Otte lokale tog mod tilbuddet om en guidet rundvisning i Søndersø Kirke. Turen gentages i august.

Søndersø: - Vi kan nok få tiden til at gå i en times tid, mente sognepræst Ulrik Andersen, da han forleden eftermiddag tog hul på den første af to guidede rundvisninger i Søndersø Kirke.

Og lige pludselig var der gået mere end halvanden time, og de otte, der gik med på turen, var, trods deres forhåndskendskab til kirken, blevet meget klogere på kírkens historie og detaljer ude og inde.

For eksempel ved de nu, hvorfor kalkmalerierne i den ene korsarm er så velbevarede. Malerierne med jomfru Maria i fokus er skabt i 1520'erne, og efter at have været til menighedens beskuelse og oplysning i bare 10-15 år blev de anset for alt for kætterske i deres katolske udtryk, og derfor blev de kalket over.

Derefter var de skjult frem til slutningen af 1800-tallet, hvor man opdagede, at der var farver under kalken og igen fik malerierne blotlagt. Enkelte steder kan man se, at malerierne er repareret, men ellers står de i den oprindelige udgave.

Rundvisningen begyndte uden for kirken med en beskrivelse af, hvordan kirkens udbygninger er lavet i striber med skiftevis en stribe granitsten og en stribe mursten, der på nordsiden tilmed er kalket hvide, så stribeeffekten er ekstra tydelig.

For de, der kan, omfatter turen også en forcering af den smalle trappe op i tårnet, hvor den nye klokke, der blev indviet i foråret, hænger side om side med den gamle klokke, der blev støbt om, efter at den revnede, da der skulle ringes ved Christian den 8.'s død.

Rundvisningen i Søndersø Kirke gentages fredag den 25. august klokken 12.

 

 

  • Rasmussen_Betty_(2015)_032

    Af:

    Jeg er journalist på Fynske Mediers redaktion på Nordfyn. Tidligere har jeg arbejdet som lokaljournalist på Midtfyn og i Assens og endnu tidligere som nyhedsredaktør og redaktionssekretær på Fyens Stiftstidendes hovedredaktion i Odense.