Vandløb tørrede ud: Lystfisker i aktion for at redde dets fisk

Palle Nørgaard ved Stor Å foran sin have. Vandet var så småt begyndt at vende tilbage efter det store tordenvejr natten til fredag. Foto: Magnus Harkjær

Vandløb tørrede ud: Lystfisker i aktion for at redde dets fisk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fem kilometer af Stor Å ved Hårslev har været helt tør for vand. Det har kostet 500 havørreder og mange andre fisk og insekter livet, vurderer lokal lystfisker som har reddet masser af fisk fra døden.

Hårslev: Normalt bruser Stor Å hastigt af sted under Bogensevej i Hårslev, men de seneste par uger har bunden mest af alt lignet et ørkenlandskab uden vand eller liv. Den manglende regn har tørlagt de øverste fem kilometer af vandløbet, der har sit udløb ved Varbjerg Strand.

Den lokale lystfisker Palle Nørgaard bor ganske få meter fra åen i Hårslev. Han holder året rundt opsyn med vandløbet og dets mange fisk, og det har været et trist syn at være vidne til på det sidste.

- Jeg har fundet omkring 500 døde havørreder her på gydebankerne ved mit hus. Det er sørgeligt, for det er ikke kun havørreder, men også aborrer, skaller, ål, tanglopper, vårfluelarver og sømuslinger, fortæller han.

Jeg har fundet omkring 500 døde havørreder her på gydebankerne ved mit hus. Det er sørgeligt, for det er ikke kun havørreder, men også aborrer, skaller, ål, tanglopper, vårfluelarver og sømuslinger.
Palle Nørgaard, Hårslev
Sådan så det ud, da Stor Å på en strækning ved Hårslev i to uger var komplet tørlagt. Privatfoto: Palle Nørgaard
Sådan så det ud, da Stor Å på en strækning ved Hårslev i to uger var komplet tørlagt. Privatfoto: Palle Nørgaard

Indsamlede fisk

Da vandet begyndte at falde, stod fiskene og gemte sig i små pytter af vand. Det fik Palle Nørgaard til at gå i aktion med en spand. Han samlede omkring 100 havørreder, ål og hundestejler op, tog dem hjem i et kar med koldt vand hos sig selv og satte dem ud igen længere nede ad vandløbet, hvor der fortsat er vand i åen.

- Fra rensningsanlægget (knap en kilometer fra Hårslev, red.) kommer der en smule vand, og der har jeg sat fiskene ud igen, siger han.

Mange af åens store fisk er formentlig sluppet væk i tide, men ifølge Palle Nørgaard stopper fiskene, når de kommer til et sted med en smule vand, og så bliver de fanget uden chance for at komme videre.

Selvom det er trist at se på for Palle Nørgaard, vil han ikke gå så langt som at kalde det en katastrofe.

- Ørreden er her som yngel igen næste år, men de mange hundredetusinde vandinsekter dør, og der går nogle år, før de kommer igen, siger han.

Nemt at være hejre

Jacob Nielsen, der er biolog i Nordfyns Kommune, fortæller, at flere nordfynske vandløb er tørlagte. Situationen er kritisk for dyrelivet.

- Det er et generelt problem i hele Danmark, og mange dyr lider under tørken. Det er bare svært at gøre noget ved, siger han.

Når vandets temperatur stiger, daler iltindholdet også, og det rammer fisk og andre vandinsekter hårdt.

- De følsomme arter har det ikke ret godt. Vi ser dog en del fiskehejrer, som har det godt for tiden. Også i de små søer stuver fiskene sammen, og så bliver det et tag selv bord for fuglen, siger biologen.

Efter tordenvejret natten til fredag er vandet så småt vendt tilbage i Stor Å, men Palle Nørgaard vurderer, at der skal en uges regn til for at fylde åen op igen.

Vandløb tørrede ud: Lystfisker i aktion for at redde dets fisk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce