Kostunderviser om uvidende elever: Hvis der står, at kokosfedt er godt, tror de på det

Eleverne på Nordfyns Højskole må kæmpe med deres abstinenser, når de starter på slankelinjen. Her serveres der grønt og groft, og tanken med slik og sodavand ligger en god cykeltur væk. Arkivfoto: Jørgen Hansen

Kostunderviser om uvidende elever: Hvis der står, at kokosfedt er godt, tror de på det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som underviser på slankelinjen på Nordfyns Højskole er Anne Kathrine Rasmussen kommet tæt ind på livet af mennesker, der lider af overvægt. Hun oplever ulighed i sundhed, og at falske informationer på sociale medier har stor betydning for hendes elever. Nordfyns Kommune er landets mest overvægtige, men højskolen forsøger at kæmpe imod.

Nordfyn: Det kan være tæt på umuligt at orientere sig i de mange sundhedsråd, når ens vigtigste kilde til information er Facebook og Youtube. Sådan siger underviser på Nordfyns Højskoles slankelinke Anne Kathrine Rasmussen, der oplever, at skolens elever ved meget lidt om deres kost.

- Der er mange, som ikke ser nyheder eller er opvokset med det. De følger de youtubere, de vil, og gamer og laver ting, vi andre ikke gjorde. Den mere faglige nyhedsstrøm følger de ikke, deres nyheder er det, de læser på facebook. Hvis der den ene dag står, at kokosfedt er godt, så tror de på det. Der brander sundhedsstyrelsen ikke sig selv godt nok i forhold til de unge, mener underviseren.

Hun har arbejdet inden for kostområdet i 18 år, hvoraf de sidste fem har været på Nordfyn. Også hun har set de skræmmende tal, som gør Nordfyns Kommune til den mest overvægtige i landet. Hun er i ikke i tvivl om, at sundhed følger med sociale skel.

- Jeg har ikke set på demografien. Altså om der er flere som er flyttet til Nordfyn, der har lavere uddannelse, eller som er svage på andre punkter. Der er sociale skel, det er der slet ingen tvivl om. Der er ulighed i sundhed, og jeg oplever, at dem, vi får fat i, der er rigtig store, det vi kalder morbidt overvægtige, med et BMI over 60, ved ingenting. Alt, hvad der hedder kampagner, er gået helt hen over hovedet på dem, siger hun.

Vi har fået endnu nemmere adgang til masser af dårlig mad og slik. Jeg tror ikke, det er blevet dyrere at spise slik. Det er jo kilovis af slik, som familierne slæber hjem til de unge mennesker og dem selv.
Anne Kathrine Rasmussen, Nordfyns Højskole

Billigt slik

Anne Kathrine Rasmussen har i sine år inden for faget set, hvordan priserne på blandt andet slik og sodavand er raslet ned.

- Vi har fået endnu nemmere adgang til masser af dårlig mad og slik. Jeg tror ikke, det er blevet dyrere at spise slik. Det er jo kilovis af slik, som familierne slæber hjem til de unge mennesker og dem selv. Fordi det er så billigt. Tilfældigvis kender jeg en, der leverer slik, og han siger, at hvis der er to butikker i byen, er det den butik med det billigste slik, der scorer fredagshandlen. Det er også mange penge. Butikkerne vinder noget økonomisk ved at sælge os billigt slik, for hvis de kan det, køber jeg også alt det andet. Det er fandme uhyggeligt, men det er sådan det er, siger hun.

Når eleverne på hendes linje kommer til skolen, må de kæmpe med deres abstinenser.

- Det er lidt en kold tyrker, når de kommer hos os. Der er langt til kiosken, og de har måske været vant til at drikke en masse sodavand og spise en masse slik, og det er ikke så nemt at gøre det her. De reagerer med et 'wow', men mange synes, det er dejligt, at det er det hele på en gang. De falder også tilbage, men de kan ligepludselig mærke det på deres krop. For nogen er det at kunne binde deres egne snørebånd, for andre er det at de kan løbe i stedet for gå. Eller cykle noget mere, så de får de positive oplevelser, der er med til at motivere dem yderligere, siger hun.

På slankeskolen er eleverne fra 19 til 70 år.

Kostunderviser om uvidende elever: Hvis der står, at kokosfedt er godt, tror de på det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce