Anne og Frederik Lindhardt fortalte om de to et halvt år, hvor deres far, Jan Lindhardt, blev mere og mere syg af Alzheimers. Nordfynske pårørende til demente lyttede og lærte.

Søndersø: Nogle nikkede genkendende, smilede af anekdoterne. Andre blev rørt, når det kom for tæt på. Men alle lyttede intenst, tirsdag aften i caféen på Vesterbo, da søskendeparret Anne og Frederik Lindhardt fortalte om de to et halvt år, fra deres far fik konstateret Alzheimers og frem til hans død.

De to er ældste og yngste barn af Jan Lindhardt, teolog, debattør, biskop i Roskilde fra 1997 til 2008, forfatter og i det hele taget kendt for at bruge sproget både skriftligt og mundtligt.

Et sprog han mistede mere og mere gennem sygdomsforløbet, først evnen til at læse og derefter til at skrive.

De to søskende havde spurgt deres far, om de måtte holde foredrag om hans sygdom, og svaret var: Hvis det giver mening for jer, så gør det.

Jan Lindhardt var også selv åben om sin sygdom, skammede sig ikke over den. Han sagde på et tidspunkt, at han ville gøre reklame for Alzheimers, og da sønnen sagde, om det ikke var voldsomt ligefrem at reklamere for sygdommen, var svaret: Ok, så med små bogstaver.

Sorg og samvittighed

Anne Lindhardt kaldte det at være pårørende til en dement at stå i en situation, hvor man har sorgen i den ene hånd og den dårlige samvittighed i den anden. Følelsen af aldrig at være der nok og af nærmest at begå overgreb, da deres far ved det første besøg på plejehjemmet i Odense sammenlignede det med et fængsel. Senere blev han dog glad for at bo der.

Jan Lindhardt havde seks børn, og søskendeflokken læssede af på hinanden efter besøg hos faderen, og der blev holdt familiemøder, når store beslutninger skulle træffes.

- Det var altid et valg mellem ondt og ondt, sagde Anne Lindhardt.

Frederik Lindhardt var kun 22 år, da faderen fik konstateret Alzheimers.

- Jeg levede et almindeligt ungdomsliv, gik på universitetet og var slet ikke klar til at blive pårørende, fortalte han. Men det lærte han på den hårde måde, og nu to et halvt år efter faderens død har Frederik Lindhardt netop udgivet bogen "Lidt af far".

Foredraget var arrangeret af Alzheimerforeningen og Nordfyns Kommune.

Og så lader vi lige Jan Lindhardt få de sidste ord: Min hjerne går i opløsning, men det gør ikke så meget. Der er nok at tage af.

 

  • Rasmussen_Betty_(2015)_032

    Af:

    Jeg er journalist på Fynske Mediers redaktion på Nordfyn. Tidligere har jeg arbejdet som lokaljournalist på Midtfyn og i Assens og endnu tidligere som nyhedsredaktør og redaktionssekretær på Fyens Stiftstidendes hovedredaktion i Odense.