Nytårskavalkade: Årets store historier fra Nordfyn


Nytårskavalkade: Årets store historier fra Nordfyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et begivenhedsrigt år på Nordfyn er snart forbi. Vi har været en tur i arkivet for at finde nogle af de mest bemærkelsesværdige historier fra året som gik.

Særligt vandværkssagen fra Veflinge har i årets løb fyldt meget i avisens spalter, og det har betydet, at redaktionens journalist Thomas Gregersen nu er blandt de tre nominerede til Spadestiksprisen 2018 - en af landets mest fornemme priser inden for journalistik.

Der har været masser af spændende historier at fortælle i 2017, og det tør vi godt love, at der også vil være det kommende år. Tak, fordi I læste med og på gensyn i 2018. I ønskes alle et godt nytår.

Venlig hilsen redaktionen.

1

Mand fundet død på Æbelø

En 72-årig mand bliver i januar fundet død i vandkanten på Æbelø.

Tirsdag den 17. januar bliver en 72-årig mand fra Helnæs fundet død i vandkanten på Æbelø. Han er på vej fra Grenå til Assens med en ny fiskekutter, som han netop har købt. Da han ikke vender tilbage som planlagt, bliver de pårørende bekymrede og melder ham savnet.

Tirsdag morgen bliver der indsat et fly, som finder kutteren, der er sejlet på grund ved Æbelø. Ved siden af båden finder man den 72-årige i vandkanten. Han forsøges genoplivet i flyet til Aalborg, men uden held. Manden bliver den 11. person som mister livet på eller ved Æbelø i nyere tid.

2

13-årig overfalder kvinde med kniv

En 59-årig kvinde bliver i februar helt umotiveret overfaldet af en 13-årig dreng.

Lørdag den 11. februar bliver en 59-årig kvinde helt umotiveret overfaldet på toilettet ved busstationen i Bogense. Hun befandt sig i en af toiletbåsene, da det pludselig buldrede på døren.

Da hun åbner, bliver hun overfaldet med en kniv og stukket flere gange, men det lykkedes hende at afværge de værste læsioner, inden hun flygter væk fra toilettet. Gerningsmanden viser sig at være en 13-årig dreng, som politiet efterfølgende uden modstand kan anholde.

3

Forhadt Fakta-bygning rives ned

Selvom borgmester Morten Andersen slår det store hul i Otterups forhadte Fakta-bygning, vil Pia Longet også være med i nedrivningen.

Siden 2009, hvor Fakta flyttede til Søndergade, har ’Fakta-bygningen’ i Bredgade været en torn i øjet på både borgere og de handlende i Otterup. I slutningen af 2016 lykkedes det endelig Nordfyns Kommune at få købt den tomme bygning fri fra ejerne KFI Ejendomme.

Prisen lyder på 3.250.000 kroner. I februar begynder arbejdet med at fjerne bygningen, der blev opført i 1980. Borgmester Morten Andersen laver det første hul i muren med den store nedbrydningsmaskine.

4

Kommuneens første borgmester dør

Nordfyns Kommunes første borgmester Bent Dyssemark dør den 11. februar.

Lørdag den 11. februar døde tidligere borgmester Bent Dyssemark uden forudgående sygdom, to uger før sin 75 års fødselsdag. Venstre-manden Bent Dyssemark var borgmester i Otterup Kommune fra 1998 til 2005 og i den nye Nordfyns Kommune fra 2006 til 2009, hvor han selv valgte ikke at genopstille ved kommunalvalget.

Bent Dyssemark havde om lørdagen deltaget i et Venstre-møde på Mørkenborg Kro. Om aftenen gik han ud i stalden på familiens gård for at se til kalvene, og der fandt hans hustru, Bodil Dyssemark, ham senere liggende død. Bent Dyssemark blev begravet fra Krogsbølle Kirke den 18. februar.

5

Sprøjtegift giver vandværk problemer

Vandværket i Veflinge kommer i problemer, da avisen afslører, at vandværket i lang tid har overskredet grænseværdien for sprøjtegiften Bentazon.

Den 16. marts kunne Fyens Stiftstidende første gang fortælle, hvordan Veflinge Vandværk ved syv forskellige kontrolmålinger over en årrække havde overskredet grænseværdien for sprøjtegiften Bentazon.

I den knapt fem år lange periode havde vandværket undladt at informere sine forbrugere – og havde i et enkelt tilfælde endda lagt et misvisende prøveresultat op på sin hjemmeside.

Trods overskridelser på mere end syv gange grænseværdien havde Nordfyns Kommune i en mail aftalt, at man ikke ville informere forbrugerne for ikke at vække bekymring. Det førte blandt andet til et stort borgermøde på Veflinge Skole, og siden havnede sagen i Folketinget. Nordfyns Kommune har nu givet Veflinge Vandværk halvandet år til at sørge for rent vand til forbrugerne.

Senest har drikkevandeksperter fra firmaet Rambøll afsløret, at vandværket skal finde et helt nyt område at bore i. I sensommeren blev der fundet rester af sprøjtegiften chloridazon i både Veflinge og tre andre nordfynske vandforsyninger.

Senest har Hårslev Vandværk meddelt, at de kaster håndklædet i ringen og ønsker at opløse bestyrelsen, så vandforsyningen fremover skal varetages af Vandcenter Syd.

De mange artikler om emnet har nu betydet, at Journalist Thomas Gregersen er indstillet som en ud af tre til en af landets mest fornemme journalistpriser, nemlig Spadestiksprisen 2017, der uddeles sidst i januar.

6

Dådyr dør af sult på Æbelø

Mindst 35 døde dådyr og muflonfår bliver fundet på Æbeløholm i det tidlige forår.

På trods af en mild vinter bliver der i det tidlige forår fundet mindst 35 døde dådyr og muflonfår på Æbeløholm – syd for Æbelø. En undersøgelse viser, at dyrene højst sandsynligt er døde af underernæring.

Bestanden på øen anslås til at være cirka 500 dådyr, og øen er vurderet til at kunne opretholde en naturligt bæredygtig bestand på kun 125 dådyr. Det alt for store antal dådyr på Æbelø har presset naturen så meget, at dyrene ikke kan finde føde nok i de kolde måneder.

Det skaber debat mellem Aage V. Jensens Naturfond og lokale jægere, der sammenligner situationen med vanrøgt. Æbeløs natur er fredet under strenge internationale konventioner.

7

Nordfyns Bank flytter hovedkontoret til Odense

Tidligere borgmester i Søndersø Kommune Arne Overgård er blandt de hårdeste kritikere af Nordfyns Bank, da man vælger at flytte hovedkontoret til Odense.

I april fortæller ledelsen i Nordfyns Bank, at man ønsker at flytte sit hovedkontor fra Bogense til Odense. Argumentet lyder, at det er for svært at trække nok kvalificeret arbejdskraft til Bogense.

På den ekstraordinære generalforsamling i Bogense Hallerne mandag den 15. maj må ledelsen lægge ører til en dundrende kritik fra aktionærer som Arne Overgård (tidligere borgmester i Søndersø Kommune) og advokat Jacob Christoffersen (senior).

Alligevel godkender bestyrelsen ledelsens beslutning. I juli offentliggør bankens ledelse, at man flytter til hjørnegrunden ved Dannebrogsgade og Thomas. B Thriges Gade bag banegården i Odense. Flytningen vil ske i 2019, men banken beholder sine filialer i Bogense, Søndersø og Otterup.

8

Narkolager fundet på Sletten Skole

Nogen har gemt narko på Sletten Skole i Otterup.

Et chok går gennem både personale og forældre, da små børn i maj finder narko på Sletten Skole i Otterup. De små børn finder 450 gram nedgravet amfetamin på det grønne område i Tværgade ved siden af skolen. Stofferne er gravet ned i glas og små poser.

Et af børnene forsøger at åbne poserne og sendes til læge, men er heldigvis uskadt. Desuden afslører politiet et lager af stoffer gemt på loftet over skolens toiletter, fordi personalet har observeret, at loftsbrædderne ligger i en mistænkelig uorden.

- Jeg er virkelig vred over en så skruppelløs adfærd, siger daværende skoleleder Hans Jørgen Larsen om fundet.

9

Kommunen køber posthus

Nordfyns Kommune køber posthuset i Søndersø og får mere plads til medarbejderne.

I slutningen af maj offentliggør Nordfyns Kommune, at man har købt det tidligere posthus i Søndersø, som har ligget til salg siden efteråret 2015. Prisen lyder på 2,1 millioner kroner.

Posthuset ligger lige over for rådhuset i Søndersø og skal huse 23 medarbejdere fra Nordfyns Kommune. Ideen med at overtage de 554 kvadratmeter er, at man kan samle det fælles ungeteam, der ellers delvist har holdt til på Industrivej, under samme tag. Medarbejderne flytter ind i slutningen af 2018.

10

Nordfynsk opfinder vinder pris

Birgitte Vangsgaard finder en fornem pris for sin opfindelse 'crosswalkeren'.

Birgitte Vangsgaard fra Norup er ud over at være fysioterapeut og formand for Støttegruppe Nordfyn også opfinder. Og i juni blev en rollator, som hun har udviklet, belønnet med en velfærdsteknologi-pris uddelt af Aarhus Kommune og CareWare-Next (der belønner velfærdsinnovation).

Med rollatoren CrossWalker går brugeren oprejst og bevæger armene frem og tilbage i stedet for at gå foroverbøjet med armene låst i samme stilling. Dommerne lagde vægt på, at brugerne af CrossWalkeren udvikler gangfunktionen i stedet for at afvikle den.

11

Bognæs lukker og slukker

Godt 2500 kvadratmeter i Bogense står tomt, efter Bognæs lukker den 1. juli.

Den 1. juli lukkede Region Syddanmark sit bo- og aktivitetscenter for handicappede voksne, Bognæs i Vestergade i Bogense. Fire af beboerne var fra Nordfyns Kommune, og de flyttede i stedet til henholdsvis Møllehaven i Bogense og Vesterbo i Søndersø.

Hvad, der nu skal ske med de godt 2500 kvadratmeter, vides endnu ikke. Regionen ønsker, at statens ejendomsselskab overtager og står for salget af bygningerne. Blandt andre Seniorrådet foreslår, at Bognæs bruges til et udslusningshospital for patienter, der bliver udskrevet, før de er i stand til at klare sig derhjemme. Borgmester Morten Andersen mener, stedet vil være velegnet til vandrerhjem.

12

Luciaklinikken åbner på Dallund Slot

Luciaklinikken på Dallund Slot åbner den 1. juli.

Den 1. juli åbnede Luciaklinikken på Dallund Slot. Den private klinik tilbyder behandling og rehabilitering til personer, der er ramt af stress, udbrændthed eller posttraumatisk stresssyndrom og til personer, der har brug for rekreation efter længerevarende sygdom eller operation.

Der er både mulighed for indlæggelse, dagsforløb og kurser over flere dage eller en dag om ugen. Klinikken, der arbejder på at blive godkendt af Danske Regioner som privathospital, lægger meget vægt på at bruge naturen i behandlingen og se mennesket som en helhed.

13

Nordfynsspillene får succes med Evita

Nordfynsspillene har ramt rigtigt med Evita og får et overskud.

Mere end 3500 tilskuere køber billet til Nordfynsspillenes opsætning af Evita i juli. Det er 1000 flere, end man har budgetteret med, og derfor kan musicalen trække et pænt overskud i hus.

Året inden er forestillingen ’9 to 5’ regnet væk og har givet underskud, men succesen med Evita gør, at Nordfynsspillene i 2018 kan opføre den populære musical til filmen ’Shrek’ den 3. til 13. juli denne sommer. I november melder Nordfynsspillene desuden ud, at man flytter scenen fra Nislevgård til fodboldbanerne bag Otterup Hallerne grundet flytningen af skolernes sommerferie.

14

Nordfynslisten optages i Socialdemokratiet

Nordfynslisten er lukket og bliver en del af Socialdemokratiet.

Efter 12 år nedlægger Nordfynslisten sig selv. Partiet blev i 2005 skabt i vrede over, at den ny storkommune skulle hedde Bogense Kommune. Listen fik ændret kommunenavnet, og siden er stemmetallet faldet ved hvert valg.

Derfor nedlægges listen efter valget i 2017, og Dorte Schmidt og Arne Erlund stiller i stedet op for Socialdemokratiet. Dorte Schmidt bliver valgt og sidder nu i Socialdemokratiets gruppe.

15

Nordfynsk racerkører mister kørekortet

Racerkøreren Nicolai Møller Madsen har problemer med at holde sig inden for de lovlige hastigheder.

Den 14. august blev Nicolaj Møller Madsen idømt en ubetinget frakendelse af kørekortet i et år efter at have kørt for stærkt. Først i oktober 2016, hvor han kørte 174 kilometer i timen på motorvejen ved Fredericia. Og så i januar 2017, hvor han kørte 82 kilometer i timen i København, hvor han måtte køre 60.

På grund af dommen vælger Nordfyns Kommune at opsige en sponsoraftale med Nicolaj Møller Madsen, fordi han ikke længere kan være et forbillede for unge bilister. Men nu ser det ud til, at han er oppe i omdrejninger igen. For i slut november blev han hyret af Audi Sport og Phoenix Racing, og den 1. december åbnede han et nyt kontor i Søndersø.

16

Borgere raser over den tredje skraldespand

Beboerne i Floravænget i Søndersø er utilfredse med de mange skraldespande, som fylder op.

I august bliver der afleveret en skraldespand til metal og glas på Nordfyn, men ikke alle har plads til en tredje skraldespand. Det ligner en skraldepark, mente Peter Ormhøj og Bente Ormhøj fra Søndersø, som bor i et lille rækkehus, hvor der kom til at stå 24 skraldespande på rad og række.

Idéen var ellers velment fra Nordfyns Kommunes side, som vil være mere miljøvenlige ved at affaldssortere. Formand for Teknik- og Miljøudvalget, Franz Rohde, sagde i den forbindelse, at de hovedsageligt havde fået positive tilbagemeldinger, men var åben for at finde en løsning til de steder, som ikke har plads til tre skraldespande.

17

Surfer i kritisk tilstand efter ulykke

En ung tysk surfer kommer alvorligt til skade, da han rammer molen ved marina-stranden i Bogense.

En torsdag i september fyldes Bogense med lyden fra udrykningskøretøjer. En 29-årig tysk kitesurfer har ramt stensætningen ved marinastranden i Bogense, da han sammen med to tyske kammerater surfer rundt i den hårde vind.

Han slår hovedet voldsomt, og da ambulancen endelig kommer ud på molen, er hans tilstand meget kritisk. Surfere med lokalkendskab siger efterfølgende, at det er alt for farligt at surfe på stranden i fralandsvind, som tyskerne gjorde.

Til trods for utallige forsøg lykkedes det aldrig avisen at få en status på mandens helbred, fordi hverken Fyns Politi eller Odense Universitetshospital vil eller kan sige noget.

18

Cykelsti mellem Morud og Søndersø indvies

Borgmester Morten Andersen indvier den ny cykelsti mellem Morud og Søndersø.

5,5 kilometer cykelsti til en pris på 18,2 millioner kroner blev i slutningen af september indviet. Langt om længe kunne cyklister komme sikkert fra Morud til Søndersø uden at være nervøse for bilerne på vejen.

Nordfyns Kommune havde søgt og fået støtte fra Vejdirektoratet, som betalte omkring syv millioner kroner til projektet. Cykelstien er den dyreste af sin slags i Nordfyns Kommunes historie.

19

Kongeetapen får start i Otterup

PostNord Danmark Rundts kongeetape har start på Torvet i Otterup.

Kongeetapen i PostNord Danmark Rund skydes den 14. september i gang fra Torvet i Otterup, hvor et mindre menneskehav er mødt op for at se cykelrytterne, der også kommer en tur rundt om Bogense, inden turen går til Vejle og den drabelige 21 procent-stigning på Kiddesvej.

Afviklingen bliver en stor succes, og løbsdirektør Jesper Worre lægger ikke skjul på, at løbsledelsen gerne vender tilbage til Otterup og Nordfyn.

20

Kinesiske pædagoger søger inspiration på Nordfyn

Kinesiske pædagoger skal lære dansk pædagogik på Nordfyn.

Det kunne næsten være et H.C. Andersen-eventyr om manden fra Kina-kejserens land, der som turist ved et tilfælde står i Bogense. Her finder han ud af, at borgmesteren deler efternavn med den gamle digter, og så starter han en ny uddannelse hjemme i Kina.

Manden var den 53-årige professor Dong Ruixian fra et universitet i Beijing, og han fik idéen til at undervise kinesiske børnehavepædagoger og ledere i den danske børnehavemodel. Dong Ruixian mener, at kinesiske børn mangler den kreative leg og friheden til at klatre i træer, grave i jorden og lege i den friske luft.

I Kina sidder børnene ved skoleborde og terper matematik fra to-tre års-alderen. Dong Ruixian ser H.C. Andersen som sit filosofiske forbillede og derfor hedder hans undervisningscenter H.C. Andersen International Kindergarten College. Det første hold kinesiske pædagoger og børnehaveledere kom til Nordfyn i september, hvor de boede på Nordfyns Højskole.

21

Fiona-entreprenør går konkurs

Det kom som et chok, da Nordfyns Kommune stoppede samarbejdet med Søndersø Entreprenør- og Vognmandsforretning den 5. september. De havde ellers stået i spidsen for byggemodningen af Fiona-grunden.

Det skete, fordi alle tidsfrister var blevet overskredet, hvorved den oprindelige tidsplan ikke længere kunne overholdes. Et par dage efter kommer det frem, at entreprenørfirmaet er gået konkurs efter at have været i økonomiske problemer et stykke tid. Derefter lå arbejdet på Fiona-grunden stille hen indtil den 22. september, hvor Nordfyns Kommune indgik en samtale med LKN Byg.

22

Friskole må dreje nøglen om

Efter tre år må friskolen i Klinte give op. Der er for få elever.

Klinte Natur- og Idræts Friskole måtte med udgangen af oktober opgive at leve videre. Staten stoppede for tilskuddet, fordi skolen ikke kunne leve op til kravet om mindst 32 elever, og Nordfyns Kommune afviste på den baggrund at støtte skolen med to millioner kroner for at sikre skolens fortsatte eksistens.

Friskolen åbnede efter sommerferien i 2014, efter at skolebygningerne i Nørreby havde stået tomme i to år. I de to år var der flere gange uro på skolen med udskiftning på lederposten og i bestyrelsen, og i sommer begyndte den tredje leder, der altså kun fik kort tid på skolen. Lukningen blev markeret med kaffe og kage for forældre, børn og personale.

23

Cykelcross i Bogense er en stor succes

World Cup i cykelcross bliver en succes i Bogense.

Muddersprøjt, skarpe hjørner og et væld af udlændinge satte i november Bogense og Nordfyn på verdenskortet. Her er selvfølgelig tale om World Cup i cykelcross, som blev afholdt den 19. november. Det blev en stor succes, selvom ingen danskere vandt medaljer.

For publikumsantal nåede op på 3000, og den 2,9 kilometer lange rute fik en opadvendt tommelfinger fra UCI, som overvåger internationale cykelbegivenheder. Nu skal man i gang med planlægningen af VM i cykelcross i 2019, hvor den samme rute i Bogense skal bruges.

24

Venstre får nyt rekordvalg og absolut flertal

Morten Andersen og Venstre vinder suverænt valget på Nordfyn.

Kun seks personlige stemmer mangler Morten Andersen (V) for at slå sit rekordvalg i 2013. 3.111 personer sætter kryds ved borgmesteren. Venstre får 14 mandater og vinder valget klart. Socialdemokratiet bliver næststørste parti med syv mandater, mens Dansk Folkeparti og SF får to hver.

Det Konservative Folkeparti må nøjes med et enkelt mandat, som overraskende går til debutanten Anders Thingholm i stedet for formanden for Teknik- og Miljøudvalget Franz Rohde. Liberal Alliance med formand for Børne- og Ungeudvalget Jens Otto Dalhøj kommer slet ikke ind. Efter valget skriver kommunalbestyrelsens fem partier under på en bred konstituering.

25

Arbejdet med Otterup Hallerne skrider frem

Den nye hal skyder hurtigt op i Otterup.

Godt 37 millioner kroner er prisen for udvidelsen af Otterup Hallerne, der den 12. december blev markeret med rejsegilde. Udvidelsen giver først og fremmest Otterup en tredje hal med springgrav og dimensioner, så byens basketball-spillere kan spille turneringskamp.

Udvidelsen betyder også, at brugerne får en ny sportscafé at hygge sig i, at Motion og Velvære får mere plads, og at klubbens e-sportsafdelingen rykker fra Otterup Produktionshøjskole og ind i hallerne.

Som en del af udvidelsen bygger Nordfyns Kommune lokaler til den kommunale genoptræning, der i dag foregår i utidssvarende rammer på Bryggergården.

Nytårskavalkade: Årets store historier fra Nordfyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce