Jan Horskjær har sunget sin sidste sang efter 48 års virke som kirkesanger. Første gang, han sang offentligt, var som 10-årig.

Bogense: De fleste ord der kommer ud af 75-årige Jan Horskjær, er nogle, der synges fra en salmebog.

Når det skal handle om ham selv, flyder ordene knapt så let.

Faktisk kræver det en vis overtalelse at få ham til at fortælle om sine 48 år som kirkesanger.

Interessen for sang og musik stammer lige fra barndommen, hvor han som 10-årig hjemme i Grindløse første gang sang offentligt til en koncert i sognegården.

I 1967 mistede Jan Horskjær sin elskede farmor, og under begravelsessamtalen med præsten faldt talen på at synge i kirken. Kort efter - i 1968 - havde den 26-årige sanger sin debut i kirken. Først i Nr. Nærå Kirke og siden Klinte, Nr. Sandager, Grindløse og endelig de sidste 12,5 år i Bogense Kirke.

- Det var egentlig meget naturligt, at min farmors død blev min vej ind i kirkesangen. Hele min barndom var det ofte hende, der tog mig med i kirke, fortæller han.

Sangtalentet er medfødt og selvlært, men som 40-årig fik Jan Horskjær bygget ovenpå med undervisning hos en operasanger i Odense.

Synger kirkerummet op

- Jeg har altid syntes, at man skal holde, imens man stadig kan synge, og min stemme har ikke været bedre end den er nu, mener Jan Horskjær.

Det med at toppe hen mod slutningen af karrieren tilskriver han ikke mindst samarbejdet med Bogense Kirkes organist gennem de seneste seks år, Klaus Andersen.

- Klaus har pillet mange unoder ud af mig. Jeg har nok altid haft den lidt dovne tilgang til tingene, at det nok skulle komme af sig selv. Men med Klaus er det noget andet. Han er enormt dygtig og altid forberedt til fingerspidserne. Så jeg har følt, at jeg også var nødt til at øve. Ud af alle de organister, jeg har arbejdet sammen med, er det da dejligt at slutte med den bedste, smiler Jan Horskjær.

Sangen har betydet alt for ham igennem årene.

- Jeg glemmer alt omkring mig, når jeg synger. Jeg tror på, at man kan synge sig sund. Både at få renset ud mentalt, men også fysisk sund, siger Jan Horskjær.

Efter en årrække som selvstændig med et stort og velrenommeret bedemandsfirma i Søhus ved Odense solgte Jan Horskjær virksomheden og vendte hjem til Nordfyn i 2003, da hans samleverske Else Bolding blev ansat som sognepræst i Bogense.

Parret rykkede ind i præstegården, og året efter blev Jan ansat som kirkesanger.

- Jeg er slet ikke færdig med at synge. Klaus Andersen og jeg går med planer om at indspille en cd, hvor vi samler de bedste sange og salmer, fortæller Jan Horskjær.

  • Af: