- Jeg vil bare gerne være ligesom alle andre

Sara Irene Bech Thomsen kender efterhånden alle kroge i det store fælleskøkken under Plejecenter Svanedammen, og som mesterlæreelev vil hun få et endnu større ansvar. Foto: Kasper Riggelsen

- Jeg vil bare gerne være ligesom alle andre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Da hun var tre år, vurderede lægerne på OUH, at Sara Irene Bech Thomsen havde autistiske træk og var en smule retarderet. Gennem hele sin opvækst oplevede hun at blive holdt tilbage. I dag har hun som 20-årig afsluttet en erhvervsfaglig grunduddannelse og er netop blevet tilbudt mesterlære som køkkenassistent.

Nyborg: - Opskriften passer vist ikke helt. Der skal mere mel i.

Sara Irene Bech Thomsen kaster et kyndigt blik på kagedejen i den store beholder og tilføjer så en ekstra skefuld mel, før hun tænder for røremaskinen igen. Der er langt fra første gang, hun bager svenske gaffelkager i Madhuset, hvor der bliver lavet mad til 550 personer, som bor på et af kommunens plejecentre eller er tilknyttet hjemmeplejen.

Sara Irene Bech Thomsen fra Herrested føler sig hjemme her i kælderen under Plejecenter Svanedammen, og hun nyder at møde op tidligt om morgen og iføre sig sin uniform. Det giver en god portion stolthed at vide, at man er en del af holdet, der laver mad til rigtig mange mennesker. Vel at mærke god mad, tilføjer hun, mens hun smiler bredt.

Det er der en rigtig god grund til. Forleden afsluttede hun et toårigt EGU-forløb, hvor Madhuset fungerede som hendes faste læreplads. Selv beskriver hun det som et højdepunkt i sit liv, da hun fik EGU-beviset i hånden. Ovenikøbet med løftet om, at hun kunne starte på et nyt forløb som mesterelev.

- Jeg var lige ved at begynde at græde, for det har været målet i mit liv: At jeg kom på lige fod med dem på min egen alder. Jeg vil bare gerne være som alle andre. Men hele mit liv har jeg fået begrænsninger, fortæller Sara Irene Bech Thomsen.

EGU i Nyborg
Erhvervsgrunduddannelsen, også kaldet EGU, er en uddannelse for unge i alderen 16-30 år, der er færdige med folkeskolen, men som af den ene eller den anden årsag ikke er kommet i gang med en ungdomsuddannelse. Eller er droppet ud af en uddannelse og ikke rigtig kan finde ud af, hvor de skal gå hen.I Nyborg blev tilbuddet oprettet i 2013 i regi af Nyborg Ungdomsskole. Bag beslutningen stod et enigt byråd.

Uddannelsen varer to år og er delt op i moduler. Efter et afklarende forløb kommer en længere periode, hvor eleven to dage om ugen går i skole på VUC, mens resten af tiden bliver tilbragt i virksomhedspraktik. Forløbet er tilpasset den enkeltes behov.

Fordelingen mellem drenge og piger er cirka 50/50.

Aktuelt er rundt regnet 30 unge i gang med et EGU-forløb. Målet er at gøre dem i stand til at tage en egentlig ungdomsuddannelse eller finde et arbejde. I skoleperioden får eleverne skoleydelse - i praktik får de praktikløn.

Det er kommunens visitationsudvalg, der afgør, om man kan få lov til at starte på uddannelsen. Det sker efter indstilling fra UU-vejlederen.

Forudsætningen er blandt andet, at man kan arbejde 37 timer om ugen, at man har gjort sig en forestilling om, hvad man kunne tænke sig at arbejde med, og at man ikke umiddelbart kan gennemføre en ungdomsuddannelse. For eksempel, fordi karaktergennemsnittet er for lavt til at blive optaget på uddannelsen.
For fire-fem år siden havde hun ikke prøvet at tage en bus på egen hånd. I dag har Sara Irene Bech Thomsen både kørekort og bil. Foto: Kasper Riggelsen
For fire-fem år siden havde hun ikke prøvet at tage en bus på egen hånd. I dag har Sara Irene Bech Thomsen både kørekort og bil. Foto: Kasper Riggelsen

Hamsterhjulet

I en alder af tre år blev hun tilset af læger på OUH, der vurderede, at hun havde autistiske træk og muligvis var en smule retarderet. Derfor har hun også gået på en specialskole frem for en almindelig folkeskole.

- Da jeg fyldte 13 år, begyndte jeg så småt at blomstre op, men jeg gik i klasse med andre, der var dårlige, og når man gør det, ender man selv inde i det lille hamsterhjul. Når jeg var ude at køre sammen med min mor, kunne jeg finde på at sige: "Når jeg bliver stor, vil jeg gerne være politimand." Min mor, som er meget logisk, svarede: "Det kan du jo ikke, lille skat." Hun forestillede sig, at jeg skulle videre i et botilbud. Men fandeme nej, siger Sara Irene Bech Thomsen og ser for første gang en smule sammenbidt ud.

Som 15-årig blev hun endnu engang tilset af lægerne på OUH.

- Nu mente de pludselig ikke, at jeg var alle de ting, de havde sagt tidligere. Jeg har hele tiden selv vidst, at jeg kunne meget mere, jeg kunne bare ikke vise det. Det kan jeg nu, og det betyder alt for mig. Det er virkelig fedt at have fået selvtillid. Jeg føler ikke, der er noget, som kan stoppe mig mere, fortæller hun.

Svenske gaffelkager bliver lavet fra bunden. Sara Irene Bech Thomsen kan godt lide, at maden ikke bare er noget, de ansatte i Madhuset hælder ud af en pose. Foto: Kasper Riggelsen
Svenske gaffelkager bliver lavet fra bunden. Sara Irene Bech Thomsen kan godt lide, at maden ikke bare er noget, de ansatte i Madhuset hælder ud af en pose. Foto: Kasper Riggelsen

Et stort skridt

Undervejs i forløbet der dog et par forhindringer, der skulle overvindes. Da hun for cirka fire år siden begyndte på produktionsskolen i Svendborg, havde hun aldrig tidligere taget en bus på egen hånd.

- Jeg var vant til en bus, der kom ved min hoveddør og satte mig af ved skolen, så det virkede meget skræmmende i starten. Jeg kom også for sent de første par dage, fordi jeg tog de forkerte busser. Men som min far sagde: "Du bliver aldrig væk, du kommer bare lidt for langt." Jeg vidste heller ikke, hvordan jeg skulle opføre mig blandt "normale" mennesker, fortæller hun.

Oprindelig ville hun uddanne sig til SOSU-assistent, men på produktionsskolen fik hun smag for køkkenarbejdet. Det har holdt ved lige siden, og derfor var hun ikke i tvivl om, da hun efterfølgende startede på EGU-forløbet. Skoledelen var straks mere besværlig.

- Jeg kan huske, at jeg blev rigtig frustreret til min første matematikprøve. Alle de tegn, som jeg ikke kendte. Men lærerne på VUC var søde til at hjælpe mig, fortæller Sara Irene Bech Thomsen, som sugede til sig af ny viden og i dag har bestået folkeskolens afgangseksamen i dansk og matematik.

Forude venter et par år, hvor hun skifter mellem Kold College og sin læreplads i Nyborg, indtil hun en dag bliver færdiguddannet som ernæringsassistent.

Da interviewet og hendes arbejdsdag i Madhuset er slut, sætter hun endnu en streg under, hvor langt hun er kommet på få år. Ude på gaden venter en rød Citroën, som hun har betalt for med sin lærlingeløn - ligesom kørekortet.

- Jeg vil bare gerne være ligesom alle andre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce