Birthe Kjær døbte søndag en ny rose til Bogense i sit eget navn. Bag den ligger et langvarigt og krævende forædlingsarbejde.

Bogense: Den rose, som sangerinden Birthe Kjær søndag døbte ved Manniken Pis i Bogense i sit eget navn, er ikke nogen tilfældighed

Forud for rosendåben ligger et kompliceret og langvarigt forædlingsarbejde.

Det fortalte Pernille Olsen fra Poulsen Roser, der i samarbejde med Grønløkke Planteskole i Bogense har forædlet og dyrket den nye rose og i øvrigt står for forædlingen af langt hovedparten af alle roser verden over. De i et antal, der svarer til en rose pr. sekund i over 100 lande.

 

 

- Det tager os omkring otte år at udvikle en ny rose. Da det er vigtigt, at roserne er sunde og modstandsdygtige over for sygdomme, at blomsternes farver skal holde længe, at rosen skal blomstre kontinuerligt og helst dufte, så går der mange år med forskellige afprøvninger, før rosen endelig kan godkendes, fortalte hun.

Klimaprøves over hele verden

Disse afprøvninger sker blandt i flere klimazoner over hele verden, så kun de bedste roser kommer i handelen. Den nye Birthe Kjær rose hører til renaissance roserne, der er kendt for deres dufte. Den er busket og modstandsdygtig. Den bliver op til 120 centimeter i højden og har store dybrøde blomster.

- Det er én af de sorter, som kom igennem nåleøjet og stod distancen, sagde Pernille Olsen.

- Vi kender sorters aner 100 år tilbage. Denne viden bruger vi, når vi krydser de planter, der har den største sandsynlighed for at give os det resultat, vi ønsker os. Hvert år får vi på baggrund af vores krydsninger i titusindevis af frø, som sås og spirer til helt nye og unikke rosenplanter - alle genetisk forskellige. Efter flere års afprøvninger ender kun omkring 20 af dem som roser der kan bringes på markedet.

Den nye rose, der nu bærer navnet Birthe Kjær rosen, kommer i handelen næste år.

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på avisen Danmark, Jysk Fynske Medier. Uddannet på Danmarks Journalisthøjskole 1983. Eksaminer i sociologi og Danmarkshistorie med forskningsteknik på Institut for Statskundskab, Århus Universitet. Bred erfaring fra flere lokale, regionale og landsdækkende aviser og tv. Har tidligere været blandt andet lokalredaktør på Nordfyn for Fyens Stiftstidende, redaktionschef på Ekstra Bladet og Århus Stiftstidende, politisk redaktør på TV2 Østjylland, sportsjournalist på Det Fri Aktuelt og chefredaktør på magasinet Svømmesport.Forfatter på fire bøger om sport. Tidligere gæsteunderviser på Danmarks Journalisthøjskole og Den Journalistiske Efteruddannelse.