Snekaos midt i en sparetid

Smukt ser det ud, men de nordfynske veje var rene skøjtebaner i går. 46 sneplove og bælte­køretøjer har forsøgt at holde vejene snefri, men forgæves.
Foto: Andreas Bang Kirkegaard

Snekaos midt i en sparetid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nordfyns Kommune besluttede tidligere på året at spare penge på snerydning. Derfor kommer det voldsomme snevejr til at koste kommunen en halv million kroner.

Nordfyn: Verdens længste skøjtebane. Sådan kan landevejen mellem Odense og Bogense beskrives på en iskold vintermorgen, hvor bilerne snegler sig af sted med 35 kilometer i timen.

Hvad bilisterne ikke ved er, at Nordfyns Kommune har sparet 1,6 millioner kroner på snerydning i år. Det egentlige beløb på snerydningsbudgettet hed 2,6 millioner, men det tal blev nedskrevet tidligere på året i forventning om, at der ikke ville falde ret meget sne. Men det gjorde der som bekendt, og derfor bliver det revurderede sne-budget overskredet med en halv million. Penge, som formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Kim Johansen (S), endnu ikke ved, hvor skal findes.

Alligevel fortryder han ikke, at der blev sparet på udgifterne til snerydning.

- Vi skar 1,6 millioner af budgettet, ja, men jeg synes ikke, at det var rimeligt at spare på for eksempel skolerne, siger Kim Johansen.

Han mener heller ikke, at det er viljen til at gøre noget ved de tilisede veje, der er noget i vejen med - det er derimod vejret.

- Vi har givet vores folk denne besked: Kør alt det, der skal køres. Vi siger ikke, at de skal stoppe, fordi der ikke er penge til mere. De har tværtimod kørt helt ud til grænserne for deres køre-hviletids-bestemmelser. De kan simpelthen ikke gøre mere, siger han.

- Men hvorfor er vejen så stadigvæk dækket af is?

- Fordi det ikke er teknisk muligt at få den fjernet. Når der er under fem graders frost, så virker salt på vejene ikke, siger udvalgsformanden.
Udvalgsformand Kim Johansen forstår godt, at trafikanterne er frustrerede, men han mener ikke, at kommunen kunne have klaret rydningen bedre.
Udvalgsformand Kim Johansen forstår godt, at trafikanterne er frustrerede, men han mener ikke, at kommunen kunne have klaret rydningen bedre.
Foto: Andreas Bang Kirkegaard

For dyrt at bruge grus

Men når det nu har været for koldt til salte vejene, kunne bilisterne ønske sig, at der blev strøet grus i stedet for. Men det kan heller ikke lade sig gøre, forklarer Jens Otto Larsen, der er kommunens vejformand. Gruset bliver nemlig forurenet af biler og asfalt, og det ryger ud i grøften, når bilerne hamrer hen over vejbanen. Dér må det ikke blive liggende, netop fordi det er forurenet, og så skal det transporteres væk. Det koster mellem 400 og 500 kroner pr. ton.

- Så vi er begrænset af økonomi og miljø, konkluderer Jens Otto Larsen.

- Men kan en traktor så ikke skrabe isen af vejene?

Jo, det kan godt lade sig gøre, medgiver Jens Otto Larsen, men det kræver, at vejen kun er et par grader kold - og ikke minus 17-18 grader som i går morges. Derfor kom skraberne først i sving længere oppe ad dagen.

Ole Grønlund, der ejer Otterup Ny Flytteforretning, var en af dem, der ryddede veje, dengang da snerydningen hørte under Fyns Amt. Han mener, at problemet er, at kommunen først rykker ud og rydder vejene, når der ligger 10 centimeter sne.

- Vi rykkede ud, når der lå to eller tre centimeter. Når der sneen får lov til at blive liggende, så danner den en hård skorpe, så bliver det endnu sværere at løsne den fra vejen. Det er meningsløst, siger han.

Snekaos midt i en sparetid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce