Rik og den belgiske chokoladefabrik

Pladsen ved pakkebordet er knap, og Rik Ryckeboer glæder sig til, at tilbygningen står klar.
Foto: Yilmaz Polat

Rik og den belgiske chokoladefabrik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En større pakkeafdeling har længe stået øverst på konditors ønske-liste. LAG-midler er nu med til at få ønsket til at gå i opfyldelse

SØNDERSØ: Smukke sommerfugle sidder side om side i sirlige rækker i et køligt rum i Søndersø. De venter bare på at blive spist. Der er heldigvis ikke tale om rigtige sommerfugle, men nogle mørkebrune af slagsen. Og de er lavet af det lækreste, belgiske chokolade. Fra deres pladser kan de bare vente på, at chocolatier Rik Ryckeboer får tid til at pakke dem - og de øvrige fyldte chokolader - i små, eksklusive æsker. For 44-årige Rik Ryckeboer, der stammer fra Belgien, har travlt. Så travlt, at håndværkere i denne uge går i gang med en tilbygning til hans virksomhedslokaler på Vestervænget i Søndersø. En del af udvidelsen er - som tidligere beskrevet i Fyens Stiftstidende - finansieret af LAG Nordfyn.

- Vi skal bygge knap 100 kvadratmeter til de 80 kvadratmeter, som vi har i forvejen. Til højtiderne får jeg hjælp til pakkeriet. Så er pladsen begrænset, og vi ender med at gå i vejen for hinanden, forklarer Rik Ryckeboer, der ellers selv klarer alt i forbindelse med produktionen.
Chokolade og nougat importeres direkte fra Belgien.
Chokolade og nougat importeres direkte fra Belgien.
Foto: Yilmaz Polat

Meget glad for pengene

LAG Nordfyn har tildelt ham i alt 304.500 kroner, som skal bruges på tilbygningen og investering i nyt inventar til chokoladefirmaet L'Artisan. Rik Ryckeboer havde søgt om 406.000 kroner, men han er meget glad for det beløb, som han har fået. Et beløb, som han naturligvis skal betale skat af.

- Jeg havde egentlig ikke satset på at få det beløb, som jeg havde ansøgt om. Og jeg er meget tilfreds og taknemmelig for de penge, som LAG har tildelt mig. Der skal også være LAG-midler til andre, pointerer Rik Ryckeboer.

L'Artisan deler matrikel med et parcelhus, som Rik Ryckeboer og hustruen Iris Jensen byggede i 2001. Og netop nærheden til familien, der også tæller parrets tre børn, er vigtig for den belgiske chocolatier. For der bliver brugt mange timer i den lille produktionshal.

- I november og december arbejder jeg omkring 100 timer om ugen. Og så er det rart lige at kunne gå ind og se til familien, siger den arbejdsomme belgier.

Han regner med på sigt at kunne fastansætte en medarbejder, som kan hjælpe til i pakkeriet. For lige nu må han sige nej til nogle kunder - der blandt andet tæller hoteller, specialforretninger og restauranter - fordi han ellers ikke ville kunne følge med efterspørgslen.

- Tidligere tog jeg selv ud som sælger. Det gør jeg ikke mere, for jeg har arbejde nok. Men det er da svært at være nødt til at sige nej som selvstændig, konstaterer Rik Ryckeboer.
- Et lille stykke kvalitetschokolade er meget bedre end billigt sukkerstads, mener Rik Ryckeboer.
- Et lille stykke kvalitetschokolade er meget bedre end billigt sukkerstads, mener Rik Ryckeboer.
Foto: Yilmaz Polat

Flere skattekroner

Som selvstændig erhvervsdrivende har han også forståelse for, at nogle måske undrer sig over, at L'Artisan skal have del i offentlige midler.

- Jeg kan godt forstå, hvis andre virksomhedsejere som ikke har fået tilskud, er frustrerede. Men jeg har selv været ude at undersøge, hvad jeg kunne søge. Og der kommer flere skattekroner i kassen, hvis jeg udvider og får flere ansatte, fastslår han.

Han mener, at travlheden i firmaet skyldes en kombination af, at folk har fået flere penge mellem hænderne og er blevet mere kvalitetsbevidste.

- Dansk chokolade er traditionelt masseproduceret og består meget af nougat og marcipan. Jeg skal konkurrere på kvaliteten, siger Rik Ryckeboer.

Rik og den belgiske chokoladefabrik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce