Stor modstand mod at samle al lokalhistorie i Beldringe

Nordfyns Museum i Bogense er et af de museer, som kommunens administration har foreslået at flytte til besættelsesmuseet ved HCA Airport i Beldringe. Arkivfoto: Thomas Gregersen.

Stor modstand mod at samle al lokalhistorie i Beldringe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Direktionen i Nordfyns Kommune foreslår at samle de lokalhistoriske arkiver ét sted, i Beldringe. Dermed risikerer blandt andet Bogense Museum at blive hårdt ramt.

Nrodfyn: Et ramaskrig har rejst sig, efter at administrationen i Nordfyns Kommune har forslået i overvejende grad at samle kommunens lokalhistoriske arkiver og museer på besættelsesmuseet ved HCA Airport.

Over 150 høringssvar er indløbet i kølvandet på det såkaldte omstillingskatalog. Flere af svarene fokuserer på, hvad en så markant ændring af det lokale museumsvæsen vil få af konsekvenser. Mette Landtved-Holm (V), formand for Erhvervs-, Kultur- og Fritidsudvalget, har læst svarene med interesse.

Budgetforhandlingerne er endnu ikke afsluttet. Derfor kan hun selvsagt ikke konkludere, hvad løsningen bliver. Personligt er hun dog ikke tvivl om, hvad hun ønsker.

- Skal man lave stordrift, skal det give mening, og det kan jeg ikke se, det giver ved at centralisere de lokalhistoriske arkiver. Typisk er man lokalhistorisk interesseret i det område, hvor man selv bor og mange gange også er vokset op i. Jeg kan godt frygte, at vi mister nogle mange gode kræfter, hvis vi ikke bevarer en decentral løsning, siger Mette Landtved-Holm, udvalgsformand for det bestemmende parti i byrådet.

- Skal man lave stordrift, skal det give mening, og det kan jeg ikke se, det giver ved at centralisere de lokalhistoriske arkiver.
Mette Landtved-Holm (V), formand for Erhvervs-, Kultur- og Fritidsudvalget
Samlet tilskud
Samlet set giver Nordfyns Kommune et årligt tilskud på 825.000 kr. til de lokale museer og arkiver. Pengene fordeler sig således:Tilskud til tre museer.

Nordfyns Museum, Bogense 324.000 kr. 1100 besøgende i 2017.

Otterup Museum 82.000 kr. 600 besøgende i 2016.

Besættelsesmuseet ved lufthavnen 24.000 kr. 1700 besøgende i 2017.

Tilskud til fire lokale arkiver.

Søndersø 187.000 kr.

Otterup 183.000 kr.

Bogense 20.000 kr.

Klinte 5.000 kr.

Et reelt tilbud

I sagsfremstillingen argumenteres blandt andet med relativt få besøgende på museerne. Ved at samle sig i Beldringe vil man få en mere attraktiv vare til glæde for turister og borgere, så det bliver "et reelt tilbud til udviklingen af turismen til Nordfyn", som det formuleres.

Per Lunde Larsen, formand for Søndersø og omegns lokalhistoriske arkiv, frygter for konsekvenserne, hvis arkivet skal flyttes væk fra nærområdet.

- Der er ingen tvivl om, at interessen vil blive mindre, og at vi nok vil få færre frivillige. Og selv om kommunesammenlægningen efterhånden er en del år siden, så forholder mange, og specielt i den aldersgruppe, som beskæftiger sig med lokalhistorie, sig endnu mest til de gamle kommunegrænser. Derfor kan jeg heller ikke se fordelene i at samle arkiverne ét sted. Tiden er ikke moden til det endnu, vurderer Per Lunde Larsen.

I dens høringssvar advarer bestyrelsen for Nordfyns Museum også mod en yderligere centralisering. De anfører, at museet er inde i en positiv udvikling. Besøgstallet er stigende. I 2017 var der 1100 besøgende, mens der allerede ved udgangen af august i år havde været 1536 gæster.

Flere besøgende

I administrationen forslag luftes muligheden for et ubemandet digitaliseret museum. Hvilket heller ikke bekommer bestyrelsen vel.

- Det er uforståeligt, hvordan det skulle kunne give et højere besøgstal, en bedre kvalitet i formidlingen og et bedre tilbud til gæster og turister end en personlig betjening, der er båret af viden, indsigt og engagement og målrettet den enkelte besøgende.

Overordnet set kan bestyrelsen heller ingen fordele se ved administrationens forslag om flytte lokalhistorisk arkiv til Beldringe.

- I Bogense er der samdrift af arkiv og museum, og det fungerer godt. De fleste af de indleverede effekter leveres af personer der er bosiddende og tæt forankrede i og omkring byen. Det er meget tvivlsomt om de vil bevæge sig til Beldringe, hvilket kan betyde at bevaringsværdige effekter vil gå tabt, hedder det.

Om museer og lokalhistoriske arkiver får lov at blive, hvor de er, viser sig 4. oktober, hvor budgettet skal vedtages.

Stor modstand mod at samle al lokalhistorie i Beldringe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce