Vilde orkideer frem for kvier


Vilde orkideer frem for kvier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

S og Nordfynslisten siger nej til flere kvier ved Dallund Sø og Seerup Mose. V ser stort på ammoniakbelastning

DALLUND: Ægbladet fliglæbe, skov hullæbe og kødfarvet gøgeurt.

Tre ud af fire fredede orkidéarter, der ikke skal visne og dø på grund af for meget ammoniak i området ved Dallund Sø og Seerup Mose.

Det mener et flertal i Udvalg for Teknik og Miljø i hvert fald ikke, at planterne skal.

To socialdemokrater og et medlem fra Nordfynslisten afviser en landmands ansøgning om en fordobling af kvierne på bedriften mellem de to naturområder. Fra de nuværende 90 til 180 af slagsen ved Langehede.

For flere kvier i oplandet til sø og moser er lig med mere ammoniak. Og det kan spolere den naturlige balance og true både knæbøjet rævehale og lådden dueurt, gul fladbælg og stribevis af andre planter.

Nul merbelastning

Baggrunden er dels, at tålegrænsen for kvælstof er overskredet med et par kilo pr. hektar om året. Og flere kvier bidrager med yderligere 200 gram om året pr. hektar.

- Området kan ikke tåle en yderligere belastning. Og når vi har sat en grænse på nul merbelastning, så er det ikke 100 eller 200 gram over, fastslår udvalgsformand Kim Johansen (S) om nul tolerance- politikken.

Venstres mindretal er derimod indstillet på at give landmanden grønt lys til at udvide sit kviehotel. Og det til trods for, at politikerne i maj 2007 vedtog, at man ikke vil tillade merbelastning med ammoniak i områder med fredede og rødlistede plantearter.

Godbid for miljøet

- Jeg ved godt, at vi har vedtaget et administrationsgrundlag. Men der er tale om så lille en merbelastning, at det ikke vil være muligt at komme ned på nul. Selv ikke med den bedst anvendelige teknologi, mener Morten Andersen (V).

Han kalder det en politisk afgørelse og ikke en miljømæssig. For Venstre-manden mener, at flere kvier på kviehotellet kan servere en godbid til naturen. Så kommunen samlet set får mere miljø for pengene og et miljøregnskab i plus.

- Det kan være gavnligt for de lave engarealer, at de bliver afgræsset af kvierne. Så man undgår, at arealerne springer i skov eller siv og bevarer plantearterne, påpeger Morten Andersen.

Kvier på hotel

Kviehotellet på Langehede er en midlertidig parkering for kvier i alderen et halvt til to år. Så længe de er på kviehotellet, optager de ikke kostbare dyreenheder hjemme på gården, og kvierne vender først hjem, når de er klar til at kælve.

Kim Johansen peger på, at landmanden kan mindske fordampningen af ammoniak ved at sætte kvierne på græs eller køre dybstrøelsen direkte ud.

- Det er en lille økonomisk belastning. Men det vil landmanden øjensynlig ikke, konstaterer han.

Vilde orkideer frem for kvier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce