Gud og religioner og fraværet af tvivlens nådegave var omdrejningspunktet for Niels Hausgaards optræden i Bogense. Han blev akkompagneret af Signe Svendsen på guitar og vokal.

Bogense: Sjældent har religioner og Gud været så meget til stede i den offentlige debat som i disse år. Den har også ramt Niels Hausgaard, som langfredag aften leverede et tre et halv time lang koncertshow i Bogensehallerne sammen med den tidligere MGP-vinder Signe Svendsen, der akkompagnerede på vokal og guitar.

Det er især de, der er så faste i troen, at de betragter deres tro som viden ... at de helt har mistet evnen til at tvivle - der springer i øjne og øren på Hausgaard.

Med sin velkendte vendelbohumor og dertilhørende tungemål leverede han sine sange tilsat den verbale prolog, der gør ham til en af meget få i dansk showbusiness - på én gang hyggeonkelsrar og sylespids i sine piskeslag til tidens gang, magtens despekt for befolkningerne og folkets tilbedelse af det middelmådige.

Islam er ikke fjenden, lød det, det er derimod de, der har gravet sig ned i et religiøst hul og hævder at kende sandheden, og de, der går i krig med det indbyggede absurde formål at bekrige krige.

Derfor er han, set i et hjemligt perspektiv, glad for den danske folkekirke. Der kan man gå ind og holde sin tvivl intakt. Alternativet er for skræmmende, mener han, for så får vi det, der blandt andet opleves i USA, frikirker og sekter, der binder og blænder sine indfangne.

Ikke for det, sorte danske præster kan godt regne med, at hans hvasse blik og skarpe tunge rammer dem. For eksempel den unge præst, han fortalte, han havde mødt, og som havde nægtet at døbe et barn, fordi forældrene forekom ham for ugudelige. Den præst havde det ikke let, fremgik det, for under deres samtale væltede andre kvaler frem. Blandt andet hans afsky for dans, dvs. alt det ugudelige, der risikerer at følge efter.

Det gav anledning til en genopfriskning af en gammel munterhed:

- Jeg forstod ham ikke. Folk i min generation husker dengang, da vi sagde, at det ikke så meget er selve samlejet, der er problemet, mere den dans, der ofte var nødt til at gå forud.

Da han nu alligevel var i gang, og det i det hele taget gik så ganske festligt sådan en langfredag i Bogense, strøede han også gavmildt rundt med kommentarer og sange om Joachim B. Olsen, Inger Støjberg, Donald Trump, danske værdier, Brexit, ulve-"invasionen," kontanthjælpsloftet m. v. 

Den fik sådan set ikke for lidt. Og slet ikke for meget - at dømme på bifaldet fra de omkring 600 tilhørere.

 

 

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på avisen Danmark, Jysk Fynske Medier. Uddannet på Danmarks Journalisthøjskole 1983. Eksaminer i sociologi og Danmarkshistorie med forskningsteknik på Institut for Statskundskab, Århus Universitet. Bred erfaring fra flere lokale, regionale og landsdækkende aviser og tv. Har tidligere været blandt andet lokalredaktør på Nordfyn for Fyens Stiftstidende, redaktionschef på Ekstra Bladet og Århus Stiftstidende, politisk redaktør på TV2 Østjylland, sportsjournalist på Det Fri Aktuelt og chefredaktør på magasinet Svømmesport.Forfatter på fire bøger om sport. Tidligere gæsteunderviser på Danmarks Journalisthøjskole og Den Journalistiske Efteruddannelse.