Kludder i kloakken

I fire år har Sonja Frederiksen kæmpet med Otterup Kommune om en kloak, der ikke virker. Sammen med kloakmester Holger Pedersen er de parate til at gå rettens vej. - Det er hårdt og frusterende, at de vasker hænder i kloaksagen alle sammen, siger Sonja. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Kludder i kloakken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

AFMAGT: Husejer har kæmpet med defekt kloak i fire år. Kommunen afviser at hjælpe

OTTERUP:Et tryk på knappen og det vandbesparende skyl afrunder et behageligt afbræk i hverdagen. For de fleste er toiletbesøget en selvfølge, men komplikationer ligger lige for, når kloak og fald stritter imod.

Fysioterapeut Sonja Frederiksen på Lillegyden ved Ørritslev Skov kender om nogen problemet. De seneste fire år har hun kæmpet en kamp for at få den underjordiske fordøjelse til at makke ret. En hård og ulige kamp mod Otterup Kommune i forsøg for at få kloakken på gled. Men indtil videre uden held.

- Jeg kan ikke leve med, at kloakken ikke fungerer. Jeg har betalt 42.500 kroner for den nye kloak. Jeg har bedt om hjælp både mundtligt og skriftligt, jeg har skrevet til alle 17 politikere, jeg har tryglet og bedt i byrådssalen. Men de vil ikke tale med mig, fortæller en dybt frustreret Sonja Therkelsen.

Et ringbind fyldt med korrespondance mellem husejer og Otterup Kommune vidner om en sag, der har sat sig fast i systemet.

Faldet er for lille

Den tog sin begyndelse for fire år siden, da Lillegydens ejendomme fik plads i kloakoplandet og blev koblet på Otterup Renseanlæg. Den gang betalte Sonja som de øvrige naboer et femcifret beløb for at få gravet en stikledning ned til den kommunale hovedkloak ude i den tilstødende mark. Med kommunens godkendelse.

Men skelbrønden blev placeret for højt i jorden. Og den fadæse er årsag til, at hældningen på kloakrørene i haven ikke er tilstrækkelig stejl til at få spildevandet til at flyde mod renseanlægget.

- Kommunen har stjålet faldet på marken i stedet, konstaterer kloakmester Holger Pedersen, der spuler Sonjas kloak et par gange årligt for at få spildevandet til at strømme.

Brug mindre papir

Der er tale om en bagatel i de kommunale kloakprojekter. Men kommunen har siden 2000 afvist at betale for at rette fejlen på rørenes fald. I stedet har teknisk forvaltning foreslået, at Sonja benytter mindre toiletpapir i hverdagen og spuler kloakken et par gange årligt.

I 2002 skriver Otterup Kommune blandt andet til Sonja Fredriksen:

...."kommunen tilstræber at placere skelbrønde så grundejernes stikledninger tilgodeses med 20 promille fald".

- Faldet er kun på 11 promille på grunden, og det er ikke tilstrækkeligt, konstaterer kloakmester Holger Pedersen.

Han kalder den fire år gamle sag for noget svineri.

De "pisser" på hende

- Sonja har fået en elendig behandling. Der er fejl på fejl fra kommunens side - de "pisser" på hende og gør hende til grin, vurderer Holger Pedersen, der forsøger at hjælpe Sonja Frederiksen med den defekte kloak. Duoen er klar til at gå rettens vej, hvis nødvendigt.

- Tidligere har jeg udført en del kloakarbejde for kommunen. Men det er ophørt, efter at jeg har taget Sonjas parti, konstaterer Holger.

En bagatel i jorden

Han mener, at det vil koste blot cirka 3000 kroner at få løst det fire år gamle problem. Skelbrønden skal blot graves et stykket længere ned i jorden.

I maj skriver kommunen, at autorisationsloven fra 2003 giver kommunen mulighed for at yde en borger bistand i det tilfælde, hvor en kloakmester ikke vil udbedre et fejlbehæftet stykke arbejde.

...."kommunen har ikke pligt til at hjælpe en grundejer med mindre der er en miljømæssig begrundelse. .....da teknisk forvaltning aldrig tidligere har varetaget sådanne borgermæssige interesser kan vi ikke imødekomme anmodningen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken udvalgsformand Jacob Mikkelsen (S) eller teknisk chef Jan Yttesborg.

Kludder i kloakken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce