Regnars fine modelskibe udstilles

Museumsleder Palle E. Petersen bag en stor model af Fregatten Jylland. Det er et af de skibe, der i øjeblikket kan opleves på Nordfyns Museum. Foto: Thomas Gregersen

Regnars fine modelskibe udstilles

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regnar Hillebrandt Christensen efterlod sig en stor produktion af modelskibe, da han døde i 2003. Nogle af dem er i øjeblikket samlet på en udstilling på Nordfyns Museum.

Bogense: Det kan lyde eksotisk for nutidens unge, men i de tider, hvor der hverken var tv eller internet til at suge ledige timer ud af folks liv, var der til gengæld rig mulighed for at bruge hænderne. Mange af søens folk lagde oceaner af timer i at snitte, bygge og male fine kopier af virkelige skibe. Nogle kunne få en fuldrigget skonnert placeret i en flaske og andre byggede meterlange modeller i træ.

Det gjaldt blandt andet Regnar Hillebrandt Christensen fra Bogense, der var uddannet maskinmester og blandt andet sejlede på Sydamerika som maskinist. Han fremstillede i sin levetid mere end 150 modeller - lige fra en kopi af den middelalderlige kogge, der findes i Bogenses byvåben til fregatten Jylland, kongeskibet Dannebrog og moderne fiskekuttere og fragtskibe.

- Der er masser af søfolk, der har bygget skibsmodeller i tidens løb, men der er alligevel en god historie i Regnars skibe. Han brugte for det meste forhåndenværende materialer. Metalting kunne klippes ud af brugte konservesdåser og meget blev til ud af ting, han kunne gå og finde i hverdagen. Der var masser af genbrug og finurlige kreative tanker bag hans modeller, fortæller museumsleder på Nordfyns Museum, Palle E. Petersen.

På museet kan man i øjeblikket opleve en udstilling med modelskibe, hvoraf mange af de originale skibe har haft en tilknytning til Bogense. Der er mange af Regnar Christensens skibe, men også nogle stykker der er fremstillet af hans svigersøn og andre.

- Regnar Christensen har blandt andet bygget to af de kirkeskibe, der hænger i Bogense Kirke. Han fremstillede også damptogsmodeller, færger og dukkehuse og andet legetøj til sine børn. Der var altid gang i et eller andet på hans værksted hjemme i kælderen, fortæller Palle E. Petersen.

Da skibene efterhånden ikke længere kunne rummes i familiens hjem forærede han mange væk, og han skabte også modeller af de skibe, der blev bygget på det lokale skibsværft i Bogense.

- Når skibet blev overdraget til sin ejer, så fulgte der en af Regnar Christensens fine kopier med som måske kunne stå på rederens kontor, fortæller Palle E. Petersen.

Regnar Hillebrandt Christensen var født i Næstved i 1912, men efter hans værnepligt ved marinen og tiden på havet flyttede han sammen med sin kone til Bogense i 1947, hvor han blev værkmester på Nordfynske Jernbaners værksted i Bogense.

Da banen skulle lukke søgte han i 1965 ind på Odense Tekniske Skole, hvor han arbejdede til sin pension i 1977.

Regnar Christensen døde i 2003, men hans familie og døtre har lånt mange af modellerne til udstillingen, der kan opleves året ud i åbningstiden på Nordfyns Museum.

Regnars fine modelskibe udstilles

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce