- En weekend i middelalderen er ren afstressning

Familien Rasmussen/Flyvbjerg Nielsen fra Nordjylland lever i middelalderen på markeder rundtom i landet fra forår til efterår, og markedet i Nyborg er et af favoritterne, for i Danmarks Riges Hjerte kan de mødes med de børn, der bor på Sjælland. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- En weekend i middelalderen er ren afstressning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre generationer af nordjysk familie tilbringer alle fridage fra forår til efterår som middelaldermennesker, og fordi det er en livsstil, sniger tidsperioden sig også ind i deres hverdag. Danehofmarkedet er noget særligt, fortæller de.

Nyborg: - Så snart vi har slået teltet op, hopper vi i høren, og så er vi i middelalderen.

Ordene kommer fra Marianne Rasmussen, der sammen med sin mand, Jan Flyvbjerg Nielsen, fredag slog familiens to lærredstelte op på brinken ved Nyborg Slot, og derpå iklædte tøj af benævnte materiale. I middelalderen havde man ikke bomuld, så tøjet var af uld eller hør.

Med på marked har de deres yngste, Jason Øland på 13 år, datteren Ellen, barnebarnet Uma og Jans søster Helle, og normalt er de mange flere på markedet i Nyborg, men flere af børneflokken på i alt seks har travlt med andre ting, så i år er der god plads i teltene på tilsammen 44 kvadratmeter.

Fra årets første middelaldermarked i Viborg i storebededagsferien til det sidste ved Kronborg i efteråret er parret med på 17 middelaldermarkeder. I år når de kun 15, fordi bilen var gået i stykker, men det er en integreret del af deres liv, som de ikke ville undvære.

- Middelalder betyder slow living. Der er ingen mobiler, computere eller fjernsyn, men man sidder bare med sit håndværk og nørkler, forklarer Marianne og tilføjer:

- Så hygger man sig med familien og vennerne, og det er lige så hyggeligt om aftenen, når markedet lukker, for vi kender naboerne fra andre markeder og er blevet rigtig gode venner med dem, så vi også ses uden for markederne.

Middelalderen
I Danmark bruges betegnelsen middelalder om perioden fra omkring 1000, da Danmark var blevet et kristent kongerige, og indtil reformationen i 1536, da man gjorde op med den pavestyrede romersk-katolske kirke og blev et protestantisk rige.I resten af verden regnes også de år, som vi i Danmark kalder vikingetiden (800-1050), med i Middelalderen.

I middelalderen mødtes kongen med sit parlament i Nyborg for at holde hof; Danehof kaldtes parlamentet. Det har Nyborg Kommune og Østfyns Museer genskabt med Danehofmarkedet, som er i en størrelsesorden, der ikke er set siden middelalderen.
Fredag ankom Jan Flyvbjerg Nielsen og Marianne Rasmussen, der taler med en af naboerne på markedet, mens Jan får rejst familiens to telte. Foto: Magnus Gersbo-Møller
Fredag ankom Jan Flyvbjerg Nielsen og Marianne Rasmussen, der taler med en af naboerne på markedet, mens Jan får rejst familiens to telte. Foto: Magnus Gersbo-Møller

Autencitetspoliti

I det ene telt bor de, mens det andet fungerer som bod. Her sælger de læder- og skindvarer, som Jan laver, mens Marianne syr forskellige ting. Håndværket er en vigtig del af at være på middelaldermarked, men ikke den vigtigste. Historien er lige så vigtig.

- Det er fedt mærke historiens vingesus. Når der bliver stille, og alle gæsterne er gået hjem, så kan man sidde og kigge ud over søen og fantasere om, hvordan det var dengang, eller når vi sidder ved Kronborg og fuldmånen står op, så bliver det altså ikke større, siger Marianne, mens Jan understreger, hvor vigtigt det sociale liv på markedspladsen er.

Begge arbejder som pædagoger, men på middelaldermarkederne er hverdagens skel udvisket.

- Man kan ikke se, hvad folk laver til hverdag, når vi alle er klædt i middelalderdragter. Her er både læger, købmænd og pædagoger, og det, der gør det så dejligt, er, at det er så rummeligt, for her er også plads til folk uden så mange ressourcer, siger Jan og tilføjer, at børnene også bliver et fælles anliggende.

- Hvis Jason ikke opfører sig ordentligt, så får han det at vide af de andre på markedet, og børnene render ind og ud hos hinanden, og vi bliver ikke bange, hvis vi ikke har set Jason i en time.

Netop børnene var grunden til, at de forlod vikingemiljøet, som de ellers oprindeligt begyndte at komme i.

- I et par år gav vi vores børn en uge på vikingemarked på Læsø, hvor der var dejligt, men så syntes vi, at det blev svært at være i. Det koster en del, for man skal have det rigtige udstyr, og der blev for meget af det, vi kalder, "autencitetspolitiet": De, der går rundt og tjekker, om de ting, man har, passer til tidsperioden, og det blev også kedeligt for børnene, fortæller Jan.

- Selvfølgelig skal man holde sig inden for tidsramme, men der er lidt højere til loftet i middelalderen, og man mærker ikke det samme med at blive skammet ud, for eksempel ved ikke at blive inviteret til næste års marked, siger Marianne.

Unikke oplevelser

På marked er alt moderne gemt væk. Tidligere sov de på jorden, men i de senere år har de haft feltsenge med, som først kommer frem, når markedet lukker. I teltet er uldtæpper bredt ud på jorden, og inventaret er af træ ligesom tallerkenerne, mens krusene er af ler. Indholdet er dog ikke helt middelalderligt: kaffe, som først dukkede op i Europa, da middelalderen gik på hæld.

- Vi kalder det bare "det sorte vand fra Arabien", siger Jan med et smil.

Den slags små afvigelser er der plads til, men den historiske interesse er fundamentet for at være med på et marked som Danehof i Nyborg.

- Det kan blive lidt nørdet, men vi har haft mange aha-oplevelser, og man får en rød tråd ved at være med på de forskellige markeder. Førhen vidste vi for eksempel ikke, hvad Danehof var. Og så giver det også adgang til nogle oplevelser, man ellers ikke ville få, siger Jan og peger ud over slotssøen og Nyborg Slot.

- Vi har valgt Nyborg, fordi det er et godt marked; der er hyggeligt og en god stemning, og så er her meget smukt. Selv om slottet er pakket ind lige nu, tilføjer Marianne.

Efter Danehof skal familien hjem til Stenum ved Brønderslev og derpå videre til markederne ved Voergård Slot, Spøttrup Borg og til sidst middelaldermarked i Odense, alle tre steder en uge ad gangen.

- Det er ligesom at være på camping. Vi bor bare pænere, siger Jan.

- En weekend i middelalderen er ren afstressning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce