Spurter giver gode læsere

Eleverne på Horsebækskolen er flyvende over asfalten, og det fremmer både kondition og koncentration. Her er det løbestærke Jacob Aae Moos, der har lagt sig i spidsen på den knap 2,5 kilometer lange rute. Den holder han til mål.
Foto: Jørgen Hansen

Spurter giver gode læsere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På Horsebækskolen er faget "læs og løb" blevet en del af skemaet. 130 løber dagligt - før de læser

HJADSTRUP: Lærer Mette Christensen trykker på stopuret. Samtidig sender hun 30 elever i trafiksikre veste ud af cykelstien mod Otterup. I løb vel og mærke.

Feltet af 10-11 årige unge lægger hårdt ud på asfalten, mens Mette Christensen optager forfølgelsen i løbesko. I øvrigt om hun har gjort det flere gange om ugen siden skoleårets start. I faget "læs og løb", hvor pulsen skal op og både løb og læsehastighed skal i vejret.

- Se, der er en snegl eller en regnorm, eller der bor min kusine. Det er ved at være slut. Eleverne er allerede blevet langt bedre og hurtige løbere. Nu løber de fleste, fortæller Mette.

Mere koncentration

Feltet strækker sig ud, som de hurtigste løbere trækker fra. Slangen snor sig op ad Brandsbyvej og til venstre ad Stikvejen. En del elever sakker bagud i det hårde tempo på den 2,5 kilometer lange rute, der går under navnet "trekanten rundt". Et par drenge må opgive med skader. Men generelt er formkurven for opadgående i de to klasser.

- De skal løbe ruten på under 20 minutter, ellers er det ikke løb. Det kunne de ikke de første gange, men konditionen er langt bedre nu, påpeger Mette.

Da eleverne vender tilbage til skolen, fortsætter resten af lektionen i klasselokaler. Her går det løs med at læse.

- Løbet har skabt bedre indlæring og koncentration, siger Mette.

Hun er en af fire medarbejdere på skolen, der har fået udviklingstimer til at sikre indsatsen. Den omfatter alle skolens 130 elever fra 0.-6. klasse.

Ifølge skoleinspektør Mette Landtved Holm er målet, at børnene skal i bedre form. Samtidig skal de hver især blive hurtigere og mere sikre læsere.

Få cykler og går

- Vi fokuserer meget på sund livsstil i dette skoleår. Vi tilbyder sundere fødevarer i skolens bod, og vi afvikler en fælles emneuge, hvor betydningen af at leve sundt og dyrke motion er i fokus, oplyser skoleinspektøren.

Ifølge Mette Landtved Holm er kombinationen af løb og læsning udsprunget af flere faktorer. Flere fysisk passive børn og fare for livsstilssygdomme. Flere børn er overvægtige og motorisk usikre. Under 20 af skolens 130 elever cykler eller går til skole. Resten stiger af skolebussen eller ud af forældrenes biler.

To gange om ugen

Eleverne og deres dansklærer løber hver to gange om ugen. Men først når de har iført sig veste og sko.

- Vi har en stor gruppe børn på vejene hver dag. Og vi har fået sponseret de selvlysende og gule trafikveste, men vi beder bilisterne om at tage hensyn, fortæller Mette Landtved Holm.

Når skoleåret bliver til november, så skal børnene have forbedret deres læsning. Og stopuret i lærernes hænder skal helst vise hurtigere omgangstider ved årsskiftet.

Spurter giver gode læsere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce