Plejehjem fejler med medicin


Plejehjem fejler med medicin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye instrukser fra kommunen efter Sundhedsstyrelsens tilsyn afslørede forholdsvis mange fejl og mangler.

NORDFYN: I Nordfyns Kommune har der været forholdsvis mange fejl og mangler i forbindelse med medicinhåndtering.

Så klar er Sundhedsstyrelsens konklusion efter tilsyn med seks plejeboligenheder i Nordfyns Kommune i 2007. Det drejer sig om Bryggergården, Kærgården, Vesterbo, Gambo, Søbo og Solgården. Konklusionen - som er en del af "Kommunal Årsrapport for Plejehjemstilsynet 2007 - Nordfyns Kommune" - lyder videre, at opmærksomheden skal skærpes i forhold til medicinhåndteringen.

- Der er registreret fejl og mangler i medicinhåndteringen på seks ud af seks plejecentre. Det er forholdsvis mange, og flere end landsgennemsnittet. Fejlene er ikke så alvorlige, at det er nødvendigt med ekstra tilsyn, men det er noget, som vi følger op på ved næste tilsyn, siger Henrik L. Hansen, der er ledende embedslæge ved Embedslægerne Syddanmark.

Det er Embedslægerne Syddanmark, der fører tilsyn med de nordfynske plejecentre.

Anledning til flere fejl

Ifølge Henrik L. Hansen drejer det sig om fejl af forskellig karakter:

- Et eksempel er, at man mangler at anføre, hvornår en ordination er startet. Et andet er, at man ikke har påført dosis på en eller anden tablet. Hvis man ikke angiver, hvor stor en dosis en borger skal have, kan det give anledning til fejl senere hen.

Ældrechef i Nordfyns Kommune Lis Kjelstrup Hansen har taget konklusionen til sig:

- Konklusionen beror på detaljerede rapporter fra hvert enkelt sted, og vi har ikke lagt en eneste pille forkert. Vi har ikke givet forkert medicin til borgerne. Det var udelukkende nogle administrative forskrifter, der skulle rettes op på, og det har vi straks gjort. Gruppen af plejehjemsledere har arbejdet hårdt, og der er udarbejdet en 15 sider lang instruktion om håndtering af medicin, siger Lis Kjelstrup Hansen.

Ældrechefen understreger, at medicinhåndteringen altid bliver fulgt tæt.

- Der kommer hele tiden nye forholdsregler inden for vores område. Administrative fejl kan være alvorlige nok, og vi skal tage tilsynet som noget positivt, for nu har vi fået rettet op på de ting, som er nævnt i rapporten, påpeger Lis Kjelstrup Hansen.

Og formand for Social- og Sundhedsudvalget i Nordfyns Kommune Gert Rasmussen (S) har fuld tillid til, at der nu er rettet op på tingene:

- Det er med beklagelse, at der er sket de fejl, men jeg ved, at der bliver taget hånd om det, for vi har nogle gode ledere på plejecentrene, siger Gert Rasmussen.

Problemer på landsplan

Det er tilsyneladende ikke kun plejecentre i Nordfyns Kommune, der har svært ved at leve op til kravene for håndtering af medicin. Ifølge Henrik L. Hansen er der problemer over hele landet:

- Vi ser mange fejl og mangler i forbindelse med medicinhåndtering, for det er et svært område, hvor mange aktører er involveret. Et problem er, at man på apoteket får udleveret den billigste medicin. Det betyder, at den samme medicin kan ændre handelsnavn fra gang til gang. Det gør det ikke nemmere for personalet på plejecentrene, vurderer Henrik L. Hansen og tilføjer:.

- Men elektroniske journaler og større opmærksomhed om problemerne har forbedret det væsentligt, så det går bestemt i den rigtige retning.

Ifølge årsrapporten fungerer de seks plejeboligenheder i øvrigt godt.

Plejehjem fejler med medicin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce