Sådan kan det gøres: Spirende ungdomskultur i Assens

I november 2016 fik Assens et kulturhus for unge, som de selv måtte indrette og bestemme aktiviteterne for. Arkivfoto: Andreas Bastiansen

Sådan kan det gøres: Spirende ungdomskultur i Assens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvordan skaber man mere kultur for ungdommen på Nordfyn? Det har 21-årige Nikolaj Leed Henriksen fra Assens et godt bud på. Han har både været med til at skabe et aktivt ungeråd og et succesrigt ungdomshus i Glamsbjerg.

Assens: For tre år siden i 2015 var Assens Kommune næsten på samme stadie, Nordfyns Kommune er på nu: Der skal startes et ungeråd, så ungdommen får en større indflydelse.

- En ungdomskultur og et ungeråd er ikke bare noget, man får. Man skal være aktiv og holde fast. Det første halvandet år kan være svært, og der skal lægges en indsats i det.

Sådan fortæller 21-årige Nikolaj Leed Henriksen, som har været med i Assens Ungeråd fra start for at kunne råbe politikerne op, men også for at kunne skabe gode rammer for ungdomshuset i Glamsbjerg - også kaldet U-huset, som skulle bygges i 2016. I dag sidder han i Assens byråd for Venstre.

- Jeg synes, at det er meget vigtigt, at man kan samles og engagere sig, hvilket man kan i U-huset. Det bliver brugt dagligt.

Et ungdomhus er ikke på tegnebrættet endnu på Nordfyn, men den 5. april bliver det første møde om etableringen af et ungeråd holdt.

Oppe- eller nedefra?

Ifølge Nikolaj Leed Henriksen er det vigtigt i processen mod et velfungerende ungeråd, at de unge selv viser initiativ, men også at kommunen støtter op om det. Det gjorde Assens Kommune, som tog initiativ til Assens Ungeråd, som i 2017 kunne bryste sig af prisen som Danmarks sejeste ungdomsråd.

- Det har fungeret rigtig godt, for det kan være en uoverskuelig proces for unge. På den anden side har ungdomshuset mere været en græsrodsbevægelse. Så om ungdomskulturen kommer oppefra eller nedefra, tror jeg, er lige meget, siger han.

Han lægger vægt på, at Ungdomshusets succes er et produkt af et godt samarbejde med Assens Kommune, som ikke har lagt nogle specielle rammer. På den måde hjælper kommunen, mens det er de unge, som selv bestemmer over U-huset og dermed føler et ejerskab.

En spredt ungdom

Ungdomshuset og ungerådet i Assens Kommune har dog det samme problem, som også findes i Nordfyns Kommune. Der er ikke en stor centerby, og den offentlige transport mellem byerne er ikke altid den letteste, fortæller Nikolas Leed Henriksen.

- Vi har haft svært ved at samle folk, for det er en fragmenteret kommune. Der skal lægges en indsats i det.

Her er hans bedste råd for et ungt ungeråd og/eller ungdomshus, at man skal have fat i de unge tidligt, så de får en tilknytning til huset. Derfor holder de infomøder allerede i 9. klasse om tilbuddene til de unge.

Derudover mener han, at det har været en fordel at placere ungdomshuset i Glamsbjerg, som ligger tæt på gymnasiet, HF og HX, hvor de unge i forvejen har deres daglige gang.

Sådan kan det gøres: Spirende ungdomskultur i Assens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce