Kim Johansen om Marinetten: Værste investering i kommunens historie

Kim Johansen kalder købet af Marinetten for spild af skattekroner og den værste investering i kommunens historie. Arkivfoto: Lasse Hansen.

Kim Johansen om Marinetten: Værste investering i kommunens historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kim Johansen foreslog selv købet af restaurant Marinetten i Bogense Havn og Marina, men nu mener han, at kommunen aldrig skulle have åbnet pengepungen og kalder det den værste investering i kommunens historie.

Bogense: Købet af restaurant "Marinetten" tilbage i 2012 er den værste investering, som Nordfyns Kommune nogensinde har gjort.

Den hårde kritik kommer fra Kim Johansen (S), næstformand i Økonomiudvalget. I 2012 var Kim Johansen og resten af kommunalbestyrelsen enige om at købe "Marinetten" i Bogense Havn og Marina for 1,85 millioner kroner, og det var Kim Johansen som selv foreslog, at kommunen skulle undersøge muligheden for at købe restauranten. Men nu mener han, at kommunen aldrig skulle have åbnet for pengepungen.

- Skattekronerne hældes ned i et dybt sort hul, og samtidig er vi som kommune med til at konkurrere mod vores private restauranter - det går simpelthen ikke. Jeg mener i bagklogskabens klare lys, at det er den værste investering, vi har foretaget os, i kommunens historie, siger han.

- Når du får 85.000 kroner om året i leje og selv skal stå for driften af ejendommen, så er det jo ikke ligefrem nogen god forretning - og den nuværende leje stemmer ikke overens med det, som vi påregnede i forbindelse med købet i 2012. Vi købte restauranten for 1,85 millioner kroner og har renoveret for cirka 1,3 millioner kroner, så afkastet har slet ikke stået mål med investeringen, siger han.

Nordfyns Kommune har forpagtet restauranten ud siden købet, men fra nytår har lokalerne stået tomme, fordi de seneste forpagtere Betinas Madhus blev smidt ud på grund af problemer med alkoholbevilling og økonomi. Efterfølgende lavede kommunen først et udbud med en leje på 175.000 kroner - men var senere nødt til at lave et nyt og sidste udbud med en priside på 85.000 kroner, og her lykkedes det at få en ny forpagter ind i restauranten.

Kim Johansen mener ikke, at Nordfyns Kommune kan være tjent med at spilde skatteborgernes penge og samtidig skabe konkurrence i det lokale restaurationsmiljø.

- Det går bare ikke. Nu skal vores nye forpagter i Marinetten, der overtager fra 1. maj, have fred og ro til at køre sin lejeperiode ud. I Økonomiudvalget skal vi bruge tiden på at få alle muligheder op på bordet, så vi ikke kommer til at tage en forhastet beslutning.

Skattekronerne hældes ned i et dybt sort hul, og samtidig er vi som kommune med til at konkurrere mod vores private restauranter - det går simpelthen ikke.
Kim Johansen (S), næstformand i Økonomiudvalget.
Kort om "Marinetten"
I omkring 40 år er der blevet drevet restaurant i den ejendom, der er placeret oven på det kommunalt ejede havnekontor i Bogense Havn og Marina. Restauranten - der stadig i folkemunde kaldes "Marinetten" - har haft et hav af forpagtere gennem tiden, der har kæmpet med at få økonomien til at hænge sammen.

I 2012 købte Nordfyns Kommune restauranten af en privat mand. Pris: 1,85 millioner kroner for 418 kvadratmeter. Efter købet valgte kommunen at lave en større renovering: Trappelift til handicappede, et nyt handicaptoilet og nye vinduer. Pris: Cirka 1,3 millioner kroner. Frem til starten af 2018 har Nordfyns Kommune forpagtet restauranten ud, men lokalerne har stået tomme siden nytår, fordi den seneste forpagter Betinas Madhus ikke havde styr på sin alkoholbevilling og økonomi og dermed blev smidt ud. Efterfølgende lavede Nordfyns Kommune først et udbud med 175.000 kroner i forpagtningsafgift om året eksklusive moms. I marts kom kommunen med et nyt og sidste udbud med en prisidé på 85.000 kroner, og der var deadline for ansøgninger 15. marts. Nu er det lykkedes kommunen at finde en ny forpagter. Det er Jeanette Hald, der i forvejen ejer Båring Bakke Grill, og hun overtager fra 1. maj. Åbningsdagen melder hun ud, når indflytningen er kommet tættere på.
Denne bygning har gennem tiden affødt en hel del debat på Nordfyn. Senest er det Kim Johansen, som mener, at kommunens køb af restauranten på 1.salen med den flotte udsigt har udviklet sig til en historisk dårlig investering. Foto: Emil Hermann.
Denne bygning har gennem tiden affødt en hel del debat på Nordfyn. Senest er det Kim Johansen, som mener, at kommunens køb af restauranten på 1.salen med den flotte udsigt har udviklet sig til en historisk dårlig investering. Foto: Emil Hermann.

Lægger sig fladt ned

Kim Johansen, det er nu omkring seks år siden, kommunen købte ejendommen, og du stemte selv for dengang og foreslog købet. Hvorfor ændrer du pludselig holdning her og nu?

- Det var en helt anden situation i 2012, da der var delt ejerskab i bygningen. Ejeren af restauranten havde store økonomiske problemer, og derfor udnyttede vi chancen for at købe, da ejendommen var ved at forfalde, og samtidig kunne vi få kontrol over hele bygningen, da vi ejede havnekontoret og de offentlige toiletter i stueetagen. Nu har det vist sig, at vi har lavet en rigtig dårlig investering, og samtidig er vi i konkurrence mod vores private restauranter i byen. Nogle gange er der behov for at rette op på nogle af de ting, vi har besluttet, og det skal vi politikere ikke være for fine til.

Nu håber Kim Johansen, at Økonomiudvalgets seks andre medlemmer har mod på at kigge på sagen.

- Vi skal have en grundig vurdering af, hvad der er af muligheder for at komme ud af den her uholdbare situation. Samtidig skal der tages hånd om bygningen, så den med den attraktive beliggenhed ikke kommer til at stå gabende tom og til ingen gavn for borgere og gæster på havnen, siger han.

Jakob Hansen fra Erik Menveds Kro er særdeles kritisk overfor Nordfyn Kommunes involvering i Marinetten. Han har tidligere stået frem i avisen. Arkivfoto: Emil Hermann.
Jakob Hansen fra Erik Menveds Kro er særdeles kritisk overfor Nordfyn Kommunes involvering i Marinetten. Han har tidligere stået frem i avisen. Arkivfoto: Emil Hermann.

Kritik fra lektor og restauratør

Avisen har tidligere talt med Frederik Waage, lektor i erhvervsforvaltningsret fra SDU, og han oplyser, at kommuner generelt ikke må drive erhvervsvirksomhed, da de i så fald vil konkurrere mod de private.

Også lokale erhvervsfolk har på det seneste kritiseret kommunens involvering i Marinetten.

- De købte ejendommen for 1,85 millioner kroner og har renoveret den for rigtig mange penge. Det er måske tre millioner, der skal forrentes, og så er du nødt til at ligge på omkring 150.000 kroner i forpagtningsafgift om året for at holde det i nul, har Jakob Hansen fra Erik Menveds Kro tidligere udtalt til avisen.

Kim Johansen om Marinetten: Værste investering i kommunens historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce