Kendo trækker tråde til samuraiernes fægtekunst

Landstræner Yukio Kato bor i Bogense og det var ham, der startede den nordfynske klub i sin tid. Nu skal han for første gang have to af klubbens juniorer med til EM. Foto: Thomas Gregersen

Kendo trækker tråde til samuraiernes fægtekunst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landstræner Yukio Kato er sensei. Et ord der betyder "tidligere født" og viser respekt for læremesteren.

Bogense: Kendo-landstræner Yukio Kato, der står bag kendo-klubben på Kongslundskolen uden for Bogense, har selv trænet den gamle fægtekunst, siden han var fem år. Gennem sin barndom og ungdom trænede han hver dag i Gedatsu-kai i Kitamoto City, Saitama lige uden for Tokyo, hvor han også havde en personlig træner. Siden Yukio Kato kom til Danmark for at studere i 1990'erne har han været en central person i dansk kendo.

- Der er ingen tvivl om, at der venter vores to juniorer nogle hårde modstandere ved EM, men sporten er stadig på et andet niveau i Europa end i mit hjemland Japan, fortæller Yukio Kato, der var med ved VM i Tokyo i 2015.

Han har stået i spidsen for det danske landshold ved flere store mesterskaber siden 2002 og har også deltaget som aktiv kæmper.

Kendo er en af de ældste budo-discipliner og stammer tilbage fra samuraiernes epoke i det feudale Japan omkring 1600-tallet, hvor kampsporten markerede et skifte i måden at træne sværdkamp.

Før kendo blev standard trænede man fægtekunst med rigtige sværd, men det viste sig at være lidt uhensigtsmæssigt i forhold til, at mange simpelthen døde eller mistede lemmer under træningen. Så siden 1600-tallet har man brugt bambussværd, der ligesom de enkelte dele af den tunge rustning kaldes ved deres traditionelle japanske navn.

Bambussværdet kaldes "fukuro-shinai" og den karakteristiske lukkede hjelm kaldes "men".

Der er cirka 100 kendokæmpere i Danmark fordelt på syv klubber rundt omkring i landet.

Kendo trækker tråde til samuraiernes fægtekunst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce