Kommune piller ved procedurerne

På Vesterbo Plejecenter ser man positivt på tilsyn. Her er social- og sundhedsassistent Lilja Blomstrøm i gang med at pakke pilledoser. - I forhold til at dosere medicin er vi meget samvittighedsfulde, fastslår gruppeleder Bodil Petersen.
Foto: Jørgen Hansen

Kommune piller ved procedurerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye instrukser skal mindske risiko for fejl i uddelingen af medicin.

SØNDERSØ: På Vesterbo Plejecenter har man ikke noget imod at blive kigget over skulderen.

Plejecentret er et af seks nordfynske plejecentre, hvor embedslægen har konstateret fejl og mangler ved medicinhåndteringen. Men gruppeleder Bodil Petersen har intet imod, at der bliver ført tilsyn.

- Det er medicin, som vi håndterer, og det er meget vigtigt, at vores procedurer er i orden. Derfor tager vi tilsynet som noget positivt. Hvor der arbejdes med mennesker, kan der ske fejl. Og sker der fejl, går vi vores procedurer igennem - lige meget, hvor små fejlene kan synes, fastslår Bodil Petersen.

I forbindelse med det uanmeldte tilsyn konkluderede embedslægen, at beboerne i høj grad udtrykker tilfredshed med Vesterbo - og at personalet yder en betydelig indsats. Men embedslægen fandt altså et par fejl i forbindelse med medicinhånteringen.

Tre stikprøver viste, at der i et enkelt tilfælde manglede en ordinationsdato. Desuden fandt man en enkelt forkert hverdagsbetegnelse.

- Der er tale om fejl. En ny borger var kommet ind, og vi kendte ikke ordinationsdatoen. Det andet tilfælde drejer sig om, at vi havde en medicinæske i brug, hvorpå der stod onsdag i stedet for torsdag. En sygeplejerske eller social- og sundhedsassistent doserer medicinen i æsker med ugedage på. Det bliver gjort for 14 dage ad gangen. Det kan så ske, at der bliver taget en forkert ugedag ud af mappen med æsker, forklarer Bodil Petersen.

Ifølge rapporten sikrede systemet og personalet imidlertid, at fejlene forblev administrative. I alle stikprøvetilfældene kom den rigtige medicin i den rigtige mund på det rigtige tidspunkt.

I et forsøg på at undgå fejl har en arbejdsgruppe på tværs af ældre- og sundhedssektorerne i Nordfyns Kommune netop udarbejdet en ny instruks for håndtering af lægemidler: "Instruks for håndtering af lægemidler i sygeplejen og ældreplejen".

- Alle social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker har fået instruksen udleveret. Samtidig uddeler vi instruksen i en pixiudgave til alle øvrige medarbejdere, siger Bodil Petersen.

Hun forklarer også, at der fra nu af vil blive udarbejdet kompetenceskemaer for hver enkelt medarbejder. Samtidig er man begyndt at udfylde et nyt indberetningsskema ved fejl eller utilsigtede hændelser - for eksempel, hvis en dosis medicin ikke er givet, fordi den er faldet på gulvet.

Kommune piller ved procedurerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce