Pres på det lille mosteri

Foto: Peter Leth-Larsen

Pres på det lille mosteri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ÆBLEMOST: I en god æblesæson er der pres på mosteriet i gårdbørnehaven

TOFTE: Æblet falder som regel ikke langt fra stammen. Men i går var æblerne fra de mange æbletræer i omegnen endt i kasser foran gårdbørnehaven Spirrevippen. Her var frugterne parkeret foran børnehavens mostpresse, der i et par uger sørger for gyldne og vitaminrige dråber til børn og voksne.

Den ferieramte skolefritidsordning på Kongslund-skolen slæbte over 100 kilo æbler med til mostpressen. Og 15 af de normalt 51 børn i ordningen deltog i processen med at omdanne efterårsæblerne til råmost. Først blev æblerne befriet for kerner, så skåret i stykker og dernæst sendt igennem den overdimensionerede 'persillehakker' inden der blev sat låg på pressen. Og ud i den anden ende af træspanden drev den klæbrige og søde most. Safterne fra en blanding af sorterne Ingrid Marie, Fillippa samt en ukendt madæblesort. Omkring 15 liter most kunne børnene slæbe med hjem til skolen i dunke.

Åbent for andre

- Der er rigtigt mange æbler i år, så det er en god måde at få brugt dem på, siger leder af Spirrevippen, Kirsten Kastrup.

Det er første gang, at børnehaven åbner for, at andre kan presse frugten af biernes arbejde i foråret. Og det benytter mange både forældre og vennner af børnehaven sig af i denne uge.

Fortynding

Mostpressen købte børnehaven for et par sæsoner siden for 3000 kroner, og den er alletiders succes, ifølge Kirsten Kastrup. En fyldt spand giver omkring halvanden kilo råmost, der fryses ned uden tilsætning af sukker eller andre konserveringsstoffer.

- Der er så meget energi i den rene råmost, at vi fortynder det en smule med vand. Ellers er børnene ikke til at holde styr på, smiler Kirsten.

Efter et par sæsoner ved mostpressen har hun erfaring med æblernes saft og kraft. Og opskriften på den helt rigtig most er ifølge Kirsten en blanding af tre sorter: Pigeon, Cox Orange og endnu et madæble uden navn.

Det sidste har saften, de øvrige kraften.
Foto: Peter Leth-Larsen

Pres på det lille mosteri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce