Lokalradio på afrikansk

Abella Kamala har oplevet, at regeringsembedsmænd tilbyder bestikkelse for at undgå de kritiske historier fra Radio Karagwe. Men den går ikke, forklarer den 32-årige programchef, som overnatter hos Hans Pors Simonsen, mens hun er i Danmark.
Foto: Yilmaz Polat

Lokalradio på afrikansk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nordfynsk støtte til radioprogrammer om bananpriser og hustruvold

NORDFYN/TANZANIA: I december blev det første lokale radioprogram sluppet ud i den lune luft i Karagwe-området i det nordvestlige hjørne af Tanzania.

Forud for premieren lå lang tids hårdt arbejde fra en flok danskere i foreningen ULD-80 Karagwes Venner (en forkortelse af u-lands debat 1980).

De fik en god halv million kroner fra Danida, som blev postet i radioprojektet i Karagwe. Nu har foreningen så inviteret radioens programchef Abella Kamala til Danmark.

- I Karagwe er folk dårligt uddannet og afstandene meget store, og sådan et sted er radio et fantastisk medie, forklarer projektleder i ULD-80, Hans Pors Simonsen.

Under sit besøg overnatter Abella Kamala i hans hvide bindingsværkshus i Vellinge. Herfra tager hun ud og holder foredrag, som et led i kampagnen "Der skal folk til", der skal få flere danskere til at gå ind i frivilligt arbejde.

Indtil videre har 35 tilhørere lyttet til hendes beretning på Otterup Bibliotek, og 40 mennesker dukkede op, da hun gæstede Nordfyns Folkehøjskole i Harritslev.

- Alle lytter til mig. Det er skønt, siger Abella Kamala, som er chef for 16 frivillige reportere og producere.

Hun har en uddannelse i medievidenskab og har arbejdet som avisreporter. Men det var, da hun kom til Tyskland for at arbejde med børn og unge, at hun blev grebet af idéen om at gøre en forskel for andre mennesker. Og det får hun lejlighed til med Radio Karagwe.

- Vi laver programmer om samfundsemner som hiv og aids, priser på afgrøder og hustruvold, fortæller hun.

Første lokale medie

Før radioen bølgede ud i æteren, kunne Karagwes 400.000 indbyggere, som for 90 procents vedkommende lever af at dyrke jorden, kun modtage radiosignaler fra nabolandene Uganda og Rwanda - på sprog de ikke kan forstå.

Og når aviserne endelig når til Karagwe fra de store byer, er de ofte tre-fire dage gamle. Desuden er en stor del af befolkningen analfabeter.

- Folk fra lokalsamfundet kommer med bønner og ananas for at takke os, fortæller hun.

Derfor bliver Abella Kamala også ved, selv om hun ikke får en høj løn for sine godt 12 daglige arbejdstimer, selv om regeringen truer med at lukke radioen, når journalisterne er for kritiske, og selv om det til september er slut med penge fra Danmark.

- Hvis jeg stopper, svigter jeg befolkningen, mener hun.

Lokalradio på afrikansk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce