3F’s medlemmer hårdt ramt

Virksomheden AJ Industri måtte forleden indstille produktionen og sende medarbejderne hjem. - Og det er rigtigt skidt for den østfynske beskæftigelse, for det er netop den slags høj­teknologiske arbejdspladser, der er brug for, mener Jan Johansen.
Foto: Brian Karmark

3F’s medlemmer hårdt ramt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvert femte medlem af fagforbundet 3F på Østfyn står uden arbejde. Afdelingens næstformand mener, at bankerne har en del af skylden

Østfyn: Antallet af arbejdsløse medlemmer af fagforbundet 3F på Østfyn stiger dramatisk i denne tid.

I november var 15,65 procent af afdelingens 5000 erhvervsaktive medlemmer uden job. I denne uge var antallet af arbejdsløse medlemmer steget til 20,73 - altså en stigning på 30 procent på bare én måned.

Og tallet vil stige yderligere i de kommende måneder, hvor de østfynske virksomheder får gjort regnskabet for 2009 op, forudser afdelingens næstformand, Jan Johansen.

- Jeg frygter, at tallet vil stige til 25 eller 30 procent, og dertil kommer Lindøværftets usikre fremtid, som formentlig vil forstærke problemet yderligere, lyder den dyste spådom fra næstformanden.
Foto: Brian Karmark

Overforsigtige banker

Jan Johansen er enig i, at en del af årsagen til den store arbejdsløshed inden for industrien skyldes afmatningen i kølvandet på finanskrisen.

Men en anden væsentlig årsag til de mange virksomheds­lukninger, som Stiftstidende har kunnet berette om de seneste måneder, skyldes efter Jan Johansens mening, at bankerne er begyndt at skrue bissen på over for virksomhederne for at konsolidere deres egen virksomhed.

- Meningen med bankpakkerne var, at bankerne skulle støtte de virksomheder, der blev ramt af finanskrisen. I stedet har bankerne foret deres egne pengekasser med bankpakke-pengene, og nu strammer de tilmed kursen over for de virksomheder, som de i de gode tider selv var så ivrige efter at låne penge, mener Jan Johansen.

Han tilføjer, at han ikke står alene med denne påstand. Forleden deltog han i et møde mellem repræsentanter fra alle fynske forbund med tilknytning til den fynske industri.
Foto: Brian Karmark

Samme tendens på hele Fyn

- Og meldingen var den samme fra alle forbund over alt på Fyn: Bankerne har strammet grebet helt urimeligt over for de fynske virksomheder, som er i problemer. Der er tale afvikling i stedet for udvikling, siger Jan Johansen.

Han erkender gerne, at der er virksomheder, der er så dybt forgældede og har været drevet så uansvarligt i de gode tider, at alt håb er ude.

- Bankerne skal selvfølgelig ikke holde liv i en virksomhed for enhver pris. Men bankerne bør løsne grebet og støtte de virksomheder, der er kommet i klemme, men som ellers er gode og solide foretagender - det er bankernes forbandede pligt, mener Jan Johansen, der frygter, at bankernes stramme kurs vil få uoverskuelige konsekvenser på længere sigt.
Foto: Brian Karmark

Katastrofale følger

- Vi hører jo også fra erhvervslivet, at det er blevet meget vanskeligt for ikke at sige umuligt at få bankerne til at finansiere nye initiativer og nye virksomheder. Og det gør problemet ekstra alvorligt, for det betyder, at der ikke opstår nye arbejdspladser til afløsning af dem, der forsvinder. Og det er jo en katastrofe for arbejdsmarkedet på lidt længere sigt, mener Jan Johansen.

Han så gerne, at fagforeningerne fik friere hænder til at lade deres arbejdsløse medlemmer uddanne sig, mens de er på understøttelse.

- De arbejdspladser, der nedlægges, kommer ikke igen i samme form. Når der atter kommer gang i hjulene, vil det være andre kvalifikationer, der vil være behov for. Derfor er det nødvendigt, at vores medlemmer kan blive uddannede, så de er kvalificerede til de nye job, der forhåbentlig kommer på et tidspunkt, mener Jan Johansen.
Foto: Brian Karmark

3F’s medlemmer hårdt ramt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce