Mere beskidt omkring børnene


Mere beskidt omkring børnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunen skærer markant i udgifterne til rengøring i en stribe børnehaver. Sundheden er truet, mener flere

NORDFYN: Mere sygdom blandt børn og de ansatte. Det kan meget vel blive den triste realitet i en stribe nordfynske børnehaver efter årsskiftet. Sådan lyder vurderingen fra flere ledere i kommunens børnehaver.

De har med bekymring studeret et forslag til omfordeling af de penge, der bruges på at gøre rent i de kommunale bygninger. I den proces står i alt 14 børnehaver til at miste større eller mindre beløb. Værst ser det ud for Bogense Børnehave, der ifølge et notat står til at miste næsten 89.000 kroner på rengøringskontoen på næste års budget.

Bestyrelsen i Bogense Børnehave er meget forundret over beslutningen om at nedprioritere rengøringen og har skrevet til Familieudvalget, hvis medlemmer har det politiske ansvar for børnehaverne.

- Det er jo en kendt sag, at dårligt indeklima, som følge af dårlig og mangelfuld rengøring, kan have store konsekvenser for børns sundhed og trivsel, skriver bestyrelsen, der frygter for sundheden hos både børn og ansatte.

Til Fyens Stiftstidende forklarer børnehaveleder Susanne Aage, at Bogense Børnehave har tænkt sig at investere penge i at holde det nuværende rengøringsniveau.

- Derfor har bestyrelsen besluttet, at pengene må findes ved, at vi får færre ture ud af huset og holder igen med at købe nyt legetøj.

Kastaniegården i Otterup står til at miste mere end 50.000 kroner til rengøring næste år.

En fattig kommune

- Vi gør meget for at højne hygiejnen blandt børnene. Blandt andet ved at lære dem om hyppig håndvask. Samtidig må vi se på, at nullermændene vokser i krogene. Det er til at blive helt fortvivlet over. Jeg synes, at vi har en fattig kommune, når sådan noget kan ske, siger børnehaveleder Palle Jørgensen

Han mener også, at øget sygelighed blandt børn og ansatte bliver en naturlig konsekvens af besparelsen.

Samme overbevisning har Dorthe Woetmann, der leder Græshoppen i Lunde. Hun kalder det vanvittigt, at kommunen laver en så markant besparelse på rengøringen.

- Jeg har det så dårligt med situationen. Ikke mindst fordi vil har flere børn med støv­allergi, siger Dorthe Woetmann, der selv er allergiker.

Hun håber, at politikerne i Familieudvalget skal sætte en stopper for de planlagte besparelser.

- Politikerne bliver nødt til at træde i karakter.
Flere nullermænd
De kommunale udgifter til rengøring skal harmoniseres/omfordeles de kommunale institutioner imellem. Ordningen vil berøre bl.a. børnehaver, skoler, ældrecentre og kommunale administrationsbygninger.

Blandt taberne i den nye ordning er en række børnehaver. Bogense Børnehave risikerer at miste godt 88.000 kroner årligt. Børnehaverne Kastaniegården og Poppelgården i Otterup står til at miste hver godt 50.000 kroner om året. Der er også tre børnehaver, der står til at få flere penge til rengøring. Bedst stillet er Sneglehuset med godt 42.000 kroner.

Ordningen træder i kraft fra årsskiftet.

Rent miljø er vigtigt

At børns velbefindende er betinget af et rent miljø er veldokumenteret. Det fastslår ledende overlæge Arne Høst fra børneafdelingen på Odense Universitetshospital.

Er der ikke rent, er der flere mikrober og allergener som eksempelvis husstøvmider.

- Det vil medføre øget sygelighed. Og børn, der allerede lider af luftvejssygdomme, vil få det markant værre, siger Arne Høst, der er en af landets førende eksperter på området.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Steen Brydegaard (SF), der er formand for Familieudvalget.

Mere beskidt omkring børnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce