Stribe af krav til Scanmills

Per Larsen er talsmand for en gruppe beboere, som i halvandet år har klaget over gener fra Scanmills.
Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Stribe af krav til Scanmills

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

GENER: Halvandets års klager over Uggerslev-virksomhed bærer nu frugt

UGGERSLEV: I halvandet år har en gruppe beboere i Møllekæret og Svinget i Uggerslev klaget over støj, lugt og støv fra foderstofvirksomheden Scanmills' afdeling på Petersmindevej. Men først nu har Miljøcenter Fyn varslet et påbud om at fjerne generne.

Årsagen til det lange forløb er ifølge Per Larsen, talsmand for klagerne, at tiden er gået med at flytte miljøtilsynet med virksomheden fra kommunen til amtet - og tilbage igen. Og hver gang har klagen skullet behandles på ny.

Men ét er generne ved støj og lugt, noget andet er en eventuel sundhedsrisiko ved at bo tæt på virksomheden.

Giftstoffer i fri luft

- Af Miljøcenterets brev til Scanmills fremgår, at der ved et tilsyn i oktober blev fundet giftstoffer udendørs. Det er vi ikke trygge ved, siger Per Larsen.

Giftstofferne - formalin og aldehyder til bekæmpelse af svampe og salmonella i foderet - er nu af Miljøcenteret krævet placeret indendørs, indtil det kan opbevares i et aflåst rum. Miljøcentret har også bedt virksomheden oplyse, om giften stadig findes i det færdigblandede foder og i det støv, der spredes til omgivelserne.

Huller i bygningen

Men giftstoffernes placering er langt fra den eneste finger, Miljøcenteret sætter på Scanmills.

Ved et tilsyn er det konstateret, at der nogle steder mangler facadeplader, at der er andre utætheder i produktionsbygningen, og at der ved udsugningscyklonerne, som er uden filter, sidder store kager af støv fra foderet.

Centeret finder det derfor sandsynligt, at klagerne over støv- og lugtgener er berettiget og kræver tingene bragt i orden senest 1. december. Desuden skal cyklonerne, som nu er placeret lavere end tagryggen, senest 1. januar være hævet mindst to meter over tagryggen.

Men hensyn til støjgenerne har Scanmills tidligere oplyst til Miljøcenteret, at der kun arbejdes i dagtimerne.

Dagbog over fem dage

Men Per Larsen har konstateret noget andet.

Han har efter opfordring fra Miljøcenteret ført dagbog over fem dage i sommer og her noteret, at der flere gange var kørsel med truck og produktion til et stykke over midnat og andre gange til sent om aftenen.

Miljøcenteret har ikke selv kunnet konstatere støj over de vejledende grænser i bolig-områderne, men har nu opstillet grænser for, hvor meget støj, der må komme fra virksomheden på forskellige tidspunkter af døgnet. Desuden må der mellem klokken 18 og 22 højst køre én lastbil i timen på området, og efter klokken 22 ingen lastbiler.

Miljøtilsyn uafklaret

Tilsynet har også afsløret udendørs oplag af lugtende materialer og bunker med foderrester, opblandet med jord og beton. De skal være kørt på kontrolleret losseplads senest 1. december.

Det er stadig ikke afklaret, om det er kommunen eller amtet, der har miljøtilsynet med Scanmills. Det afhænger af produktionens størrelse.

Diskussion må vente

Men Miljøcenteret noterer i sit påbudsvarsel til virksomheden, at den diskussion må foregå senere. I første omgang drejer det sig om at få fjernet generne for de omkringboende.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Scan-mills' direktør, Carsten Lentz Storm.

Stribe af krav til Scanmills

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce