Problemer med sprøjtegifte: Vandværk kaster håndklædet i ringen

Hårslev Vandværk ligger midt i byen og har to boringer, hvoraf kun den ene leverer vand i dag. Den anden boring er lukket på grund af stigende forekomst af sprøjtegiften Bentazon. I den aktive boring er der fundet desphenyl-chloridazon. Foto: Thomas Gregersen

Problemer med sprøjtegifte: Vandværk kaster håndklædet i ringen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Store og stigende problemer med sprøjtegifte i vandet får nu Hårslev Vandværk til at give op. Bestyrelsen vil opløse sig selv og sende problemet med at skaffe rent vand videre til det kommunalt ejede Vandcenter Syd.

Hårslev: Panderne var rynkede og armbevægelserne af den brede opgivende slags, da bestyrelsen i Hårslev Vandværk på en ekstraordinær generalforsamling vedtog at arbejde hen mod at opløse sig selv. Det lille private vandværk står med ryggen mod muren, efter at bestyrelsen for nylig fik en frist på halvandet år til at skaffe rent vand i hanerne.

- Vi har to boringer, og i den nyeste fra 2003 er der et indhold af sprøjtegiften Bentazon, der bare stiger og stiger. Den boring blev lukket tidligere i år. I vores sidste aktive boring blev der i efteråret fundet chloridazon, så vi må ikke længere blande vandet fra de to boringer, fortæller vandværkets formand Max Hansen.

Derfor står vandværkets bestyrelse i en situation, hvor man enten skal finde et helt nyt sted at bore, slå sig sammen med et nabovandværk eller kaste håndklædet i ringen og sende gift-aben videre til det kommunalt ejede Vandcenter Syd.

- To boringer vil koste i omegnen af en million kroner. Dertil kommer undersøgelser for at finde et egnet område og køb af den nødvendige jord. Hvis vi valgte at tilslutte os for eksempel Skovsgårde Vandværk, skal der graves en lang rørforbindelse. På den måde ville vi hurtigt dræne vandværkets pengekasse på en løsning, som kan vise sig at være af kort holdbarhed. Vi ved jo ikke, hvornår en forurening rammer et andet sted, forklarer Max Hansen.

Dyre alternativer

Derfor var det heller ikke en beslutning, der krævede lange overvejelser, inden bestyrelsen enstemmigt kunne vedtage at arbejde hen imod at opløse sig selv og få en aftale om overtagelse med Vandcenter Syd.

- Alternativerne er dyre, og hvis de så viser sig ikke at holde, vil vi til den tid ikke kunne få Vandcenter Syd til at overtage. De vil kun gå ind i det, hvis vandværket ikke slæber en gæld med sig. Så vi føler, at det er den eneste rigtige beslutning at tage - og at den skal tages nu, siger formanden.

- Jeg tror, tiden er smuttet for de små vandværker. Det frivillige arbejde med administration er blevet alt for tungt, efter de her sager med sprøjtegifte er begyndt at dukke op. Jeg kan sidde hver eneste aften efter klokken 20 og bruge timer på det, mener Max Hansen.

Formanden har valgt at stoppe i starten af det nye år, og den daglige driftsleder stopper sit arbejde inden jul. Max Hansen tvivler på, om man overhovedet ville kunne sammensætte en ny bestyrelse med de udfordringer, vandværket står overfor.

Vandværkerne bestemmer

Nordfyns Kommune blev i 2010 medejer af Vandcenter Syd A/S med 11 procent af aktierne, mens Odense Kommune står som ejer af de sidste 89 procent.

- I aftalen fra dengang har Vandcenter Syd forpligtet sig til at overtage forsyningen, hvis et nordfynsk vandværk drejer nøglen om. Hvordan det præcist skal foregå, er jeg ikke sikker på, for det er ikke noget, der sker ret tit. Men der er en procedure for, hvordan man gør det juridisk rigtigt, fortæller Mette Højby, der er chef for Natur og Miljø i Nordfyns Kommune.

Kommunen skal forvalte loven og sikre forsyningen af rent drikkevand til borgerne, men kan ikke anbefale den ene løsning frem for den anden.

- Det er helt vandværkernes egen beslutning, om de vil slå sig sammen lokalt eller overlade forsyningen til andre. Men man kan sige, at Vandcenter Syd har mulighed for at sikre vandforsyningen på grund af deres store net, hvor de kan få vand andre steder fra, når der opstår problemer, siger Mette Højby.

Problemer med sprøjtegifte: Vandværk kaster håndklædet i ringen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce