- Hvor var vi henne, hvis ikke vi havde haft en elite til at vise vejen, lyder spørgsmålet i ugens klumme i Ugeavisen Nordfyn.

Den politiske debat har det med at lade sig inficere af kunstigt oppustede emner, som  pludselig dukker op ud af ingenting og udvikler sig til alting. Tag nu blot det seneste års dæmonisering af eliten.

Det gør mig så træt. For jeg tror ikke, fænomenet har nogen folkelig forankring. Det er pustet op blandt politikere og beredvilligt formidlet videre af os i medierne, som dermed har givet et tomt budskab fylde.

Det er tæt på at være underholdende på den triste måde, når folketingspolitikere med deres formand i spidsen tordner mod eliten uden rigtig at definere denne elite. Man skulle mene, at netop landets lovgivere ligger ret højt i hieararkiet, når talen falder på et lands elite.

 

Man - d.v.s. jeg - savner også en nærmere beskrivelse af, hvorfor det er så problematisk med en elite.

Personligt er jeg taknemmelig for, vi har en og altid har haft en.

Er det måske mig og mine ligesindede, der henover den fjerde fadbamse henne på bodegaen skaber udvikling, fremdrift og velfærd for et samfund og for et samfunds kultur? På et vist mikroplan er svaret måske ja. Men i en lidt større evolutionær sammenhæng er jeg villig til at fralægge mig den ære og tildele den - ja, netop eliten.

 

Hvor var vi henne, hvis ikke vi havde haft en elite til at vise vejen? Det være sig demokratisk, økonomisk, kulturelt, materielt, åndeligt, videnskabeligt ... forsæt selv rækken af parametre for civilisationens udvikling.

For eksempel er jeg begejstret over  den politiske elite. Den består af mennesker, der har taget et ansvar på sig på fællesskabets vegne. Tak for det. Skal vi ikke også anerkende at folk som Mærsk McKinney Møller satte sig op på den piedestal, han kunne tilkomme og skabte et imperium til samfundets gavn, uanset hvad man ellers måtte kunne kritisere ham for.

Med titel af konge kan man vel også opføres i kategorien elite. Chr. IV udviste ikke en regeringsførelse, der berettigede til noget økonomisk professorat eller militære fortjenstmedaljer. Men han grundlagde byer og skabte bygningsværker, som den dag i dag er væsentlige piller i vores land og i vores selvforståelse.

Eventyrdigteren H. C. Andersen tilhørte den litterære elite. Ville vi have undværet ham? Eller Søren Kierkegaard? Thorvaldsen? Thycho Brahe? H.C. Ørsted? Niels Bohr? August Krogh?

 

At nogen besidder særlige evner eller stikker ud fra gennemsnitskurven gør dem ikke til bedre mennesker og skal ikke sikre dem særlige rettigheder eller privilegier. Men de bør heller ikke nedgøres og spændes for et populistisk korstog på billigt stemmefiskeri.

Nå, jeg er kun et simpelt menneske med ringe forstand. Så jeg kan tage fejl. Alt er som bekendt relativt, som Albert Einstein fastlog tilbage i 1905. På den anden side: Den slags elitært pladder skal man vel ikke tage for alt for gode varer?

 

 

 

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på avisen Danmark, Jysk Fynske Medier. Uddannet på Danmarks Journalisthøjskole 1983. Eksaminer i sociologi og Danmarkshistorie med forskningsteknik på Institut for Statskundskab, Århus Universitet. Bred erfaring fra flere lokale, regionale og landsdækkende aviser og tv. Har tidligere været blandt andet lokalredaktør på Nordfyn for Fyens Stiftstidende, redaktionschef på Ekstra Bladet og Århus Stiftstidende, politisk redaktør på TV2 Østjylland, sportsjournalist på Det Fri Aktuelt og chefredaktør på magasinet Svømmesport.Forfatter på fire bøger om sport. Tidligere gæsteunderviser på Danmarks Journalisthøjskole og Den Journalistiske Efteruddannelse.