- Jeg får ikke lov at passe mit arbejde

Døbefonten er det eneste, der er kommet med fra den gamle fængselskirke ind i det nye kirkerum, der er designet af Sharon Fisher. Hjælpepræst Pia Pape, der er ansat i et et-årigt beskæftigelsesprojekt, blev ordineret 31. oktober i Odense Domkirke. FOTO: John Fredy

- Jeg får ikke lov at passe mit arbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KLEMT: Statsfængslet har fået ny kirke, men sikkerhedskrav bremser kirkegangen

NYBORG. Kirkeminister Tove Fergo har bevilget en halv million kroner over to år til en organist.

Hjælpepræst Pia Pape er ansat til 29 timer om ugen.

Der er brugt mange penge på at indrette et flot, nyt kirkerum midt i fængslet i stedet for det gamle i en barak tæt ved ringmuren.

Alle muligheder skulle altså være til stede for et velfungerende kirkeliv i Statsfængslet i Nyborg.

Der er bare ét problem: De indsatte kan kun få lov til at komme i kirken i så små grupper, at der går meget lang tid imellem hvert besøg.

- Jeg kan ikke leve op til min forpligtelse som præst. Jeg skal varetage gudstjenester og sjælesorg. Men jeg fungerer mere som en halvdårlig socialpædagog.

- Og fængslet lever ikke op til de europæiske fængselsregler, der siger, at alle fanger har krav på religiøs betjening mindst en gang om måneden, hvis de ønsker det, siger fængselspræst Bjarne Hjort.

Væk fra fængslet

På en café i Nyborg, væk fra fængslets knugende mure men stadig med frustrationen uden på tøjet, fortæller fængselspræsten om sin tilsyneladende nærmest uendelige kamp for at få tilfredsstillende arbejdsbetingelser.

Han føler sig hele tiden bremset - ikke af den tykke fængselsmur - men af den mur af sikkerhedskrav, der gør, at han ind imellem må holde gudstjeneste for to personer ad gangen, fordi indsatte fra forskellige afdelinger ikke må være sammen.

Det er langt fra første gang, Bjarne Hjort beklager sig over, at han føler, at fængslets ledelse modarbejder det kirkelig arbejde.

I slutningen af 2002 slog han således i alteret og stoppede gudstjenesterne.

Dengang stod Bjarne Hjort alene med sit arbejde uden organist eller anden hjælp, og personalemangel i fængslet gjorde, at de indsatte ikke kunne komme til kirken.

Møde med provsten

Præstens protester blev hørt af kirkeministeren og tilsyneladende også af fængslets ledelse.

Så fremtiden tegnede lovende, efter at der i foråret i år blev holdt møde mellem Bjarne Hjort, fængslets ledelse og provst Hans Bredmose Simonsen.

På det møde lovede ledelsen ifølge Bjarne Hjort, at kirken kunne nøjes med to gudstjenester på en søndag, en for de indsatte på fællesskabsafdelingen og en for de såkaldte programafdelinger.

- Det var jeg positivt overrasket og glad over. Men bagefter holdt vi et nyt møde uden provsten, og på det møde meddelte ledelsen, at det alligevel ikke kunne lade sig gøre med så store grupper på grund af sikkerhedsproblemer, siger Bjarne Hjort.

I fredags fik præstens så fra fængslets ledelse et forslag til et regelsæt for, hvordan gudstjenesterne kan afvikles.

- Det er da glædeligt, at der endelig sker noget, selv om forslaget ikke ser særlig opløftende ud. Men der er da mulighed for en forhandling, siger Bjarne Hjort.

Han kan ikke forstå ledelsens bekymringer.

- I de snart seks år, jeg har været her, har der aldrig været rapporter om, at der er fundet narko i kirken, siger han.

- De indsatte ser kirken som et fristed. Det er det eneste sted i fængslet uden tremmer for vinduet.

- De har en dom for, at de er syndere, de er måske forladt af familien og fordømt af vennerne. Kirken er det eneste sted, hvor de hører om tilgivelse og forsoning, siger Bjarne Hjort. Sidste søndag, 1. søndag i advent, besluttede Bjarne Hjort sig for at trodse fængselsledelsen og holde sig til aftalen fra mødet med provsten.

Så da blev der holdt to gudstjenester, en for fællesskabsafdelingen med 11 deltagere og en for programafdelingerne med 22 deltagere.

Sådan har han også tænkt sig, at det skal foregå i dag.

Og præsten er parat til at gå helt til tops for at få, hvad han betragter som rimelige arbejdsforhold.

- Hvis ikke jeg får en løsning inden jul, må jeg gå til justitsministeren, kirkeministeren og kriminalforsorgen, siger Bjarne Hjort, før han vender tilbage til arbejdet inden for muren.
Fængselspræst Bjarne Hjort mener, at kravet om, at de indsatte skal holdes i meget små grupper, gør det umuligt for ham at passe sit arbejde. ARKIVFOTO: JØRGEN HANSEN
Fængselspræst Bjarne Hjort mener, at kravet om, at de indsatte skal holdes i meget små grupper, gør det umuligt for ham at passe sit arbejde. ARKIVFOTO: JØRGEN HANSEN

- Jeg får ikke lov at passe mit arbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce