Det er snart 50 år siden, det sidste tog trillede afsted på Nordfynske Jernbane. Det markeres i marts.

Den 31. marts er det 50 år siden det sidste tog kørte til perron på Nordfynske Jernbane. Det markeres i marts med foredrag, udstilling og en ny film.

Skinner og sveller er for længst væk, men bortset fra Snapind ligger stationerne langs Nordfynske Jernbane der endnu, og kigger man efter i landskabet, kan man sagtens finde sporene.

Privatbanen satte gang i udviklingen af en række nordfynske byer, og forbandt Bogense og Otterup med Odense.

- Mange steder blev landmændenes jord mageskiftet, så jernbanen kom til at danne naturlige skel mellem markerne, og efterfølgende var det en stor og unødvendig udgift at fjerne banevoldene. Så et halvt århundrede senere kan man sagtens følge banens forløb, hvis man ved hvad man skal kigge efter, fortæller Alex Knudsen, der har arbejdet med sin interesse for Nordfynske Jernbane i en årrække.

Gamle smalfilm

Samtidig er den nordfynske filmmand Jimmi Bisgaard i gang med at klippe sin film om Nordfynske Jernbaner, som han håber kan ligge færdig på 50-års dagen.

Jimmi Bisgaard og hans filmselskab ”Det Gamle Fyn” vil med 12 dvd’er sætte fokus på de gamle, fynske jernbaner, og den kommende om Nordfynske Jernbane bliver nummer syv i serien.

Filmen indeholder friske optagelser langs sporet, hvor Jimmi Bisgaard sammen med jernbaneekspert Lars Viinholt Nielsen gør holdt ved stationsbyerne på strækningen og fortæller om banens betydning for landsbyernes udvikling.

  • Fyens Stiftstidende