Syv bisoner på afveje i Morud: - De opførte sig som børn, der var ude at lave ballade

De tunge dyr vakte opsigt i Morud, da de pludselig gik rundt uden for indhegningen. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Syv bisoner på afveje i Morud: - De opførte sig som børn, der var ude at lave ballade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tyren gad ikke med tilbage, cyklister blev overrasket over pludselig at møde bisoner på cykelstien. Sådan skete der så meget, da syv bisoner onsdag morgen havde held til at stikke af fra Ditlevsdal Bison Farm.

Morud: Niels Henrik Ove, ejer af Ditlevsdal Bison Farm var sløj og var onsdag morgen derfor mest stemt for at blive liggende lidt længere i sengen. Men det blev der lavet om på, da telefonen ringede.

- Det var en meget hurtig måde at blive vågen på, fortæller han.

Beskeden var, at flere bisoner havde haft held til at slippe fri. Jurassic Park-lignende tilstande var der ikke tale om, men mon ikke der sneg sig en snert af forskrækkelse ind hos de mennesker, der pludselig så en flok bisoner.

Syv stk. for at være præcis. Her i blandt en cirka et ton tung tyr. Der var dog ikke noget gumpetungt over måden hverken han eller de øvrige dyr bevægede sig på.

- De opførte sig som børn, der var ude at lave ballade. De hoppede og nærmest dansede rundt. De havde deres egen lille fest, fortæller Niels Henrik Ove.

Biler standsede

Der blev også tid til at græsse lystigt på et nærtliggende areal. På et tidspunkt befandt de sig på Tokkerodvej, hvor forbipasserende bilister standsede op og satte bilen på tværs af vejen for at sætte en stopper for bisonernes videre færd. Niels Henrik Ove og en håndfuld hjælpere satte alt ind på at fange dyrene.

Taktikken var at lokke dem med en spand foder, som Niels Henrik Oves datter, Helene Simmelkjær Ove, gik med. En af de undvegne kvier har hun, populært sagt, haft som en slags kælebison, hvilket hjalp på lysten til at følge efter. Snart begav de øvrige dyr sig også stille og roligt på vej tilbage mod farmen. Undtagelsen var tyren.

- Den virkede som en 15-årig betænksom herre, der var ude at gå tur og nok selv skulle bestemme, hvornår den ville hjem.

I situationen var Niels Henrik Ove mest bekymret for, om en eller flere bisoner ville forvilde sig ud på Søndersøvej og derfor komme i fare for at kollidere med en bil.

- Bisoner er ikke farlige for mennesker, hvis man holder den nødvendige afstand. De vil aldrig i selv søge konfrontationen.

På besøg i haver

Midlet til at få tyren tilbage blev at holde en ståltråd foran og bagved den.

- Sådan en kender den og ved, at der kan være stød i. Så det er en af de få ting, den har respekt for.

Alt i alt varede bisonernes udflugt en times tid. Undervejs besøgte nogle af dem også et par haver, og Niels Henrik Ove har for god ordens skyld tænkt sig at spørge de pågældende ejere, om alt er vel i haven efter besøget af de tunge dyr. Det er første gang i de henved 25 år, han har haft bisonfarmen, at dyr har haft held til at stikke af.

Muligheden opstod, da sikkerhedslåsen på en låge ind til indhegningen ikke var sat på, som den skulle. Altså en menneskelig fejl. Fordi der ikke er strøm i lågen, kan bisionerne godt lide at gnubbe sig op ad lågen, og det sandsynligvis i den forbindelse, at lågen er sprunget op. Niels Henrik Ove fortæller, at lågen nu som fast procedure udstyres med en ekstra hængelås for at optimere sikkerheden yderligere.

Syv bisoner på afveje i Morud: - De opførte sig som børn, der var ude at lave ballade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce