Kim og køerne venter og venter ...

Kim Schou Rasmussen ved Agernæs er til daglig omringet af sine malkekøer. De venter ligesom Kim på en tilladelse til flere køer i staldene. Men ventetiden koster penge. - Var jeg 40 år, så havde jeg flyttet mit landbrug til udlandet, forsikrer den nordfynske landmand.
Foto: Jørgen Hansen

Kim og køerne venter og venter ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ventetiden koster landmanden dyrt. - Det bliver en kvart million kroner dyrere at bygge, vurderer landmand Kim Schou Rasmussen

AGERNÆS: Landmand Kim Schou Rasmussen er til dagligt omringet af sine køer tæt på Nr. Nærå Strand. Men står det til Kim, så er det langtfra tilstrækkeligt. En hverdag med 141 jerseykøer i stalden skal udvides til 350 malkekøer - hellere før end siden.

- Havde jeg været 40 år, så havde jeg flyttet mit landbrug til udlandet. Men i dag har jeg ikke råd, siger den 25-årige landmand, der kun har ejet det nordfynske landbrug i et par år.

Kim er godt træt af den lange ventetid. Planen om at udbygge landbruget til en af Nordfyns største kvæggårde trækker i langdrag. Og det koster penge.

En kvart mio. kroner

For hver dag solen står op, køerne malkes og Kim mangler vished, betyder det også forhøjede udgifter til den planlagte udvidelse af husdyrproduktionen ved Flyvesandsvej.

Nu har bonden ventet i mere end et år. Ansøgningen om flere jerseykøer blev annonceret i februar, men er endnu ikke blåstemplet af Udvalg for Teknik og Miljø.

- Alting stiger, og indtil videre har det nok kostet mig 250.000 kroner, at jeg ikke kan komme i gang, påpeger Kim og tilføjer:

- Jeg vil ikke lægge hovedet på blokken, men jern-priserne er steget med 35 procent.

For også inden for den animalske produktion skal der jern til. Det gælder spærrene til den nye stald, som skal huse de mange køer i tilknytning til den eksisterende stald. Og det omfatter også den fire meter høje gyllebeholder med plads til fem mio. liter gylle.

I april udsatte udvalget sagen. Også selv om der ikke er placeret naboer inden for lugtgrænserne eller naboer havde klaget.

- Sagsfremstillingen var for dårlig, så vi kunne ikke beslutte noget på det grundlag. Så landmanden må vente, lød det fornylig fra udvalgsformand Kim Johansen (S).

Må fyre medarbejder

Ifølge Kim Rasmussen så skal han over 250 dyreenheder for at dække de daglige omkostninger. I dag har han kun det halve antal, men har ansøgt om 391 dyreenheder.

- Jeg løber en enorm risiko. Jeg har i øjeblikket fire ansatte, men kan blive nødt til at fyre en medarbejder, fordi det trækker ud med udvidelsen, bemærker Kim.

Planerne for det nye stald­anlæg er forlængst på plads og entreprenøren er fundet. Men også her stiger prisen med 10 til 15 procent.

- Entreprenøren kan ikke låse prisen fast, konstaterer Kim Rasmussen om de stigende materialepriser.

Kim håber, at han kan komme i gang med byggeriet i løbet af juli eller august.

Kim og køerne venter og venter ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce