Stærkt kritisabelt: Ulovlige juleænder stjålet fra fiskebutik i Bogense

Uvidende om kontrolbesøget den 22. november, besøgte vi fiskebutikken en uge efter. Her fortæller Jens Priegel, at der hver dag bliver taget prøver for listeria og temperaturen i kølemontrerne bliver målt. Men han fortalte ikke om vildtet. Foto: Amalie Klitgaard

Stærkt kritisabelt: Ulovlige juleænder stjålet fra fiskebutik i Bogense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rønnov Fisk Engros er igen endt i suppedasen, efter Fødevarestyrelsen fandt og beslaglagde en stor mængde ulovligt vildt-fjerkræ den 22. november. Men to uger efter meldte fiskeforretningen det stjålet. Fødevarestyrelsen frygter, at de nu sælges på det sorte marked.

Bogense: Rønnov Fisk Engros har haft mange problemer det seneste halve år, hvilket hovedsageligt har drejet sig om dårlig håndtering af fødevarer og rengøring. Det er der styr på nu, viser en kontrolrapport fra den 13. december.

Til gengæld er den nu helt gal med ulovligt vildt-fjerkræ.

For den 22. november beslaglagde Fødevarestyrelsen blandt andet 483 vildænder, 40 gæs, 33 agerhøns og 700 skovduer fra to frostrum under et kontrolbesøg, fordi Rønnov Fisk Engros ikke kunne dokumentere, hvor de havde fuglene fra. Jovist havde de en faktura på 125 vildænder - men hvilke af de hundredvis af fjerkræ det var, kunne ikke siges.

Derudover blev der fundet 20 rensede og frosne, men uemballerede vildænder, som stod til optøning udendørs i netkurve, samt 11 vildænder i poser i en flamingokasse direkte oven på en beskidt fugtig gulvmåtte i røgeriet. Alt dette blev destrueret, mens resten af vildtet på grund af beslaglæggelsen ikke måtte flyttes eller sælges.

Men så blev alle juleænderne og andet fjerkræ stjålet i weekenden mellem den 8. og 11. december, bekræfter Thomas Barbré, tilsynsførende ved fødevarerejseholdet.

- Hvad der er stjålet dernede, er i hvert fald de ting, vi har beslaglagt på grund af sporbarhed.

Normalt bliver beslaglagte fødevarer fjernet med det samme, men i dette tilfælde sagde virksomheden, at sporbarheden kunne skaffes, hvorved fjerkræet fik lov til at blive stående.

- De siger, at de kan skaffe sporbarhed på tingene, og så siger vi, at indtil vi kan se den, må I ikke sælge, fortæller han.

Men nu er fjerkræet altså meldt stjålet. Derfor advarede Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse om, at der er et stort antal ulovligt slagtede ænder og andet fjerkræ i omløb på det sorte marked. I pressemeddelelsen siger Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens rejsehold:

"De ulovlige fugle er pakket i almindelige fryseposer og uden korrekt mærkning. Jeg kan kun opfordre til, at man køber sin juleand hos en forhandler, man har tillid til. Der er risiko forbundet med at spise de ulovlige fugle."

Enorm bødesum
I 2017 har kontrolbesøg sammen med bødeforlæg i alt kostet Rønnov Fisk Engros op mod 280.000 kroner. Heraf er de 117.000 af kronerne i rene bøder.

En forklaring herpå er for det første, at de har fået mange ekstra kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen siden maj - hele 11. For det andet steg satsen for de ekstra kontrolbesøg den 28. juni - altså lige der, hvor det begyndte at gå galt for den nordfynske fiskebutik, som i slut juni blev lukket ned i fire dage af Fødevarestyrelsen på grund af dårlig hygiejne.

Beløbet er et skøn, da det meste af de 280.000 stammer fra gebyrbelagte kontrolbesøg. Fødevarestyrelsen kan ikke oplyse, hvad de er løbet op i, før de er betalt. Derfor har Fyens Stiftstidende selv regnet frem til et skøn ud kontrolrapporter, som vi har fået aktindsigt i, samt Miljø- og Fødevareministeriets "Bekendtgørelse om betaling for kontrol af fødevarer, foder og levende dyr m.v.".

Satsen for 2017 er 702 kroner per påbegyndt kvarter, hvilket fordobles, fordi der normalt er to mand til stede, fortæller Frank Rasmussen, cand.jur. i Fødevarerejseholdet.

Kvartersatsen starter ved ordinære kontrolbesøg fra det øjeblik, en overtrædelse bliver konstateret - og for hvert kvarter ved ekstra kontrolbesøg. Vi har regnet os frem til, hvor meget de ordinære kontrolbesøg har kostet, idet Frank Rasmussen har oplyst, at:

"Det vil dog være sjældent at Fødevarerejseholdet befinder sig i en virksomhed i mere end én time uden at der er fundet overtrædelser der netop medfører tidsforbruget".
Rønnov Fisk Engros sælger både ferske og røgede fisk til alt fra restauranter til skoler. Foto: Amalie Klitgaard
Rønnov Fisk Engros sælger både ferske og røgede fisk til alt fra restauranter til skoler. Foto: Amalie Klitgaard

Fra snavs til vildt

Det er ikke første gang, at Fødevarestyrelsen finder overtrædelser hos Rønnov Fisk Engros på deres kontrolbesøg. I deres terminologi er virksomheden et broddent kar - altså har de gentagne gange set stort på hygiejnen og forbrugernes sikkerhed.

Det garanterede Jens Priegel, tidligere direktør for First Grand Hotel i Odense, til Fyens Stiftstidende for cirka to måneder siden, ikke ville ske længere. Han var blevet ansat i Rønnov Fisk Engros for at få styr på hygiejnen:

- Når jeg lægger navn og ansigt til en butik, vil jeg ikke have flere kedelige sager, og jeg ser ingen grund til, at vi skulle få flere vanskeligheder.

Hygiejnen i fiskebutik og fiskebil holder han stadig fast i, at det er styr på. Det understøtter en kontrolrapport fra den 6. december i fiskebilen og en kontrolrapport fra den 13. december i fiskebutikken, som kun havde en enkelt indskærpelse i forhold til rengøring.

Under samme kontrolbesøg blev det selvfølgelig også undersøgt, om der var blevet røget mere vildt-fjerkræ, efter Fødevarestyrelsen fandt det enorme antal ulovlige vildtprodukter. Men her kunne de konstatere, at der ikke var blevet saltet eller røget andre fødevare end fisk og fiskevarer siden sidste kontrolbesøg.

Men de røgede fasanbryster, som Fødevarestyrelsen beslaglagde, har Thomas Barbré, tilsynsførende ved fødevarerejseholdet, en påstand om, kunne være blevet lavet i Rønnov Fisk Engros - måske uden Jens Priegels viden - om natten.

- Der er mærkning på de her fasanbryster. De ligger ligesom på sådan nogen sider, man laver laksesider på, og så er de vakuumpakket. Og så er der labels på med nogle informationer, der ligner dem, der kan være givet på det, der ellers bliver produceret på. Tidligere er der blevet givet bøder for at lave ting, man ikke er autoriseret til. Fx er der tidligere blevet produceret flæsk.

Men hertil svarer Jens Priegel, ansat i Rønnov Fisk Engros, at der ikke er blevet solgt ulovligt vildt fra butikken - ej heller røget eller vakuumpakket vildt. Fjerkræene stammer fra et fjernvarelager, som blev opkøbt efter en tidligere fiskebutik, som også hed noget med Rønnov, gik konkurs.

- I den tid jeg har været her, så er der ikke blevet røget eller vakuumpakket vildt. De her fasaner ryges ovre i et røgeri i den private del af bygningen [tidligere ejer Chris Rønnovs bygning, red.]. Det har ikke noget med min butik at gøre. Deres [Fødevarestyrelsen, red.] påstand var så, at man måtte have vakuumpakket de her ting ovre i min afdeling og i givet fald gjort det i nattetimerne, mens jeg ikke har været her. Men der står altså en pakkemaskine ovre i det andet. Det, som de hæftede sig ved, var, at mærkaterne tilnærmelsesvis ligner de mærkater, som jeg bruger herovre. Men jeg kan blot sige, at i de mange timer jeg er her hver dag, så er der ikke nogen som pakker eller ryger vildt her.

I alt løber bødesummen til fiskebutikken fra den 22. november op i 37.000 kroner, som især dækker over ikke at være godkendt til at producere røgede fasanbryster og vildænder. Men også for, at deres risikoanalyse ikke omfatter deres produktion af varmrøgede og koldrøgede fiskevarer og ikke har særligt fokus på listeria. Det manglede Rønnov Fisk Engros stadig den 13. december, hvilket udløste en bøde på 15.000 kroner. Men Jens Priegel mener, at de har et egenkontrolprogram med fokus på listeria, som han vil eftersende til Fødevarestyrelsen.

Jens Priegel blev ansat hos Rønnov Fisk Engros for at få styr på problemerne med hygiejnen. Foto: Amalie Klitgaard
Jens Priegel blev ansat hos Rønnov Fisk Engros for at få styr på problemerne med hygiejnen. Foto: Amalie Klitgaard
I fremtiden er Jens Priegel sikker på, at der kommer styr på Rønnov Fisk Engros - blandt andet igennem en tæt dialog med Fødevarestyrelsen. Foto: Amalie Klitgaard
I fremtiden er Jens Priegel sikker på, at der kommer styr på Rønnov Fisk Engros - blandt andet igennem en tæt dialog med Fødevarestyrelsen. Foto: Amalie Klitgaard

Stærkt kritisabelt: Ulovlige juleænder stjålet fra fiskebutik i Bogense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce