Vedligeholdelse. Et forårsønske om Trægården

I gamle dage var det en tradition, at hvert år til pinse skulle bindingsværkshuse og -gårde være kalket og stolpet af. Det vil sige, at murværket skulle kalkes, og træværket skulle tjæres. Men det er længe siden, det er sket med Trægårdens facade, skriver Grethe Ravn. Foto: Betty Rasmussen

Vedligeholdelse. Et forårsønske om Trægården

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev: Inden længe begynder turisterne for alvor at indfinde sig. Og det er vi glade for. Langt de fleste af dem, der direkte ernærer sig af turiststrømmen lægger sig i selen for at præstere det bedste, de formår. Byen klæder sig på for at tage sig ud fra sin bedste side. Især under Rosenfestivalen og under alle de andre fine arrangementer, der finder sted i sommersæsonen. Det kan vi være glade for og stolte over.

Men midt i glæden og stoltheden er der dog skønhedspletter. Her tænker jeg på de ejendomme i bymidten, som tydeligvis ikke er ejet af dem, der bebor dem. Her mangler der ofte maling, og i det hele taget er vedligeholdelsen ofte langtfra i orden. Det burde være sådan, at når man erhverver sig et hus i den gamle del af byen i udlejningsøjemed, at man da også erkender sit ansvar for at holde sin ejendom i god stand. Sådan, at ikke øjet brydes af en dårlig vedligeholdt bygning, hvor ankelhøjt ukrudt breder sig om soklen, midt i alt det, som ellers står så smukt og godt vedligeholdt. Er det i orden? Jeg skal ikke her pege fingre ad nogen bestemt. Det er heller ikke nødvendigt, for både beboere og ejere ved det, og alle andre kan hver dag ved selvsyn konstatere det. Der er dog et eksempel, som jeg mener mig berettiget til at drage frem.

Selv bor jeg nemlig i Trægården. En stor fin gammel bevaringsværdig bindingsværksgård, som turisterne er glade for at få billeder med hjem af. Men kigger man bygningen nærmere efter i sømmene, hvad beboerne har lejlighed til hver dag, så ser man store fugtskjolder, afskallet puds og angrebet træværk. I gamle dage - for ikke så forfærdelig mange år siden - holdt man den tradition i hævd her på Fyn, at hvert år til pinse skulle bindingsværkshuse og -gårde være kalket og stolpet af. Det vil sige, at murværket skulle kalkes og træværket skulle tjæres. I Trægården er der henløbet mange pinsedage, uden at noget overhovedet er sket - udover beboernes protester. Ulykken er her, at de to ejere af bygningen ikke kan komme overens om de nødvendige penge til vedligehold.

Jeg må sige, at jeg ikke fatter, hvordan det kan lade sig gøre at lade bygninger forfalde, for det er det, der er tilfældet, uden at nogen griber ind og simpelthen siger, at det vil vi ikke finde os i. Få det dog fikset, som det siges i en reklame. Og helst inden det bliver sommer igen. At vente gør bare problemet større og større. Hvor er de handlekraftige kvinder og mænd, som har magt til at ændre tingenes tilstand ved et direkte påbud til ejerne?

Vedligeholdelse. Et forårsønske om Trægården

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce