- Verden er fyldt med dejligt øl

Dansk Ølnyderselskab ville blandt andet ændre folks syn på godt øl og fortælle, at det er lige så "fint" som vin. Derfor var medlemmerne iført smoking, da de i 2000 besøgte Refsvindinge Bryggeri for at prøvesmage den nye øl, Brygmesterens Egen Pils.
Foto: Kim Rune

- Verden er fyldt med dejligt øl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Koldkrigsforsker Thomas Wegener Friis har et varmt forhold til øl. Det smager godt, og så er der masser af historier i øl, siger han

Kogsbølle: Han var med til gøre øllet "stuerent", da medlemmerne af Dansk Ølnyderselskab iført smoking satte fokus på øl midt i 90’erne. Så tog han en ølpause, men nu har han cyklet en lang tur rundt i den fynske ølkultur og skrevet en bog om det.

Øllet er ikke ligefrem blevet Thomas Wegener Friis’ skæbne. Men historie-adjunkten og koldkrigs-eksperten fra Kogsbølle har flere gange markeret sig som en af dem, der mener, at øl ikke bare er noget, man hælder ned. Øl er også kultur og en masse gode historier.

En del af dem er netop udkommet i bogen "På sporet af den fynske ølkultur", som han har skrevet sammen med sin bror, Kasper Friis, og fætteren Jakob Skovdal, der har taget mange af bogens flotte billeder.

- Albanifonden udskrev en konkurrence for et par år siden med fynsk ølkultur som tema. Ølkultur? Hvad er det for noget?

- Det var det mærkelig løse begreb, der satte os i gang, fortæller Thomas Wegener Friis.
- Jeg er ikke ølekspert. Nærmest en slags superbruger, siger Thomas Wegener Friis.
- Jeg er ikke ølekspert. Nærmest en slags superbruger, siger Thomas Wegener Friis.
Foto: Kim Rune

Cykeltur

Bogen kom til verden gennem en cykeltur rundt på Fyn, og det er blevet til en underholdende, afslappet sag uden for meget Kloge-Åge eller løftede pegefingre.

- Fordi det handler om øl, behøver det jo ikke være kedeligt, griner Thomas Wegener Friis.

- Jeg er ikke ekspert. Jeg kan bare godt lide øl. Du kan måske kalde mig "superbruger", siger Thomas Wegener Friis.

Oaser

I bogen cykler de tre ølglade fætre rundt mellem en mængde fynske øl-oaser.

Udgangspunktet er Nyborg og Østfyn, så de starter med historien om Carlsminde-bryggeriet, der med utrolig dårlig timing blev opkøbt af Albani og lukket, lige før øl-revolutionen skyllede ind over landet.

Derefter går turen til Refsvindinge, hvis berømte bryggeri betegnes som "revolutionens epicenter". Og hos bryggerfamilien Rasmussen løber man hverken tør for godt øl eller gode historier.

Øl-samling

At Refsvindinges Ale no. 16 var med til at starte ølrevolutionen i Danmark, har Thomas Wegener Friis også lidt med at gøre.

I 1995 begyndte Thomas Wegener Friis sammen med sin bror og en ven at interessere sig for øl, og der gik sport i at samle så mange foreskellige som muligt.

- Vi syntes, det var ærgerligt, hvis de mange øl bare skulle hældes ned. Og så fødtes ideen til Dansk Ølnyderselskab, siger han.

Happening

Selskabet bestod af en gruppe indbudte herrer, der iført smoking smagte på øllet og kårede det bedste. Flere gange blev Refsvindinges ale hædret, og både aviser, tv og radio var vilde med historien.

- Man skal tænke på, at det var dengang, øl bare var noget, man hældte ned i svælget, mens pæne og ordentlige mennesker drak rødvin til maden, siger Thomas Wegener Friis.

- Blandt andet med det pæne tøj ville vi vise, at øl ikke bare er noget, man drikker henne på bænken.

- Det var en øl-happening. Vi ville fortælle, at verden er fyldt med spændende og dejlige øl.

- Vi var jo bare en flok glade amatører, men vi ramte en nerve i tiden, siger Thomas Wegener Friis.

Dansk Ølnyderselskab nåede at arrangere ølsmagninger 11 år i træk, og til sidst var der 250 medlemmer, og antallet af øl havde rundet de 1000.

- Jeg tror, jeg har fået permanent rygskade af at slæbe øl til de arrangementer, og til sidst blev det for meget. Vi stoppede, og vi havde jo også nået det, vi havde sat os for, siger Thomas Wegener Friis.

Øl til jul

Selv om ølnyder-foreningen er død, nyder Thomas Wegener Friis stadig hellere end gerne en god øl. Men han er er ikke blevet hellig eller fanatisk:

- Jeg kan stadig godt lide en helt almindelig Odense. Og jeg synes heller ikke, en øl er god, bare fordi den koster 50 kroner.

- Drikker du også øl juleaften?

Ja, det gør jeg da. I år var jeg så heldig at få fat i et særligt eksprimentbryg fra Refsvindinge, fortæller Thomas Wegener Friis og ligner en julenisse, der skal om bord i risengrøden.

- Verden er fyldt med dejligt øl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce