Bog & Ide i Nyborg. Her er han parat til at møde læserne og signere sin første roman.

Den nyslåede forfatter er 73 år, er gift og har to voksne sønner.

Cyklede til Paris

Siden jeg var knægt har tanken om at skrive en roman strejfet mig flere gange. Ideen har ligesom ligget og trukket næring, men efter 14 år med masser af rejsedage, så blev jeg pensionist. Og så meldte tanken sig igen, bemærker Karsten Laursen.

Han har cyklet til Paris ad flere omgange sammen med andre motionister, som holder af den 1300 kilometer lange cykeltur til byernes by. Men pensionistlivet fik også ideen om at skrive en bog op i et nyt gear. Kun stod tilbage, hvad det var for en historie, der skulle skrives, og på hvilken tid den skulle udspille sig. Det blev til mellemkrigsårene og krigen.

- Det kørte rundt. Jeg havde flere temaer oppe at vende, inden jeg satte mig til computeren for nogle år siden. Forskellige temaer og gamle oplevelser har fundet sammen, men bogen har udviklet sig hen ad vejen og i retninger, jeg ikke havde set fra starten, fortæller Karsten.

Et af romanens omdrejningspunkter er fordomme, som bringer næring til vanviddet.

Frøerne i spanden

- Det med at anbringe folk i kasser, det er vi gode til. Fordomme trives, uden vi reelt kender mennesket bag. Da jeg var knægt, kunne vi finde på at anbringe frøer i en spand. Det var umuligt at komme op uden en hjælpende hånd. Lidt ligesom historien om jøderne, bøsser eller negre. Vi er hurtige til at dømme og putte folk i spanden, påpeger den nyslåede forfatter og skæver ud over fjordens klare vand.

- I stedet burde vi nok kigge og skæve lidt mere til, hvem der egentlig gemmer sig bag facaden. Men fordomme er også en manglende lyst til at se objektivt på mennesket bag, og så er det noget lettere, funderer Karsten. Karsten Laursen har ikke haft travlt med at skrive sin roman. Han er som pensionist gået til og fra gennem årene, og det blev til godt fire år, før han kunne sætte det sidste punktum. Også handlingen og personerne i romanen har ændret sig undervejs. Den tæller en håndfuld unge mennesker, som vokser op i mellemkrigstidens Europa, tyskere, danskere og englændere. De kender ikke hinanden og er vel i bund og grund allierede og fjender styret af deres samtid. Men i grunden er de ikke så forskellige og har vel ikke noget mod hinanden.

- De er de magtesløse i historien og må finde sig i skiftende ideologier. Det er tilfældet, der bestemmer deres stjerner, siger Karsten Laursen.

Mødte 92-årig kvinde

Han har været vant til at rejse en stor del af sit liv. Og vejen til romanen har da også budt på research i både Tyskland og England. Blandt andet var han i en lille landsby i Yorkshire, som lagde jord til en af briternes store luftbaser under krigen. Herfra lettede de tunge bombefly med kurs mod Tyskland. Nogle nåede dog ikke hele vejen, og det var blandt andet med til at sætte ham i gang med research på den anden side af Nordsøen.

- Jeg skrev lidt for Gelsted-bladet. Og jeg var ude ved Emtekær, hvor der står en mindesten for syv RAF-piloter, som faldt ned med deres Lancaster på Fyn. Det fik mig til at kigge over mod England, hvor jeg fik rejste over til landsbyen. Her talte jeg med flere i den lille by, blandt andet en 92-årig dame, der var malkepige under krigen. Hun kunne huske det meste, fortæller Karsten.

Det blev også til et ophold i Chester, hvor det lokale arkiv bød fynboen velkommen og satte den lokale historie til rådighed for hans research. - Det har givet mig nogle nødvendige fakta, men også en god inspiration til romanen, bemærker Karsten Laursen.

Han kan kalde sig forfatter i en alder af 73 år. Og samtidig er det lykkedes ham at skrive sig ud af den gamle drøm. Om bogen når stjernerne er uvæsentligt, for Karsten nåede til vejrs i sit eget sindbillede og klar til at åbne et nyt kapitel ved Nyborg Fjord.

73-årig åbner et nyt kapitel: Springer ud som forfatter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce