Med sine massive kløer, op til 10 centimeter brede skjold og lange behårede ben hører den kinesiske uldhåndskrabbe ikke til Vorherres mest veldesignede skabninger.

Og udseendet lyver ikke. Den er en vaskeægte ”bad guy”, der optræder på en top 100 liste over de mest uønskede invasive arter i verden.

Den kinesiske uldhåndskrabbe har i mange år skabt enorme problemer syd for grænsen, hvor tyskerne i 2005 anslog at den forvoldte skader for ikke mindre end 80 millioner euro.

Problemet er, at krabben er rigtigt glad for at grave, og den underminerer både diger og flodbrinker med sine lange underjordiske gange.

- Derfor er vi heller ikke glade for, nu at se den i et nordfynsk vandløb, fortæller Ole Runge fra Danmarks Naturfredningsforening, der har fået overleveret et levende eksemplar, som var gået i nettet hos en nordfynsk rusefisker.

Krabben, der var en forholdsvis lille og ung han, er fanget i Ålebækken, som har sit udløb ved Gyldensteen Strand.

Styrelse på jagt

Naturstyrelsen sætter gang i en regulær jagt på den kinesiske uldhåndskrabbe i løbet af foråret, og alle kan være med.

- Vi hører mange beretninger om den fra folk, der færdes i naturen. Og nu vil vi rigtigt gerne have sat nogle tal og fakta på situationen, siger biolog i Naturstyrelsen på Fyn, Hans Erik Svart.

Det første skridt i kampen mod krabben er, at finde ud af hvor udbredt den rent faktisk er i de indre danske farvande.

- Vi vil gerne vide, hvor man støder på krabberne, og så vil vi meget gerne have billeder. Både af dyrets over- og underside, så vi kan kønsbestemme den.

En enkelt ung han i et nordfynsk vandløb sætter ikke den store alarm i gang, men finder man også hunner i samme område, så er der mulighed for at vi får noget yngel, lyder det fra biologen.

  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
2
Kinesiske krabber i Nyborg Fjord: Slå dem ihjel, hvis du finder dem

Kinesiske krabber i Nyborg Fjord: Slå dem ihjel, hvis du finder dem

FAKTA: Disse ti dyr og planter er nu fredløse i Danmark

To nye uldhåndskrabber fundet

To nye uldhåndskrabber fundet