"I krig er sandheden det første offer," skrev den græske kriger og digter Aischylos for godt 2500 år siden.

Det gælder åbenbart ikke kun i krige, men også i forureningssager, i hvert fald når de er nordfynske.

Fyens Stiftstidende har afdækket og dokumenteret, hvordan Veflinge Vandværk gennem fem år har haft flere tilfælde, hvor grænseværdien for den tilladte mængde Bentazon, en sprøjtegift, er overskredet. Og hvordan vandværket har blandet vand fra én forurenet boring med vand fra to rene for at komme under grænseværdien. Og hvordan man har undladt at orientere forbrugerne, da det i flere tilfælde ikke lykkedes.

Driften er vandværkets ansvar. Tilsynspligten hviler på kommunen. Det siger loven. Og det ved kommunen. Da avisen publicerede historien var svaret fra kommunen således en decideret usand pressemeddelelse, udsendt tidligt torsdag morgen.  

Heri hævdes det, at avisen forveksler tallene for råvandet i boringen og drikkevandet, der kommer ud til forbrugerne. Direkte vrøvl. Prøveresultaterne for drikkevandet fremgår af vandværkets egen hjemmeside, hvor det til gengæld ikke er oplyst, at der i en række prøver er tale om overskridelse af grænseværdierne.

Det hævdes også, at embedslægen er orienteret. Ja, i 2014, hvor en midlertidig situation blev indberettet. Siden er embedslægen ifølge eget udsagn ikke kontaktet.

Ligeledes bedyrer kommunen, at beboerne er orienteret og fremviser en række eksempler, hvor der er udstedt påbud om kogning af vandet. Ja, men det handler om en helt anden forurening - med colibakterier. Falskheden i udsagnet afslører sig selv: Pesticider kan ikke koges væk.

Senere torsdag landede endnu en pressemeddelelse, hvoraf det fremgår, at  "mediedækningen skaber naturligvis utryghed hos vandværkets forbrugere." Måske det ikke er mediedækningen, men sprøjtegiftene og tavsheden om den, der skaber utryghed.

Travlheden ved håndvasken - må vi i øvrigt fraråde at bruge en i Veflinge - og travlheden med at skyde budbringeren er beskæmmende.

Om så det var rigtigt, at beboerne var informeret, så ændrer det ikke på, at grænseværdierne for et giftigt stof er overskredet flere gange gennem en fem-årig periode, en enkelt gang er der sågår tale om en syvdobbelt overskridelse.

Om så det var sådan, at grænseværdierne slet ikke var overskredet, så er det en fuldstændig syg tanke overhovedet at blande vand fra en stærkt forurenet boring med vand fra rene boringer i fem år.

Dét burde skabe travlhed på kommunekontorerne. De ligger trods alt ikke i Kreml.

 

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på avisen Danmark, Jysk Fynske Medier. Uddannet på Danmarks Journalisthøjskole 1983. Eksaminer i sociologi og Danmarkshistorie med forskningsteknik på Institut for Statskundskab, Århus Universitet. Bred erfaring fra flere lokale, regionale og landsdækkende aviser og tv. Har tidligere været blandt andet lokalredaktør på Nordfyn for Fyens Stiftstidende, redaktionschef på Ekstra Bladet og Århus Stiftstidende, politisk redaktør på TV2 Østjylland, sportsjournalist på Det Fri Aktuelt og chefredaktør på magasinet Svømmesport.Forfatter på fire bøger om sport. Tidligere gæsteunderviser på Danmarks Journalisthøjskole og Den Journalistiske Efteruddannelse.

Mere om emnet

Se alle
Giftdebat skal føre noget godt med sig

Giftdebat skal føre noget godt med sig

21
Eksperter: Sprøjtegift i nordfynsk vand skyldes byggefejl

Eksperter: Sprøjtegift i nordfynsk vand skyldes byggefejl

Veflinges giftramte boring er lukket ned

Veflinges giftramte boring er lukket ned