En benspids, som blev fundet ved Fogense Enge vest for Bogense under Anden Verdenskrig, har vist sig at være cirka 12.500 år gammel.

En benspids, som blev fundet ved Fogense Enge vest for Bogense under Anden Verdenskrig, har vist sig at være væsentligt ældre end hidtil antaget, og det er en opdagelse, der nu rykker ved historien.

Spidsen, der er udsmykket som en hugorm, og som i 2008 kom i Odense Bys Museers besiddelse, har nemlig netop gennemgået en teknisk dateringsundersøgelse, som har vist, at den stammer helt tilbage fra cirka 10.500 f.Kr.

Det gør den nu til den ældst daterede ornamenterede genstand i Norden.

- Vi har hidtil troet, at den var fra 8000-8500 f.kr., men denne eksakte datering, som er den første, vi har fået foretaget på et sådan fund, har nu vist, at den stammer helt tilbage fra 10.500 f.kr., fortæller Karsten Kjer Michaelsen, der er museumsinspektør, Møntergaarden.

- Indtil nu har vi bare dateret den og lignende genstande ud fra, hvordan de var udsmykket og ud fra, hvad vi anså var rimeligt i forhold til hvilke lag, de er blevet fundet i og sådan noget, forklarer han.

Dele af benspidsens udsmykningen ligner træk på andre genstande fra den ældre stenalder - blandt andet et ravelghoved fra Sjælland, som dermed også er blevet et par tusind år ældre.

Benspidsen indgår i Odense Bys Museers permanente udstilling, men set i lyset af den seneste udvikling, vil den nu blive udstillet i en montre i museets forhal, hvor der er gratis adgang, fra uge 7 og en måned frem.

  • fyens.dk