Naturstyrelsen om stor dådyrbestand på Æbelø: Hele økosystemet under pres

Lars Erlandsen Brun har ikke selv været på Æbelø og observeret situationen, men mener, at antallet af dådyr må give et "enormt pres på vegetationen". Arkivfoto.

Naturstyrelsen om stor dådyrbestand på Æbelø: Hele økosystemet under pres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En stor vildtbestand som den på Æbelø vil give et enormt pres på vegetationen og påvirke hele økosystemet på øen, lyder det fra Naturstyrelsen på Fyn, som råder til fælles indsats i nedbringelse af vildtbestanden.

Lars Erlandsen Brun er vildtkonsulent i Naturstyrelsen på Fyn, og han fortæller, at de i styrelsen er bekendt med, at der har været problemstillinger på Æbelø, og at situationen kan have vidtrækkende konsekvenser.

- Det er klart, at med de belægningsgrader, som man kommer op på der, så betyder det med sådan nogle grove græssere, at alt hvad der kan ædes, bliver ædt fra jorden og lige så langt op, som de kan nå. Jeg har ikke selv været ovre på Æbelø og se det, men det må give et enormt pres på vegetationen.

Og det ikke kun øens beplantning, der vil blive påvirket af de mange dådyr. En stort antal dådyr vil have indflydelse på hele økosystemet, fortæller Lars Erlandsen Brun.

- Når der er sådan en decideret overgræsning, så får det en række konsekvenser, og det er ikke kun i forhold til floraen. Så er det hele det liv, der er knyttet dertil, altså hele økosystemet, det går ud over. Dermed har det også betydning for insekter og andre arter som fugle, frøædere, der æder græsfrø og tidselfrø. Overgræsning påvirker hele systemet på sådan en ø, hvor underskoven og dermed bosteder for dyrene kan forsvinde.

Overgræsning påvirker hele systemet på sådan en ø, hvor underskoven og dermed bosteder for dyrene kan forsvinde.
Lars Erlandsen Brun, vildtkonsulent i Naturstyrelsen på Fyn.

Skarp fødekonkurrence

Dertil, forklarer Lars Erlandsen Brun, kan det også give hårde kår for selve vildtbestanden.

- Konsekvenserne går jo også på bestanden selv, for hvis der er en overgræsning, og de enten ikke går derfra eller at man ikke foretager fodring, så vil de komme i dårlig kondition og svage dyr vil dø i en fødekonkurrence, hvis vejret bliver hårdt.

Lars Erlandsen Brun understreger, at man i Naturstyrelsen ikke har til opgave at føre tilsyn med vildt på andres arealer, da styrelsen ikke fungerer som besluttende eller kontrollerende myndighed. Men, forklarer han, Naturstyrelsen kan bidrage med faglig viden, hvis de bliver kontaktet i en sag som Æbelø.

- Nu kan jeg ikke huske, præcist hvor mange hektar Æbelø er på, men vi taler jo om en ganske voldsom belægningsgrad, som umiddelbart betragtet må overstige det, man tillader på hjortefarme, hvor man holder dem som husdyr med fodringer. Derfor er vi langt over bæreevnen på Æbelø, og et fagligt forslag vil selvfølgelig være, at det skal håndteres. Og det er rigtig vanskeligt, når der er så mange dyr, så det kan man ikke gøre som enkeltperson. Det kræver en større indsats, netop fordi der er en dynamik imellem fastlandet og Æbelø. Så vores anbefaling er, at man etablerer et samarbejde på tværs, hvor man i en fælles indsats på tværs af skel med Æbelø, fonden og de private lodsejere får håndteret situationen, så man på en professionel og ordentlig måde får skudt det, der skal skydes.

Naturstyrelsen om stor dådyrbestand på Æbelø: Hele økosystemet under pres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce