Kirkekassen fra Bogense Kirke: Flød rundt i branddam

- Flemming, den er fundet. Sådan sagde menighedsrådsformand i Bogense Kirke, Kjeld Bruun, til kirkegårdsleder Flemming Jørgensen, efter en stjålet kirkekasse var fundet branddammen i Otterup og bragt tilbage til kirken. Foto: Liv Østerstrand

Kirkekassen fra Bogense Kirke: Flød rundt i branddam

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kirkekassen, der blev stjålet natten til den 4. juni i Bogense Kirke, er fundet i branddam i Otterup. Vandet har givet det gamle egetræ en hård medfart, men menighedsrådsformand Kjeld Bruun er trods alt glad for, at den 300-400 år gamle kasse er fundet.

Bogense: Kirkegårdsrallen knitrede under Kjeld Bruuns raske skridt over kirkegården tirsdag eftermiddag. Kort inden havde han fået besked om, at den kirkekasse, der blev stjålet fra Bogense Kirke natten til den 4. juni, var hevet op af branddammen på Stenløkkevej i Otterup og bragt tilbage til kirken. Derfor måtte menighedsformanden haste fra arbejde for at se den tilvejebragte genstand.

- Det er rystende, at der er nogen, der gør sådan noget. Jeg er uddannet møbelsnedker, så jeg er spændt på, hvordan den ser ud, sagde han.

Synet, der ventede ham bagerst på kirkegården, var en 300-400 år gammel kirkekasse, som bar præg af at have ligget i vandet. Egetræet havde slået sig, metallet rustet og den mere end 50 kilo tunge kasse var delvist faldet fra hinanden.

- Nationalmuseet skal tage stilling til, hvad der nu ske ske. De skal vurdere, om den kan reddes, men vi vil selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan. Det her er mere end en trækasse, sagde Kjeld Bruun.

Det er en del af kirkens kultur og historie. Nu må vi se, hvad konservatoren og Nationalmuseet siger. Ellers reparerer jeg det
Kjeld Bruun, menighedsrådsformand Bogense Kirke
Kirkekassen, der er 300-400 år gammel og af egetræ, har ikke haft godt af at ligge i vandet. Foto: Liv Østerstrand
Kirkekassen, der er 300-400 år gammel og af egetræ, har ikke haft godt af at ligge i vandet. Foto: Liv Østerstrand

Genkendt af forbipasserende

Årsagen til, at den gamle kirkekasse i egetræ nu er vendt tilbage til Bogense Kirke, er, at en mand tidligt tirsdag morgen henvendte sig til politiet efter at have set noget mystisk i branddammen.

- Han syntes, det lignede den kirkebøsse, han havde set på de sociale medier, siger Kenneth Taanquist, vagtchef ved Fyns Politi.

Derefter kørte politiet ud til branddammen for at se, om der var tale om Bogense Kirkes kirkekasse. Det var der, og efterfølgende blev den bragt til land af Falck.

- Når vi har fat i den, kigger vi efter, om der er nogen brugbare spor. Det kan også være, der er nogen i området, der har set noget. Men ellers er der småt med spor på noget, der har ligget i vand, siger vagtchefen.

Efter at det meste af kirkekassen var reddet i land af Falck, kunne kirkegårdsleder Flemming Jørgensen og gravermedhjælper Jan Hald få fat i nogle flere stumper af kassen, som de fragtede tilbage til Bogense Kirke. Her blev den placeret i skyggen.

- Sådan noget egetræ, der ikke har fået vand i 100 år, suger bare. Men det er til at klare, træet skal bare tørre stille og roligt, sagde Kjeld Bruun.

Overvågning skal forhindre gentagelser

Selv efter fundet af den stjålne kirkekasse er Kjeld Bruun ked af det og skuffet over, at nogen kan finde på at gøre sådan noget.

- Jeg tænkte, den var havnet i et vandhul, men jeg håbede, den blev fundet i en skov (så træet ikke blev vådt, red). Man må sige, at de, der har gjort det, har gjort det effektivt, sagde han mens han kiggede på de våde stumper af den historiske genstand.

Efter tyveriet af kirkekassen har menighedsrådet besluttet at sætte overvågningskameraer op i kirken, så forløbet ikke gentager sig.

- Vi har besluttet at sætte overvågningskameraer op, som først skal filme efter lukketid. Så bliver alt optaget, sagde Kjeld Bruun.

Hvornår kirkekassens skæbne bliver afgjort, kan han ikke sige mere om, men dens betydning er uvurderlig, slår han fast.

- Det er en del af kirkens kultur og historie. Nu må vi se, hvad konservatoren og Nationalmuseet siger. Ellers reparerer jeg det, siger han.

Kirkekassen fra Bogense Kirke: Flød rundt i branddam

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce