PÅ DEN ANDEN SIDE

Den forgangne uge bød på en begivenhed, som på en gang var meget trist og meget opløftende.

Den fandt sted på parkeringspladsen på Bogense Marina. Her mødte fem bilejere et sørgeligt syn: Deres biler var blevet overmalet med hvid maling - på lak, ruder og sidespejle. Helt og aldeles meningsløst og idiotisk.

Da disse linjer blev skrevet, var hærværksfolkene endnu ikke pågrebet, men gode spor er angiveligt et godt hjælpemiddel i politiets efterforskning af sagen. Forhåbentlig lykkes det at støve vandalerne op, så de kan få straf som fortjent.

Det er slemt nok, at nulevende tyskere stadig skal stå til regnskab for deres forfædres ugerninger. At de så oveni skal generes og intimideres, når de kommer til os og lægger deres feriepenge hos os - det er for stygt.

 

Hærværket vakte opsigt og forargelse, hvilket fremgår af de mange reaktioner, artiklerne om sagen affødte på fyens.dk og på facebook.

Noget, der i særlig grad gødede vreden, var den omstændighed, at en af bilerne, der tilhørte et tysk ægtepar, som havde henlagt deres ferie til Bogense, var blevet påmalet et hagekors. Det var simpelt hen for infamt, fremgår det af reaktionerne.

Det er slemt nok, at nulevende tyskere stadig skal stå til regnskab for deres forfædres ugerninger. At de så oveni skal generes og intimideres, når de kommer til os og lægger deres feriepenge hos os - det er for stygt.

 

Det er netop den reaktion, der er det opløftende i det triste. For den manifesterede sig ikke kun verbalt, men også i  handling.

Formanden for Bogense Handelsstandsforening, Per Maegaard og Nordfyns Erhverv og Turisme involverede sig i sagen for at komme de tyske turister til undsætning. De fik opbakning fra Fyens Bilsalg og ejeren af Nordfyns Autolak, Jan Kristensen, der afbrød sin ferie, så det nødvendige reparationsarbejde kunne udføres.

Allerede dagen efter havde tyskerne således deres bil tilbage, renset for nordfynske ubehageligheder. Og fik fra Nordfyns Erhverv og Turisme tildelt en guidet tur i Ditlevsdals Bisonform og en pose med nordfynske fristelser fra Vinspecialisten som plaster på såret.

 

Det var en nobel, og rigtig gestus. Ikke blot for at sikre muligheden for at de igen lægger deres ferie og penge på Nordfyn, men fordi det hermed blev tilkendegivet, at der er grænser for hvor megen dårlig opførsel, vi vil finde os i. Borgere rykkede sammen, da nordfynske gæster blev forulempet. Fordi de skal vide, at de er velkomne. Og fordi hærværksidioterne skal vide, at de ikke er det.

 

 

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på avisen Danmark, Jysk Fynske Medier. Uddannet på Danmarks Journalisthøjskole 1983. Eksaminer i sociologi og Danmarkshistorie med forskningsteknik på Institut for Statskundskab, Århus Universitet. Bred erfaring fra flere lokale, regionale og landsdækkende aviser og tv. Har tidligere været blandt andet lokalredaktør på Nordfyn for Fyens Stiftstidende, redaktionschef på Ekstra Bladet og Århus Stiftstidende, politisk redaktør på TV2 Østjylland, sportsjournalist på Det Fri Aktuelt og chefredaktør på magasinet Svømmesport.Forfatter på fire bøger om sport. Tidligere gæsteunderviser på Danmarks Journalisthøjskole og Den Journalistiske Efteruddannelse.