Ulovlig overvågning i Morud

Det er forbudt at overvåge arealer, hvor der er almindelig færdsel. Også selvom man gerne vil finde frem til hærværksmænd.
Foto: Arkivfoto: POLFOTO

Ulovlig overvågning i Morud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Foreningen bag Morud Friluftsbad bryder loven, når den video-overvåger terrassen foran bygningen.

MORUD: Et lille diskret videokamera har hjulpet bestyrelsen i Morud Friluftsbad med at se, hvem der glemmer at rydde op efter sig, når de har opholdt sig på terrassen foran friluftsbadet, og senest har det også givet dem en idé om, hvem der stod bag det hærværk, der fandt sted i slutningen af maj.

Men selvom video-overvågningen har vist sig nyttig, er den ikke lovlig.

På grænsen

Ifølge Lov om tv-overvågning må man nemlig ikke overvåge arealer, hvor der er almindelig færdsel. Og en offentlig tilgængelig terrasse, hører under den kategori, vurderer kontorchef i Justitsministeriet, Jens Rønn.

- Det er et grænsetilfælde, fordi det i visse situationer er tilladt at overvåge arealer i tilknytning til indgangen til en butik, men kun når overvågningen er klart nødvendig af hensyn til kriminalitetsbekæmpelse, og det vil det næppe være i et friluftsbad, siger han.

Ifølge lovteksten er det da også kun banker og pengeinstitutter, restauranter, caféer, butikscentre og detailforretninger, der må overvåge deres indgangsparti.

- Men i enkelte tilfælde kan man måske få lov, netop hvis man gentagne gange har været udsat for alvorlig hærværk eller anden kriminalitet. Men i de tilfælde foretager man en individuel vurdering fra sag til sag, forklarer Jens Rønn.

Alene det, at der er opsat et kamera, er altså på kant med loven. Værre står det til med måden billederne fra video-overvågningen bliver brugt.

På Morud Friluftsbads hjemmeside har formand Svend Hviid nemlig lavet nogle overfladiske signalementer på baggrund af video-optagelserne.

I strid med dataloven

Blandt andet fremgår det af Svend Hviids skrivelse, at der var set to drenge og en pige på stedet på tidspunktet, hvor hærværket blev begået. De tre unge mennesker bliver beskrevet med hårfarve og påklædning, og det er i strid med persondataloven, forklarer den presseansvarlige ved Datatilsynet.

- Lovlige overvågningsbilleder må kun bruges til videregivelse til ordensmagten. Ikke til andet. Man må ikke selv opsøge de personer, man formoder har begået en kriminel handling og man må i særdeleshed ikke efterlyse dem på internettet, forklarer hun.

Hvorvidt nogen har forsøgt at finde frem til de tre unge mennesker vides ikke. Men på foreningens hjemmeside skriver formand Svend Hviid:

-Vi har gode billeder af de personer, der var tilstede, mens dette skete, og vil forsøge at finde frem til, hvem disse personer er. Hvis det lykkes for os, vil vi politianmelde forholdet som hærværk.

Trods flere forsøg har det ikke været muligt at få en kommentar fra Svend Hviid eller andre fra bestyrelsen.

Ulovlig overvågning i Morud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce