Julens bedste dage


Julens bedste dage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kære læser. Glædelig jul. Hvis du læser denne klumme på Ugeavisen Nordfyns udgivelsesdag, er det nu 2. juledag. For mange betragtes julen måske som overstået nu, men sådan har jeg det ikke. Jeg sidder formentlig netop nu trygt i familiens gode selskab med et stykke and eller marcipan i munden. På julens kommercielle side var det hele dybest set overstået midt i december. Så begyndte reklamerne i stedet at handle om nytårskrudt, kransekage og champagne. Jeg kender også en del mennesker, som mener, at julen er slut om aftenen den 24. december. Selv er jeg vokset op med, at man først siger glædelig jul på juledag, og dagen er for mig årets måske hyggeligste dag. Jeg plejer godt nok at have vagten på arbejde juledag, men den er som regel ganske stille, og så kan man jo glæde sig til at komme hjem og hygge med sin familie.

Her slipper man for den pæne skjorte, hvor knappernes liv trues af and, kartofler, sovs, risalamande og konfekt i rigelige mængder. Næh, her er der dømt joggingbukser, varme strømper og en behagelig uldtrøje, når man kommer hjem. Juledag behøver man ikke bekymre sig om sit udseende. Det er dagen, hvor man kan spille et brætspil, gå en tur ved vandet og måske falde i søvn på sofaen ud på eftermiddagen, inden man igen skal spise rester fra den gode julemiddag og måske se en klassiker i fjernsynet ud på aftenen.

Man kan sige, at den 25. og 26. december er både fysisk og mentalt afslappende for børn såvel som voksne - hvis man altså ikke er vært for en større julefrokost. Som barn er ventetiden op til juleaften jo næsten ulidelig. Bevares, det er nok blevet nemmere i dag med Netflix, Youtube og spil på telefonen, og det nyder denne forældregeneration sikkert godt af, men alle har brug for at koble af i den søde juletid. Derfor synes jeg heller ikke, der behøver ske det store i dagene efter juleaften. Det er helt okay, at de voksne kollapser i sofaen, og det er helt okay, at børnene 'keder sig' eller gemmer sig under dynen med en iPad eller telefon.

For hvor ofte sker det lige, at familien er samlet uden arbejde, lektier eller andre pligter? Altså hvor man ikke skal lave andet end at opholde sig under det samme tag. Det er tilsyneladende overraskende svært for mange, og julen bliver for mange også en tid med konflikter og skænderier - måske fordi vi løber efter nogle idealer og mål, der slet ikke er realistiske. Det er jo så let at lade sig imponere af de facader, som vi ser i blade, tv og i den grad også på sociale medier som Facebook, hvor alle har travlt med at fremvise deres egen idyl og lykke, mens man dropper at vise videoen af det grædende barn eller billedet af de brændte vaniljekranse.

Julen er langt fra udelukkende hygge, idyl, glade børn, gode gaver og lækker mad, men det er altså også okay. Det vigtigste er vel, at vi er sammen nu og her, og at vi husker at sætte pris på det - alt det sure og kedelige til trods.

Det vil jeg i hvert fald selv prøve på.

I ønskes alle en glædelig jul og et godt nytår.

Julens bedste dage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce