Ugens klumme: Jeg ønsker mig en pyt-knap


Ugens klumme: Jeg ønsker mig en pyt-knap

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvad ønsker du dig? Det er et af de hyppigst stillede spørgsmål i disse dage, hvor julemanden snart kommer på besøg med sækken fuld af gaver.

Derfor vil jeg på denne plads gerne røbe et ønske, som jeg desværre ikke har nået at få på diverse ønskesedler, så måske ender det med en gave fra mig til mig: Jeg ønsker mig en pyt-knap.

Ja, sådan en kan man faktisk købe, endda i adskillige udformninger og prisklasser, og det er ikke et ny påhit, kan jeg se på det uudtømmelige lager af mere eller mindre brugbar viden, Google.

Men jeg er altså først for nylig blevet opmærksom på pyt-knappens eksistens, da jeg så en ven dele billedet af en sød rød/hvid pytknap på Facebook.

Jeg forestiller mig, at pyt-knappen kan hjælpe mig til blive bedre til at bruge det lille undseelige, men vigtige ord "pyt" i stedet for at bruge tid på et tænke på, hvorfor jeg gjorde/sagde dit eller ikke gjorde/sagde/nåede dat. Eller hvorfor sagde han/hun nu sådan?

Der er mange måde at undgå den slags irriterende tanker på. Jeg har en veninde, der lukker plagende tanker inde på badeværelset om natten, så de ikke forstyrrer hendes nattesøvn. Det virker ikke for mig. Jeg har prøvet, men tankerne må finde vej gennem nøglehullet.

Men måske virker det at trykke på pyt-knappen i stedet. Det er da et forsøg værd, så længe en pyt-knap kan fås for under en hundredlap.

Selv om pyt-knapper i forskellige udformninger selvfølgelig mest er en sjov gimmick, er der skam alvor bag. Også psykologer anbefaler værdien af at kende og bruge ordet "pyt".

- Nå, men du kom til at lave en fejl. Og hvad så? Træk vejret dybt og overvej, hvad er det værste, der kan ske. I langt de fleste tilfælde vil du jo kunne forklare, hvorfor du gjorde, som du gjorde. Kan du gøre noget ved det, eller kan du ikke gøre noget ved det? Hvis du ikke kan gøre noget, så træk på skuldrene og sig "pyt."

- Kunne du gøre for fejlen, eller kunne du ikke gøre for fejlen? Hvis du kunne gøre for det, kan en undskyldning måske redde situationen. Hvis du ikke kunne gøre for det, så træk på skuldrene og sig "pyt", siger for eksempel psykolog Marie Aagaard Larsen i en artikel i COOP's blad Samvirke.

- Overvej, hvad du ville sige til et andet menneske, der havde begået samme fejl. Måske ville du sige: "Pyt. Tænk ikke mere på det." Måske ville du trøste og sige, at du ved, vedkommende gjorde det bedste, han eller hun kunne. Hvorfor være hårdere mod dig selv? fortsætter psykologen.

Og det lyder jo så rigtigt. At man skal være god ved sig selv, det har jeg lært og er også ganske god til, synes jeg. Så måske kan jeg også lære at blive bedre til at sige "pyt". Det kunne jo også være et passende nytårsforsæt, nu vi er ved årstidens emner.

Ugens klumme: Jeg ønsker mig en pyt-knap

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce