Tryllebinder med 60'er-rock: Frivilligt band skaber glæde på værested

"Gnask" sidder tæt i det lille lokale. Og døren står altid åbent. Fra venstre: Randi Egmose, Jan Torp, Hans Husted og Per Boutrup. Foto: Mikkel Hamann Jensen

Tryllebinder med 60'er-rock: Frivilligt band skaber glæde på værested

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Værestedet Nordfyn har haft besøg af et andet væresteds personale, som ville lade sig inspirere af et nyere tiltag i det lille hus i Otterup. For selvom de frivillige blot øver sig og nyder musikkens toner, så fylder de værestedet med selvtillid, nyt overskud og gedigen glæde.

Otterup: Den kan næsten allerede høres ude fra gaden. Og tager man skridtet ind gennem entréen til køkkenet, spise- og dagligstue, sidder brugerne og de frivillige på Værestedet Nordfyn og nyder godt af den. Musikken. De bløde 1960'er-toner strømmer ud fra det bagerste af lokalerne. Og dernede, ved siden af pulterkammeret, mellem Marshall-højtalere, mikrofoner og nodestativer, sidder de. Værestedets egen "Gnask".

Bandet spiller hver mandag og onsdag fra 11.00 og et par timer frem. Og de er ganske vellidte blandt værestedets brugere.

- Det er så hyggeligt herude, når de spiller. Det liver ligesom stedet op, så de er ret populære, fortæller Anne Højen Pedersen, som er frivillig i huset. - Og det er tilmed begyndt at lyde rigtigt godt.

Værestedet Nordfyn er et socialt frirum for særligt socialt udsatte, for eksempel personer med en psykisk lidelse. Og her kan musikken være en bærende hjælp.

Per er selv tidligere bruger på værestedet, hvor han overkom en depression. Det hjalp musikken ham blandt andet med, og i et år har han nu været frivillig på Værestedet Nordfyn. Foto: Mikkel Hamann Jensen
Per er selv tidligere bruger på værestedet, hvor han overkom en depression. Det hjalp musikken ham blandt andet med, og i et år har han nu været frivillig på Værestedet Nordfyn. Foto: Mikkel Hamann Jensen

Musikken giver overskud og selvtillid

I rummet sidder Hans Husted med sin rytmiske guitar, Jan Torp med elektrisk guitar, Per Boutrup på bas og Randi Egmose ved keyboardet. Trommeslageren kunne ikke være der lige den dag. De tre førstnævnte er frivillige, og Randi er selv bruger på værestedet. Bassisten Per er også tidligere bruger, men har blandt andet via musikken fundet overskuddet til selv at være frivillig.

- Det har helt sikkert hjulpet mig videre, siger Per, som gennemgik en depression, inden han begyndte at komme på værestedet.

Randi kan nikke genkendende til, at gruppens rock'n'roll er godt for hende. Hun er en af de seneste tilføjelser til gruppen som sangerinde og klaverspiller.

- Jeg havde længe hørt dem øve herinde, men turde ikke spørge, om jeg måtte være med. Jeg vidste ikke, om de havde en plads til mig, fortæller Randi. - Men da jeg først var kommet herind, åbnede jeg op, og jeg har nærmest ikke set mig tilbage siden, fortæller hun og smiler.

- Og det er vi glade for, Randi, for du synger fantastisk, smigrer Hans fra sin studietaburet i rummets modsatte hjørne.

Billedet her er tegnet af en bruger på værestedet, der elsker at lytte med, når
Billedet her er tegnet af en bruger på værestedet, der elsker at lytte med, når "Gnask" øver. Illustration: Jørn Andersen

En åben dør

Bandets sidste medlem, Jan på lead-guitar, kom til i april 2018 - et lille stykke tid før Randi. Men Jan opdagede bandet ved et tilfælde.

- Jeg mener, jeg så et opslag på biblioteket, hvor der stod, at de her på værestedet søgte musikalske legekammerater, siger han. - Jeg havde desværre lige mistet min egen legekammerat, men så tog jeg kontakt til dem. Og det viste sig, at vi klingede ret godt sammen.

Flere af dem har mange års erfaring med instrumenterne. Kun Per er ny på sin bas, som han købte, da han og Hans startede med at spille i det lille lokale i 2016. Dengang måtte de lukke døren til øvelokalet, så det ikke støjede for brugerne på værestedet.

- Det lød nok heller ikke så godt dengang, griner Per.

Men i dag står døren åben. Selvom de godt kunne tænke sig lidt bedre musikudstyr, fordi de enten bruger deres eget personlige eller noget, de har lånt andetsteds, så er den lille gruppe blevet godt fasttømret og leverer gennemøvede sange. Ud fra det lille lokale svæver numre fra Gasolin, Beatles, Bob Dylan eller Rolling Stones, som bandet og brugerne bedst kan lide dem. Repræsentanter fra et værested i Nyborg har endda været på besøg for måske at få inspiration til et lignende musiktiltag.

For gruppen er et eksempel på, hvad musik kan gøre for fællesskabsfølelse, selvtillid og at kunne overkomme egne grænser og problemer. De tre ting er også, hvad et værested handler om. At skabe et socialt frirum. At fremme selvtilliden hos brugerne. Og at komme videre fra svære tider. Derfor passer de perfekt ind i værestedets lille baglokale.

Tryllebinder med 60'er-rock: Frivilligt band skaber glæde på værested

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce