Rekordår satte brandfolk på prøve

De fleste af folkene på brandstationen i Otterup mødtes traditionen tro for at se tilbage på 2018 og ønske kollegerne godt nytår. Foto: Thomas Gregersen

Rekordår satte brandfolk på prøve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brandstationsleder i Otterup, Svend Aage Rasmussen, vil gerne have 3-4 mand mere på lønningslisten.

Otterup: Det er nye tider i Beredskab Fyn, og det betyder blandt andet også, at de traditionsrige lokale nytårsparoler fra i år er samlet under én officiel markering i Svendborg. Det forhindrede dog ikke de lokale nordfynske brandstationer i at mødes nytårsaftensdag til deres eget uformelle arrangement for at se tilbage på et højst usædvanligt år.

- Jeg har aldrig i mine 40 år oplevet ét med så meget at lave, og vi skal helt tilbage til 1992-1993 for at finde et år, der bare kommer i nærheden. Antallet af arbejdstimer har været helt exceptionelt, fortæller Svend Aage Rasmussen, der er brandstationsleder i Otterup.

Ved udgangen af december er han og de 18 deltidsbrandmænd blevet kaldt afsted hele 115 gange og det har især i løbet af sommeren været en udfordring at være brandmand i Otterup. 115 udrykninger svarer til 49 procent flere end i 2017.

- Og så har der også været nogle forholdsvis tunge opgaver imellem. Alene på de fem største brande har vi brugt 440 mandetimer og på halvanden sommermåned havde vi hele 42 udrykninger, fortæller Svend Aage Rasmussen.

Med et år som 2018 er det også blevet tydeligt, at antallet af lokale brandfolk ligger til den lave side af det forsvarlige.

En tidlig lørdag morgen i slutningen af september gik alarmen til en af årets største lokale brande, da bowlingcentret ved Otteruphallerne udbrændte i løbet af nogle højdramatiske timer. Her fik det lokale beredskab støtte fra hele området, fra Odense og fra Beredskabsstyrelsen.

- Oven i alle naturbrandene har bowlinghallen og Jem & Fix-branden været meget spektakulære og en type opgaver, som der normalt går flere år imellem at vi oplever, siger Svend Aage Rasmussen.

Brandstationsleder Svend Aage Rasmussen (stående) kunne berette om et år, der bliver skrevet i historiebøgerne med blokbogstaver med masser af naturbrande og store lokale bygningsbrande. Foto: Thomas Gregersen
Brandstationsleder Svend Aage Rasmussen (stående) kunne berette om et år, der bliver skrevet i historiebøgerne med blokbogstaver med masser af naturbrande og store lokale bygningsbrande. Foto: Thomas Gregersen

Svært at hverve nye

- Vi skal simpelthen bruge i hvert fald tre folk mere, men de hænger ikke på træerne. Vi har prøvet at køre en hvervekampagne, hvor vi har stået foran de store lokale dagligvarebutikker og kontaktet folk. Det kom der nogle gode snakke ud af og flere interesserede skrev sig da også op. Men på et efterfølgende informationsmøde dukkede der kun få op, fortæller Svend Aage Rasmussen.

I løbet af 2018 er fire brandfolk gået fra og kun to nye er startet, og det er typisk folks fuldtidsjobs der står i vejen.

- Vi stiller jo krav om, at de dage hvor man har vagt, skal man kunne stille på stationen indenfor fem minutter uanset tidspunkt på døgnet. Der er ikke så mange, der arbejder lokalt mere, og de der gør har nok også fået sværere ved at smide det de har i hænderne og køre midt i det hele, mener Svend Aage Rasmussen.

Udover de lokale opgaver betyder sammenlægningen til Beredskab Fyn også, at Otterups brandfolk har været kaldt ud til flere assistancer på andre dele af Fyn. En enkelt gang måtte Otterup komme kollegerne i Assens til undsætning og der har også været assistance til en opgave i Odense. Faktisk har hele 27 procent af opgaverne ligge andre steder end i Otterups normale arbejdsområde.

Rekordår satte brandfolk på prøve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce