Se videoen: Rasmus Seebach overrasker 90-årige Vita fra Otterup


Se videoen: Rasmus Seebach overrasker 90-årige Vita fra Otterup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selvom Vita Andersen er 90 år, er hun lige så stor fan af Rasmus Seebach som en dansk teenager. Hans sange gør hende varm om hjertet - men måske af lidt andre grunde end de yngre fans.

Otterup: Midt i et lydstudie på Danmarks Tekniske Universitet i København sidder 90-årige Vita Andersen fra Otterup på en lille stol. Hun har fået trukket en fremtidsteknologisk badehat ned over hovedet. Rundt om hende står kameramænd og spotlys. Men på trods af den lidt atypiske situation nynner hun med et stort smil og med glade armbevægelser med på:

"Og hvis vi styrtede ned på en øde ø. Hvis vi kun havde hinanden til den dag vi skulle dø."

Altså, Rasmus Seebach. Hun og to andre er nemlig af YouSee blevet inviteret til at få målt deres hjerneaktivitet, når yndlingskunstnerens sange bliver spillet højt. Det sker i forbindelse med optagelsen af en video, som teleselskabet skal vise i forbindelse med koncerten "Mærk Musikken".

En af de andre deltagere er 10-årige Valdemar, som den noget ældre Vita Andersen senere spørger om, hvad han har sagt i dagens interview.

- Ja, så sagde han, at Rasmus' musik gjorde ham glad, og at han elsker at høre ham. Og så siger jeg: Det er pudsigt nok. Du er 10 år, og jeg har lige sagt det samme.

Storgrinende fortæller Vita Andersen:

- Jeg kan jo ikke løbe fra, at jeg snart bliver 91. Men mit hoved og sind, det kan jeg godt sige dig, det er, som da jeg var 50 år.

Derfor var det også en kæmpeoplevelse, da Vita Andersen blev taget ved snuden. For forsøget var et skalkeskjul.

Mens hun uanende stille synger videre på "Millionær" krystalliseres en mandeskikkelse i baggrunden. Ud af kulisserne træder Rasmus Seebach.

Jeg kan jo ikke løbe fra, at jeg snart bliver 91. Men mit hoved og sind, det kan jeg godt sige dig, det er, som da jeg var 50 år.
Vita Andersen, pensionist og Seebach-fan
For et par uger siden fik den 90-årige livsglade Vita lov til at mødes med Rasmus Seebach, som hun er kæmpe fan af. Foto: Vibeke Volder
For et par uger siden fik den 90-årige livsglade Vita lov til at mødes med Rasmus Seebach, som hun er kæmpe fan af. Foto: Vibeke Volder

- Sangene følger min tankegang

- Det var fantastisk. Vidunderligt. Jeg bliver ved med at sige, når folk spørger mig: Jeg forstår det ikke, jeg er jo bare en gammel kone.

Vita Andersens sidder i sit hjem i Otterup og fortæller med fyrværkeri i øjnene om mødet med Rasmus Seebach:

- Jeg sagde til ham: Du er nøjagtig, som jeg forestiller mig, når jeg derhjemme tænker på dig. Og jeg fik jo også mange omfavnelser.

Det hele bliver optaget og vist til koncerten "Mærk Musikken" den 7. oktober i København, hvortil Vita Andersen fik en billet til at høre Rasmus Seebach. Men videoen kom også på Youtube - her har den i skrivende stund næsten 200.000 views.

Den usædvanlige opmærksomhed huer egentlig ikke Vita Andersen - hun kan ikke forstå eller vil have den. For normalt er Vita Andersens forhold til den folkekære sanger ikke så åbent - det er af en mere privat og følsom art.

- De ord han har i sangene. De rører mig utroligt meget, fordi det er min tankegang. For når jeg er alene ... Så er det også, at min familie og mine børn ... at det skal gå dem godt.

Til daglig har Vita Andersen en helt normal pensionisttilværelse i Otterup. Foto: Vibeke Volder
Til daglig har Vita Andersen en helt normal pensionisttilværelse i Otterup. Foto: Vibeke Volder

Familie frem for ensomhed

Rasmus Seebachs sange om familie og nærvær rammer Vita Andersen lige i hjertet. For hun ved, hvordan det føles at være ensom.

- Jeg måtte jo sælge gården, da min mand døde. Og der kan jeg godt sige, at min verden, den brød sammen. Så havde jeg fem år, hvor jeg synes, at jeg havde det dårligt.

I 1986 døde Vita Andersens mand i en alder af kun 57 år. Og vel havde hun deres tre børn, men da hun flyttede fra et landliv præget af travlhed til en alenetilværelse i et stort hus i Otterup, blev hun ramt.

- Det var som at vende op og ned på nat og dag. Vi var vant til at være 8-10 mennesker hver dag, og så stod jeg alene i huset.

Følelsen af ensomhed er et velkendt problem blandt ældre danskere. Ifølge Ældresagen føler 33.000 ældre danskere over 65 år sig ensomme. Men den 90-årige Vita Andersen kæmpede sig tilbage til livet, genvandt sit ungdommelige sind og undgik den statistik.

Det ville hun ikke have kunnet gøre uden sin familie, fortæller hun:

- Så lærer man jo at leve på en anden måde, når man bliver alene. Hvis vi vil videre i livet, så er vi simpelthen nødt til at ændre vores ... adfærd. Og efterhånden, så får mine børn jo børnebørn. De har gjort så meget for mig.

Hendes familie giver hende oplevelser - som Rasmus Seebach. Det var nemlig hendes barnebarn, som til Vitas 90-års fødselsdag havde kontaktet musikeren for at få ham til at lave en videohilsen. Det skete ikke, men det åbnede muligheden for at møde sangeren til videooptagelsen og til koncerten i København.

Og det var Vita Andersens datter, der introducerede hende for Rasmus Seebach:

- Til min datters 50-års fødselsdag spiller hun "Øde Ø" i bilen. Jeg bliver simpelthen så betaget af den. Nu spiller vi den på fuld knald hver gang. Også den dag, da vi kørte til København. Jeg kan ikke sige andet, end at det er de ord, der er i sangene. Hans musik falder altså en lige i ørene og til hjertet.

Man kan næsten forestille sig Vita Andersen i en bil på Nordfyns veje. Familie ved sin side. Hænderne, der svinger i takt med musikken. Forestille hende nynne med på:

"Jeg ved at vi to kan gå igennem ild og vand, og jeg vil elske dig til verdens ende."

Foto: Vibeke Volder
Foto: Vibeke Volder

Se videoen: Rasmus Seebach overrasker 90-årige Vita fra Otterup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce